27 mars 2023

Det bjöds på stort kalas när Biobanksfaciliteten, BBF, vid Medfak öppnade upp dörrarna och visade upp sin verksamhet på sin tioårsdag.

Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten vid BBF:s tioårskalas
Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten, vid firandet av Biobanksfacilitetens tioårskalas. Emma Busk Winquist
Om det är kallt i frysarna hos BBF så var det desto varmare och välkomnande när drygt ett 70-tal personer dök upp till födelsedagskalaset. Under dagen bjöds det bland annat på forskarpresentationer i Hugo Theorell-salen på US, tårta med kaffe i ljusgården och inte minst ett studiebesök på fryshotellet. Ett program värdigt en tioåring!

- Det är alltid roligt att kunna fira och särskilt en sådan här dag, säger Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten, som inledde dagen med att ge en historisk tillbakablick om hur allt började och resan fram tills idag.

I maj 2013 sattes den första kontakten in i den första frysen och sedan dess har antalet frysar vuxit vart efter som behovet ökat. Idag finns det 77 frysar i drift, som 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året ser till att de för tillfället 163 provsamlingarna förvaras på bästa sätt.

- Det är jättetrevlig och roligt att se den här uppslutningen och att så många kommer för att uppmärksamma vår resa så här långt, säger Lena Thunell.

Hur skulle du vilja sammanfatta de första tio åren för BBF?
- Redan innan vi startade så hade vi tänkt och planerat så mycket, så vi hade redan väldigt bra koll på ett ungefärligt mål på vart vi skulle nå. Sedan har sättet vi nått målet varit betydligt mer vindlande än vad vi kunde förutsäga, men vi har kommit dit vi är idag med ett målmedvetet arbete.

I november 2012 hölls det första styrgruppsmötet. Sedan dess har det blivit totalt 79 stycken konstaterar Lena, som inför jubileet satte sig och gick igenom varje mötesprotokoll för att kunna lyfta fram flera av de historiska händelserna från åren som gått.

- En mycket spännande läsning, säger Lena med ett leende och som nu ser framåt för vad som ska ske framöver. Bland annat håller BBF på att installera ytterligare en robot som är mer modern och som förbättrar kapaciteten i labbet. - Sedan är det mycket arbete med den nya biobankslagen som påverkar oss, eftersom vi ger rådgivning till forskarna, säger Lena.

Då ses vi här igen om tio år när det är dags för 20-årskalas?
- Vi kanske får fira 15 år också, säger Lena med ett skratt innan hon rusar vidare till nya programpunkter och firandet.


FAKTA BBF

Fyller 10 år
Fyra anställda
77 frysar
Frysarna håller en temperatur mellan -80 till -150 grader
Just nu förvaras 163 provsamlingar

Mer om Biobanksfaciliteten

Senaste nytt från LiU

Studenter på campus.

Ökat söktryck till LiU

Intresset för att studera vid LiU ökar, i flera fall rejält. Det visar siffrorna när anmälan till höstterminen stängde vid midnatt den 15 april.

Två forskare i lab.

Ett atomlager guld – LiU-forskare skapar guldén

För första gången har forskare lyckats skapa ark av guld som endast är ett atomlager tjockt. Enligt forskarna från LiU får guldet nya egenskaper som kan göra det lämpligt för bland annat framställning av värdefulla kemikalier.

Forskare (Xenofon Strakosas) vid mikroskop.

Miljondonation till forskartjänst inom elektroniska mediciner

Stig Wadströms stiftelse donerar cirka tio miljoner kronor till LiU. Donationen ska finansiera en forskartjänst inom elektroniska mediciner. Forskaren som fått tjänsten är Xenofon Strakosas vid Laboratoriet för organisk elektronik i Norrköping.