30 september 2024

Vid en kris eller krig blir det svårare att få tag på de varor och tjänster som behövs för befolkningens överlevnad. Därför är det viktigt att ta fram kunskap om vad som krävs för att bygga upp en stark försörjningsberedskap.

Matransonering.

En kunskapsöversikt över försörjningsberedskap och hållbara försörjningskedjor inom kris- och räddningsområdet har sammanställts med särskilt fokus på beredskaps-sektorerna Hälsa, vård och omsorg, Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen samt Transporter. Rekommendationer om områden där mer kunskap behövs presenteras i rapporten.


Rapporten

Matinrad, N., Waldemarsson, M., Steins, K., & Andersson Granberg, T. (2024). ”Hållbara försörjningskedjor inom kris och räddning : en kunskapsöversikt.” CARER rapport nr 2024:45. Linköping: Linköping University Electronic Press, 2024, s. 46.

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.