30 september 2024

Vid en kris eller krig blir det svårare att få tag på de varor och tjänster som behövs för befolkningens överlevnad. Därför är det viktigt att ta fram kunskap om vad som krävs för att bygga upp en stark försörjningsberedskap.

Matransonering.

En kunskapsöversikt över försörjningsberedskap och hållbara försörjningskedjor inom kris- och räddningsområdet har sammanställts med särskilt fokus på beredskaps-sektorerna Hälsa, vård och omsorg, Räddningstjänst och skydd av civilbefolkningen samt Transporter. Rekommendationer om områden där mer kunskap behövs presenteras i rapporten.


Rapporten

Matinrad, N., Waldemarsson, M., Steins, K., & Andersson Granberg, T. (2024). ”Hållbara försörjningskedjor inom kris och räddning : en kunskapsöversikt.” CARER rapport nr 2024:45. Linköping: Linköping University Electronic Press, 2024, s. 46.

Senaste nytt från LiU

En kvinna sitter i en soffa.

Pristagare med intresse för hur folk klarar praktiska problem

Blod. Ingenjörer. Husmödrar. Listan på vad Boel Berner, professor emerita vid LiU, intresserat sig för kan göras lång och den växer fortfarande. Nu belönas hon med Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap.

Stadsmiljö med bilar.

Byggprojekt i städer – så kan det bli mindre störningar

Att någon har helhetsperspektivet över alla byggprojekt i en stad är den viktigaste faktorn för att störningarna ska bli så få som möjligt. Men det är lättare sagt än gjort. Det visar forskare från LiU i en ny bok.

Mikael Asplund i cybersäkerhetslabbets lokaler.

Nytt cybersäkerhetslabb vid LiU

Det nya cybersäkerhetslabbet vid Linköpings universitet är en milstolpe i satsningen på utbildning inom området. Studenterna ska känna att "wow, här är det möjligt att göra något spännande", sa vicerektor Matts Karlsson vid invigningen den 7 maj.