16 april 2025

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.

Anders Persson framför röntgenbild
Anders Persson är professor i medicinsk bildvetenskap. Han vill få läkare världen över att använda den nya metoden för diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. Fotograf: Jenny Widén

Varje år drabbas över 20 000 människor i Sverige av akut hjärtinfarkt. Hälften av dem har inte känt av några symtom. Och en fjärdedel av dem avlider inom en månad.

– Men så behöver det inte vara, säger Anders Persson, professor och föreståndare för Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV) vid Linköpings universitet.

Han har bestämt sig för att vända kurvan för vår vanligaste dödsorsak.

Världsledande visualisering

CMIV är världsledande när det gäller visualisering av hjärtat och andra organ i kroppen. När centret grundades 2003 började Anders Persson undersöka hjärtats kranskärl genom avbildning med den nya röntgenmetoden datortomografi. Han arbetade tillsammans med kardiologerna på Universitetssjukhuset. Då trodde få andra på metoden.

– Vi var i princip först i världen med det och många var emot oss. ”Det där är bara nys”, fick vi höra. Orsaken var nog att det saknades vetenskapligt underlag för den nya metodens möjligheter, säger Anders Persson.

Den kliniska nyttan visade sig dock vara stor. Undersökning med datortomografi tar bara några minuter för patienten och kräver inte att man går in i kärlen. Kritikerna tystnade och 2019 presenterades nya europeiska riktlinjer baserade på CMIV:s arbete. Dessa slog fast att datortomografi ska vara förstahandsval i mycket större utsträckning vid utredning av kranskärlssjukdom.

Vid det laget hade hjärtforskningen vid CMIV utvecklats till att handla om mycket mer än kranskärl.

– Nu är vi ensamma i världen om att med datortomografi titta på hela hjärtfunktionen och hur blodflödet ser ut.

Hög upplösning och låg stråldos

Anders Persson framför datortomograf
Forskarna vid CMIV är ensamma i världen om att med datortomografi titta på hela hjärtfunktionen och hur blodflödet ser ut.Fotograf: Jenny Widén
För detta används i dag en så kallad fotonräknande datortomograf. En av de tre första sådana i världen placerades för några år sedan på CMIV. Den kan ta bilder med mycket hög upplösning och låg stråldos. Ett helt hjärtslag blir runt 3 000 bilder och en enda kort undersökning ger otroligt mycket data.

Bildinformationen som samlas in behandlas vidare i snabba datorer, där blodflödet kan simuleras och kvantifieras bland annat med hjälp av artificiell intelligens. I framtiden kan man sedan lägga till information om patientens dna och annan data som samlats in vid världens längsta uppföljning av hjärtpatienter (det register som föddes när CMIV började undersöka kranskärl). Tillsammans kan allt detta ge information för att bedöma patientens tillstånd i ett akut skede och förutspå risker på ett mer effektivt sätt än tidigare. Vem är frisk, vem behöver operation, vem behöver blodförtunnande medel vid förmaksflimmer? Hur ska en mekanisk hjärtklaff placeras för att få optimal effekt?

– Vår vision är att hitta dem som behöver behandling och förstå exakt vilken behandling de behöver få i tid, säger Anders Persson.

Större kliniska studier krävs

Anders Persson
” Vår vision är att hitta dem som behöver behandling och förstå exakt vilken behandling de behöver få i tid.”Fotograf: Jenny Widén
Han och hans forskarteam vill få läkare världen över att använda CMIV:s metod. Men först behöver lösningen utvecklas ytterligare och här stöter de på problem. Det är nämligen svårt att få medel från de traditionella forskningsfinansiärerna för att ta steget från framgångsrikt forskningsprojekt till konkret användning i vårdens vardag.

Anders Persson förklarar vilka pusselbitar som saknas:

– Vi är beroende av forskningsröntgensjuksköterskor och forskningsingenjörer för att kunna göra de undersökningar som krävs för nästa steg. Vi behöver också medel för att kunna göra större kliniska studier, så att tekniken kan bli godkänd för användning i vården.

För att försöka lösa detta har LiU valt forskningen som ett av de prioriterade områden universitetet aktivt ska försöka få privata donationer till. Med finansiering från en privat givare får forskare ofta en frihet som är svår att uppnå på annat vis.

Om det lyckas kan det hjälpa många, många människor och spara stora summor i vården.

Samarbete mitt i sjukhusmiljön

Anders Persson menar att en viktig faktor bakom CMIV:s framgångar är att de jobbar över gränserna.

– Det finns inte många centrum i världen som är uppbyggda så här. Här på CMIV sitter tekniska och medicinska forskare tillsammans, mitt i sjukhusmiljön. Det ger oss mycket större möjligheter att identifiera och lösa problem som verkligen gör klinisk skillnad.

Centrum för medicinsk bildvetenskap och visualisering (CMIV)

Bakgrund: CMIV är ett tvärvetenskapligt forskningscentrum initierat av LiU, Region Östergötland och företaget Sectra. Verksamheten startade 2003 och finns på Universitetssjukhuset i Linköping.

Uppdrag: Att utveckla framtida metoder och verktyg inom bildvetenskap och visualisering för tillämpning inom hälso- och sjukvård och medicinsk forskning.

Forskning: CMIV har en världsledande position inom medicinsk visualisering. Andra starka områden är AI-tillämpningar inom medicinsk bildvetenskap och visualisering och diagnostik av sjukdomar med digitala verktyg, det som kallas digital patologi.

Läs mer om CMIV

Vill du bidra till viktig forskning?

En artikel från LiU magasin

Senaste nytt från LiU

Forskare håller i lysande lampa.

Magnus Klofsten - professor i lysande idéer

Tusentals verksamhetsidéer och innovationer har passerat Magnus Klofsten under hans över 30 år som forskare inom innovation och entreprenörskap samt som ledare för Entreprenörskapsprogrammet. LiU finns med i många framgångssagor i svenskt näringsliv.

Personer med ansiktsmasker

Framtidens krisberedskap bör bygga på öppenhet och transparens

En forskargrupp vid Linköpings universitet har undersökt pandemihanteringen i nordiska kommuner. Resultatet sammanfattas i boken Crisis Management, Governance and COVID-19, som belyser lärdomar för framtida kriser.

En silikonliknande lapp (batteri baserat på ledande plast och lignin) som dras åt olika håll.

Batteriet som kan få vilken form som helst

Med hjälp av elektroder i vätskeform har forskare vid LiU utvecklat ett batteri som kan anta vilken form som helst. Tack vare formbarheten kan batteriet integreras på helt nya sätt i framtidens teknik. Studien är publicerad i Science Advances.