Flygshow när blivande ingenjörer testade sina konstruktioner

Har du någonsin drömt om att bygga ditt egen flygplan? Under sju veckors tid har studenter på Masterprogrammet i flygteknik fått göra just det, i kursen Prototype Realization.

två modell flygplan som studenter har byggt i en kurs Teiksma Buseva

Vi träffar en dimmig oktober morgon 29 studenter som samlats på flygfältet utanför Linköping. Tillsammans med lärare David Lundström ska de testa de egentillverkade flygplansprototyperna. Några studenter hade jobbat in till det sista och gjort finjusteringar till sent in på natten. Spänning och nervositet ligger i luften..

Prototype Realization är en projektkurs där mastersstudenter får bygga en fjärrstyrd prototyp av ett flygplan. Projektkursen är en direkt fortsättning på en tidigare kurs i Aircraft Conceptual Design där den grundläggande designen och analysen gjordes.

 

 

David Lundström är kursansvarig och berättar kursen binder samman teori och praktik.
– Det är en sak att ta fram en konceptuell design som ser bra ut på ritbordet. Att faktiskt få den att flyga är mycket mer utmanande. Det får våra studenter själva upptäcka här.

Studenterna fick sju veckor och dryga 2000 kronor för att bygga flygplanen. Att jobba inom ramarna för både budget och tid är bra träning inför det kommande arbetslivet som ingenjör. Studenterna får även lära sig att arbeta med moderna prototypverktyg som 3D-utskrift, CNC-bearbetning och laserskärning.

 

Urval av bilder från dagen

Tre studenter justera sin flygplans konstruktion
Teiksma Buseva
Teiksma Buseva
Studenter gör sista justeringar innan tesflygning
Teiksma Buseva
Läraren i kursen Prototype realisation testar flygplanets balans innan testflygning
Teiksma Buseva
Teiksma Buseva

Studenter berättar

Kevin Sawamy, LiU student håller i en modell flygplan han och kurskamrater har byggt i kursen Prototype realisation
Teiksma Buseva

Kevin Swamy

Kevin Savio Swamy är från Indien och valde att läsa på LiU av flera skäl. Han tyckte att Sverige som land var väldigt vackert och människor välkomnande. Han hade också hört att Masterprogrammet i flygteknik var ett av de bästa i Europa, dessutom passade utbildningskostnaderna hans budget.

– Jag tycker att kursen var väldigt intressant. Det är väldigt tillfredsställande att delta i hela processen, från konceptframtagning till att bygga och flyga vår flygplan. Tillsammans med de andra kurserna som erbjuds på LiU är utbildningen i allmänhet mycket rundad och kommer att göra oss till utmärkta flygingenjörer i framtiden.

 

En student håller modellflygplan som ska testflygas
Teiksma Buseva

Karl-David Läpple 

Karl-David Läpple kommer från Tyskland. LiU:s goda rykte och den nära kontakten med industrin, såsom Volvo och Saab är anledningen till att han valde att studera här.

- Efter mer än ett år på LiU kan jag säga att mina förväntningar uppfylldes. Jag gillade verkligen hela programmet. Prototype Realization kursen är förmodligen en av höjdpunkterna i hela utbildningen. Kursen ger möjlighet för studenter att få praktisk erfarenhet. Man använder olika tillverkningsmetoder och i slutändan kan man se om  en design fungerar i den verkliga världen

 
Avi Bhambhani, student vid LiU, bygt en Airracer E, elflygplan
Teiksma Buseva

Avi Bhambhani 

Avi Bhambhani är från Teneriffa, Spanien. Hans passion är flygindustrin. Sverige och specifikt Linköping är känd för ämnet flygteknik och att läsa på LiU var självklarhet för Avi. 

- Jag tycker att mastersprogrammet i flygteknik vid LiU är väldigt komplett och ger breda kunskaper för alla som vill engagera sig inom fältet. Från att lära sig vetenskapen bakom tekniken, till att faktiskt kunna designa, simulera, bygga och slutligen flyga. Jag rekommenderar programmet till alla som gillar flyg, säger han.

Läs mer om programmet

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU