Digitalisering

En stark förändringskraft i samhället där LiU har framstående forskning som belyser hur digitaliseringen påverkar våra beteenden och relationer till offentlig service. E-förvaltning, e-tjänster och elektronisk identifiering är några specialområden.

Digitaliseringen sveper över oss och inom allt fler områden. Det som tidigare sköttes genom personliga telefonsamtal, möten eller brev hanteras nu via olika typer av e-tjänster, inte sällan via mobila enheter. Vi identifierar oss via mobila-ID, sköter bankärenden i mobilen och samverkar med myndigheter via olika typer av digitaliserade tjänster.

Vid LiU bedrivs framstående forskning kring hur digitaliseringen påverkar oss som medborgare och våra relationer till myndigheter och samhällsservice. Forskningen fokuserar även på hur digitaliseringen påverkar organisationerna och deras medarbetare. Några exempel är forskning kring användning, utvärdering och utveckling av e-tjänster inom offentlig sektor. Hur påverkas våra beteenden och använder vi funktionerna som det var tänkt? Hur ska de offentliga systemen transformeras över tid, med hänsyn tagen till kompetens och tillit?

Digitalisering i den smarta staden är ett annat forskningsområde som också kopplas till några av samhällets stora utmaningar som urbanisering och klimatförändringar.
Elektronisk identifiering är ännu ett viktigt område liksom hur digitaliseringen påverkar demokratin och de demokratiska processerna, inte minst på lokal nivå.

Forskning

En robot håller en gammal dam i handen.

Atypical Interaction Conference 2025

Välkommen till Linköpings universitet, Sverige och Atypical Interaction Conference, 10-12 juni 2025.

Ett barn leker med surfplatta

Digitalisering i nya offentligheter-DINO

Samverkansprojektet Digitala kompetenser syftar till att belysa, skapa kunskap om och diskutera hur digitaliseringen påverkar vår demokrati och då särskilt i lokalsamhällen.

räddningsövning

CARER – Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem

Centrum för forskning inom respons- och räddningssystem, CARER är ett centrum för forskning, utbildning och uppdragsverksamhet inom risk-, respons- och räddningsområdet.

Nyheter

Peter Borring som moderator för paneldebatt

Digitaliseringsnavet tar sig an lantbrukets utmaningar

Invigningen av kick-off för Digitaliseringsnavet bjöd på fanfar, smarta maskiner, digitalteknik, åtta kärnfulla föredrag och en exklusiv paneldiskussion med både lantbrukare och representanter från expertnätverket.

En grupp personer sitter i panel och samtalar.

AI och samhällsutveckling i fokus under Humanistdygnet 2024

Hur kan AI bidra till en humanistisk samhällsutveckling? Humanistdygnet 2024 utforskade frågor om intelligens, dumhet och vårt ansvar att forma framtidens digitala institutioner.

Per Frankelius och Karolina Muhrman, organisationsledare för kunskapsnav för jordbrukets digitalisering.

Digitaliseringsnavet möter framtiden

Under Elmia Lantbruk 2024, fick Digitaliseringsnavet möjlighet att nå ut och möta de behov som finns kring digitalisering hos lantbrukarna själva.