22 maj 2019

Det bubblade både i luften och i glasen när det var dags för den Medicinska fakultetens studentkår Consensus att avslöja vilka som tagit hem årets utmärkelser som årets pedagog, inspiratörer och VFU-plats. Det blev David Engblom som fick ta emot utmärkelsen ”Årets pedagog”, något han var mycket glad och tacksam för.

Gruppfoto av årets pedagog och årets inspiratörer 2019
Representanter från Consensus tillsammans med samtliga pristagare (utom Christina Samuelsson som ej kunde närvara).  Emma Busk Winquist
Vid lunchtid fredagen den 17 maj arrangerade Consensus prisutdelning i växthuset på Campus US. Det hade samlats mycket folk och nyfikenheten dallrade i luften när det var dags att avslöja vem som skulle ta hem Årets pedagog på Medicinska fakulteten, samt Årets inspiratör på de olika sektionerna.

David Engblom, en populär pedagog 

David Engblom Foto Emma Busk WinquistÅrets Pedagog blev David Engblom, som med rekvisita, en humoristisk framtoning och en stark förmåga kan förklara de svåraste momenten med enkla jämförelser.

– Tack så mycket, det här känns mycket bra, det är kul med uppskattning! Säger David när han tagit emot blomma, diplom och paket.

– Det är roligt att undervisa och för mig är det viktigt studenterna förstår även de komplicerade sakerna. Mitt knep är att ha en röd tråd när jag lär ut saker och jag använder ofta liknelser. En gång hade jag med mig en dammsugarslang när jag skulle förklara hur en navelsträng bildas i magen på ett foster, berättar David.

Karin Steel, omtyckt för sitt engagemang

Karin Steel Foto Emma Busk Winquist– Det här känns jättebra, jag har en varm känsla i kroppen, säger Karin när hon fått veta att hennes studenter utsett henne som årets inspiratör.

– Jag tycker om att undervisa och jag tycker om mina studenter. Jag har ingen hemlighet, mer än att jag försöker vara väl förberedd inför mina lektioner. Om jag är trygg i min undervisning så smittar det av sig på studenterna – och det är viktigt för mig att de känner sig trygga. Jag stöttar och leder dem i sina uppgifter, men det är viktigt för mig att de själva hittar lösningen på uppgiften, säger Karin.

Nygatans Vårdcentral en fantastisk VFU-plats

Foto Emma Busk WinquistÄven priset för Årets VFU-plats delades ut – ett pris som går till den avdelning/vårdcentral/enhet/annan placering som tagit hand om sina studenter på ett extraordinärt sätt. Och det priset tog Nygatans Vårdcentral hem för sitt fina bemötande, mycket återkoppling och en ambition att göra praktikperioden till en lärorik tid.

 

Alla pristagare och deras motivering

Alla pristagare var rörande överens att det är en stor ära att få ett pris som röstats fram av studenterna. Att det är bland den finaste utmärkelse man kan få.

Årets pedagog, David Engblom

”David har gång på gång från tidigare terminer och framåt lyckats göra några av de tyngsta delarna av utbildningen lättare med sin förmåga att ta ner allt till rätt nivå för oss att förstå samtidigt som han är rolig när han gör det. Det är alltid så att klassen pratar om att ’nu har vi David Engblom då kan vi inte missa det’ eftersom alla vet att föreläsningen kommer vara bra. David är otroligt bra på jämförelser och liknelser som sätter sig flera år efter att vi hört honom förklara det. Hela kroppen används och samtidigt får han klassen att skratta. Med sig till föreläsningarna har han ofta föremål som ingen kan förstå hur han ska få in i undervisningen men på något sätt får han det och då minns vi det. För att göra svåra ämnen mer förståeliga använder David rekvisita, målar på tavlan och förklarar på nya och personliga sätt.”

Årets VFU-plats, Nygatans vårdcentral

“Jag har svårt att föreställa mig en bättre VFU-placering inom primärvård. Fantastiska handledare, trevliga kollegor och ett varmt omhändertagande gjorde tiden där både inspirerande och utvecklande. Jag fick ta egna patienter på löpande band i mitt egna undersökningsrum med ständig återkoppling både på samtal, bedömning och diktering. Jag kände mig alltid välkommen och inga frågor var dumma frågor. Jag fick intrycket av att mina handledare hade som mål att utbilda mig och inspirera mig till att bli en riktigt bra allmänläkare. Och inspirerad, ja, det blev jag verkligen. Jag vill rikta ett stort tack till Nygatans vårdcentral för utmärkt handledning och vidare motivation till läkaryrket.”

Inspiratörer

Arbetsterapeutsektionen, Jan Sandqvist

"Janne gör intryck på studenterna redan från dag ett eftersom han sitter på så mycket egenskaper som man värdesätter hos en lärare och kursansvarig. Janne är pedagogiskt skicklig, lyhörd och har ett öga för detaljer. Han berättar med djup inlevelse om arbetslivsinriktad rehabilitering vilket gör att man får stort förtroende för den kunskap och insikt han vill förmedla. Som student värdesätter man att en person som gjort karriär och tagit fram bedömningsinstrument som används i så hög grad fortfarande är så pass ödmjuk och trevlig mot oss studenter. Janne har verkligen ett genuint intresse av att lyssna in åsikter och tankar från studenterna vilket skapar en stark vi-känsla på utbildningen. Basgruppstillfällena har nog aldrig varit så inspirerande och givande som de blir med Janne, då han verkligen har hittat nyckeln till hur en basgrupp kan bli intressant och rolig!"

