23 januari 2024

Alla barns rätt att skyddas från våld är utgångspunkten för den nationella strategin "En uppväxt fri från våld" som sedan ett år ligger på regeringens bord. Barnafridskonferensen i Linköping den 24–25 januari vill ta reda på hur samhället gemensamt kan gå från ord till handling för att förebygga och bekämpa våld mot barn och unga med stöd av forskningsbaserad kunskap.

Ett viktigt mål för konferensen är att främja erfarenhetsutbytet mellan yrkesverksamma inom socialtjänst, rättsväsende, skola och hälsovård. Ett 40-tal forskare och yrkesverksamma föreläser på konferensen där över 600 kommer att delta.

Camilla Waltersson Grönvall, Sveriges socialtjänstminister med ansvar för barnrättsfrågor, inviger Barnafridskonferensen tillsammans med Linköpings universitets rektor Jan-Ingvar Jönsson och professor Laura Korhonen, centrumchef vid det nationella kunskapscentrumet Barnafrid vid Linköpings universitet. Temat för 2024 är ”Aldrig våld! Med kunskap går vi från ord till handling”.

– Kunskapsspridning och kompetenshöjande är viktiga komponenter i ett utvecklingsarbete, men leder tyvärr inte automatiskt till förbättringar. Om vi vill öka kapaciteten och kvaliteten i de verksamheter som möter barn och unga behöver vi ägna mer tid och fokus till aktiviteter som verkligen ger stöd till implementering av ny kunskap, nya metoder och arbetssätt, säger Laura Korhonen.

Fredrik Malmberg, i dag direktör för Institutet för mänskliga rättigheter och tidigare regeringens särskilda utredare, inleder konferensen med en föreläsning om den nationella strategin för ”En uppväxt fri från våld”. Utredningen presenterade sitt betänkande den 18 januari 2023.

På konferensen visas en fotoutställning där Barnafrids två ungdomsråd har tagit foton som illustrerar angelägna utvecklingsområden inom området våld mot barn.

Deltagarna kommer också i flera interaktiva moment öva på att samtala med barn med hjälp av AI. Detta sker både i föreläsningar och i utställardelen där Oslo Metropolitan University kommer att visa sin avatar, som hjälper yrkesverksamma att öva sin konversationsförmåga inför samtal med barn som utsatts för våld.

Under konferensen delar Barnafrid ut Barnafridspriset till en framstående forskare och dennes avhandling.

Följ oss på sociala medier för att se glimtar från konferensen.


Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.