29 oktober 2020

Åtta LiU-forskare på institutionen för fysik, kemi och biologi får mellan 3 och 4 miljoner var i bidrag från Vetenskapsrådet.

Bananflugor.
Bananflugor i forskningens tjänst. Fotograf: Magnus Johansson
Vetenskapsrådet delar ut mer än 1,1 miljarder kronor till forskning inom naturvetenskap och teknikvetenskap mellan 2020 och 2024. Bättre analys av data när datorn och människans bästa egenskaper kombineras – det handlar ett av LiU-projekten som beviljats anslag om. Kroppsnära elektronik med komponenter som liknar vår hud är ett annat. Alla forskare på institutionen för fysik, kemi och biologi som nu fått forskningspengar:

Rickard Armiento, universitetslektor vid Avdelningen för teoretisk fysik, beviljades medel för forskning inom den kondenserade materiens fysik.

Sai Bai, postdoktor vid Avdelningen för elektroniska och fotoniska material får pengar för forskning inom materialkemi.

Weimin Chen, professor vid Avdelningen för elektroniska och fotoniska material, får bidrag för forskning inom materialkemi.

Urban Friberg, universitetslektor vid avdelningen för biologi, beviljas anslag för forskning inom evolutionsbiologi.

Olle Hellman, biträdande universitetslektor vid Avdelningen för teoretisk fysik, får pengar för forskning inom den kondenserade materiens fysik och annan materialteknik.

Jawad Ul Hassan, universitetslektor vid Avdelningen halvledarmaterial får bidrag för forskning inom den kondenserade materiens fysik, atom- och molekylfysik och optik samt annan materialteknik.

Kajsa Uvdal, professor vid Avdelningen molekylär ytfysik och nanovetenskap beviljades pengar för forskning inom nanoteknik och annan fysik.

Björn Wallner, professor vid Avdelningen för bioinformatik får medel för forskning inom strukturbiologi, bioinformatik och biofysik.

Senaste nytt från LiU

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.