Biomedicinska analytikersektionen, Per Whiss

"Man kan alltid lita på Per. Att under samtliga terminer stöta på någon med så mycket kunskap och engagemang är verkligen inspirerande. Han har kontinuerligt bra föreläsningar (även när datorer krånglar), seminarium, powerpoints, labbar etc. Per är alltid trevlig i korridoren och hans rättvisa med aningen hårda bedömningar gör att man verkligen växer i sin blivande yrkesroll. Man hade nog inte lärt sig lika mycket om man inte var tvungen att revidera så många uppsatser till Per. Det är aldrig något flum med honom och han inspirerar till att man alltid ska jobba hårt och sträva efter att förbättra sina kunskaper. Per visar också hur man uttrycker sig vetenskapligt och professionellt, samt inspirerar till att fortsätta att ta sig vidare mot examen, oavsett vad som händer."

Fysioterapeutsektionen, Karin Schröder

"Karin är en engagerad, pedagogisk och genuin person som ger sitt bästa varje färdighet och föreläsning. Hon är himla duktig på att lära ut, utmana och vägleda studenterna. Det märks att hon bryr sig om studenterna samt att hon brinner för sitt yrke. Hon inspirerar alltid och bidrar till att viljan att lära sig mer växer och att studierna blir roligare!”

Logopedsektionen, Christina Samuelsson

"Christina är en lärare som väcker många intressanta frågor och som sprider kunskap och inspiration. Hon väcker spännande diskussioner och får studenter att gå lite djupare och tänka lite längre. Genom sin engagerande personlighet men även genom sin kunskap inspirerar hon studenterna på logopedprogrammet och bidrar till en god energi som lärare och handledare. Genom att utmana och diskutera med studenterna för Christina vidare den kunskap som hon har inom röst- och barnlogopedi på allra bästa sätt.”

The section for experimental biomedicine, Katarina Kågedal

"In what feels like one of the most conflicted and divisive eras of our lifetime, the Inspirer of the Year has served as a driving force for a friendlier academic community, particularly among the master students she resides over as programme director. Whether it be through an introduction to Swedish Lucia traditions or through planning a miniature Life Science conference for students unsure of what future career to pursue, Katarina has gone beyond the call of duty to ensure that students from different cultural, ethnic and academic backgrounds feel welcome to their new home at Linköping University. For this reason, Katarina Kågedal is an appreciated and exceptional source of inspiration.”

Medicinska Föreningen, Spyros Koursoumbas

”Medicinska föreningen motiverar valet med att Spyros är en genuint inspirerande person som engagerar sig i läkarutbildningen både på preklin och klin. Han är en förebild för alla studenter och alla lärare på LiU. Han har varit en av programmets mest uppskattade basgruppshandledare, han engagerar sig i amanuenslabbarna och han är en oerhört inspirerande VFU-ansvarig handledare. Med sin positiva energi och entusiasm får Spyros alla att vilja bli njurmedicinare!”

Sjuksköterskesektionen Linköping, Karin Steel

"Karin Steel är en person som är kompetent och pedagogisk. Med sina kunskaper och professionella sätt skapar hon bra förutsättningar för lärande tillsammans med studenterna. Förutom att vara kunnig och påläst är hon också peppande. Hon är trygg, lugn och tillmötesgående vilket gör att studenter känner sig sedda och lyssnade på. Dessa egenskaper gör Karin Steel till en utmärkt inspiratör."

Sjuksköterskesektionen Norrköping, Patrik Ryttarström

"Patrik Rytterström är en värdig vinnare av årets inspiratör då han gör föreläsningar på ett fantastiskt sätt genom att fånga studenternas intresse med både humor och glädje. Han ser till att alla blir inkluderade genom att bryta ner ämnet på en nivå så att man förstår. Med intressanta föreläsningar som konkretiserar ämnet får han studenter att bli peppade till att gå på hans föreläsningar och genom att ge tydliga exempel förstår vi studenter tydligare vad föreläsningen handlar om. Allt detta gör han mycket pedagogiskt och alltid med ett leende.”

Årets Basgruppshandledare, Zoltan Szabo

"Zoltan lägger ner tid och engagemang i sin handledning. Han sprider detta engagemang till studenterna och föregår med gott exempel vad gäller professionellt förhållningssätt. Med precis rätt mängd handledning styr han studenterna in på relevanta områden och bidrar med kliniska kopplingar för att betona vikten av det som lärs ut. Zoltan motiverar gruppen till att studera mer och lära för ett syfte som är viktigare än att endast klara tentamen och som erfaren läkare ger han lärorika och intressanta kliniska perspektiv på materialet och diskussionerna under basgrupperna."

Foto Emma Busk Winquist. Läs mer om Consensus och deras verksamhet. På bilden Thea Sandqvist.

Senaste nytt från LiU

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.

Lysande glasskiva med krokodilklämma.

Genombrott för nästa generations digitala skärmar

Forskare vid LiU har utvecklat en digital skärm där själva lysdioderna reagerar på beröring, ljus, fingeravtryck och användarens puls bland annat. Resultaten kan vara starten för en helt ny generation digitala skärmar.