Informationssystem

Här bedrivs forskning som handlar om att utveckla, använda, förändra och värdera IT i myndigheters och företags verksamheter. Forskningen bidrar till kunskap om hur IT-system utvecklas och används av människor i organisationer och i samhället.

Forskningen och forskarutbildningen inom ämnet bedrivs under benämningen informatik eller informationssystemutveckling och sker i nära samverkan med externa partners i både offentlig sektor och i näringslivet samt med nationella och internationella partners. 

Informatiken kommer även in som en viktig del inom Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, CARER, ett samarbete mellan LiU och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

På gång

Forskning

Two rows of book shelves. In the background and in the space between the shelves, there is a reading student  seated at a table.

Digitalt Norrköping

Ett digitalt Norrköping för alla! Projektet syftar till att kartlägga och analysera digitalt utanförskap och hur biblioteken och dess personal arbetar och utvecklar strategier för att öka inkludering och delaktighet.

Datahall

Megabytes vs Megawatts: Att förstå infrastrukturella spänningar mellan datahallar och elnät för en hållbar digitalisering

Megabytes vs Megawatts är ett forskningsprojekt som studerar datahallar och deras miljöhållbarhet.

Elstolpe med varningstext

Avvecklingen av kommunikationsinfrastruktur i Sverige: organisatorisk kunskapsförändring, ansvar och värdeskapande

Detta projekt studerar avvecklingen av kritisk kommunikationsinfrastruktur i Sverige, med fokus på den pågående nedmonteringen av "kopparnätet".

Närliggande forskning

Nyheter informationssystem

En äldre persons händer som tar emot en spruta från en robothand.

9,6 miljoner till forskningsprojekt om digitaliserade arbetsplatser

Två forskningsprojekt vid LiU får totalt 9,6 miljoner kronor från Afa Försäkring. LiU-projekten handlar om hur digital teknik kan införas i äldreomsorgen samt hyperautomation av introduktion av nyanställda.

Daniel Toll doktorand på avdelningen för informationssystem och digitalisering, Linköpings universitet.

Robothandläggare - hot eller möjlighet?

Allt fler kommuner undersöker möjligheterna att låta robotar ta över administrativa arbetsuppgifter för att kunna möta framtidens utmaningar. Men bland de som berörs skiljer sig synen på införandet av de nya digitala medarbetarna.

översikt på borde med datorer

Framtidens demokrati kräver digital inkludering

I ett samhälle där digital kompetens och tillgången till digital teknik är en förutsättning för inkludering finns det stor risk att demokratiska värden sätts på spel. Trots detta står en del av befolkningen helt utanför det digitala samhället.