27 mars 2023

Det bjöds på stort kalas när Biobanksfaciliteten, BBF, vid Medfak öppnade upp dörrarna och visade upp sin verksamhet på sin tioårsdag.

Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten vid BBF:s tioårskalas
Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten, vid firandet av Biobanksfacilitetens tioårskalas. Fotograf: Emma Busk Winquist
Om det är kallt i frysarna hos BBF så var det desto varmare och välkomnande när drygt ett 70-tal personer dök upp till födelsedagskalaset. Under dagen bjöds det bland annat på forskarpresentationer i Hugo Theorell-salen på US, tårta med kaffe i ljusgården och inte minst ett studiebesök på fryshotellet. Ett program värdigt en tioåring!

- Det är alltid roligt att kunna fira och särskilt en sådan här dag, säger Lena Thunell, föreståndare vid Biobanksfaciliteten, som inledde dagen med att ge en historisk tillbakablick om hur allt började och resan fram tills idag.

I maj 2013 sattes den första kontakten in i den första frysen och sedan dess har antalet frysar vuxit vart efter som behovet ökat. Idag finns det 77 frysar i drift, som 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan och 365 dagar om året ser till att de för tillfället 163 provsamlingarna förvaras på bästa sätt.

- Det är jättetrevlig och roligt att se den här uppslutningen och att så många kommer för att uppmärksamma vår resa så här långt, säger Lena Thunell.

Hur skulle du vilja sammanfatta de första tio åren för BBF?
- Redan innan vi startade så hade vi tänkt och planerat så mycket, så vi hade redan väldigt bra koll på ett ungefärligt mål på vart vi skulle nå. Sedan har sättet vi nått målet varit betydligt mer vindlande än vad vi kunde förutsäga, men vi har kommit dit vi är idag med ett målmedvetet arbete.

I november 2012 hölls det första styrgruppsmötet. Sedan dess har det blivit totalt 79 stycken konstaterar Lena, som inför jubileet satte sig och gick igenom varje mötesprotokoll för att kunna lyfta fram flera av de historiska händelserna från åren som gått.

- En mycket spännande läsning, säger Lena med ett leende och som nu ser framåt för vad som ska ske framöver. Bland annat håller BBF på att installera ytterligare en robot som är mer modern och som förbättrar kapaciteten i labbet. - Sedan är det mycket arbete med den nya biobankslagen som påverkar oss, eftersom vi ger rådgivning till forskarna, säger Lena.

Då ses vi här igen om tio år när det är dags för 20-årskalas?
- Vi kanske får fira 15 år också, säger Lena med ett skratt innan hon rusar vidare till nya programpunkter och firandet.


FAKTA BBF

Fyller 10 år
Fyra anställda
77 frysar
Frysarna håller en temperatur mellan -80 till -150 grader
Just nu förvaras 163 provsamlingar

Mer om Biobanksfaciliteten

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.