Ett av de viktigaste resultaten av konferensen gäller Parisavtalets regelbok, enligt Mathias Fridahl. Just nu är man inne i Parisavtalets första period där de första löftena ska genomföras. Att regelboken inte har varit helt på plats har försvårat arbetet.
– Regelboken är mer eller mindre komplett nu. Tidigare har man inte vetat hur man ska mäta eller rapportera. Det är väldigt viktigt att alla gör det på samma sätt för att veta hur vi ligger till. Det är också viktigt för att kunna hålla länder ansvariga för det de gör, och inte gör.
Några som inte är lika nöjda som Mathias Fridahl med utgången av konferensen är många av de unga som varit på plats under mötet.
Foto Frida Buhre
– De unga uttrycker besvikelse. Världens ledare har inte lyckats komma fram till åtgärder som gör att man kan hålla sig inom 1,5-gradersmålet och det ser de unga som ett misslyckande och ett svek, säger Frida Buhre, postdoktor, som forskar om unga representanter och klimataktivister. Hon varit på plats för att studera de ungas roll under konferensen.
De unga har under konferensen haft möjlighet att delta i vissa förhandlingar som så kallade YOUNGO:s (youth NGO:s).Frida Buhre Foto Helena Lehmus
– Som sådana är de erkända av FN-systemet och kan delta i till exempel bilaterala samtal eller uttala sig kort under förhandlingar. Bland annat tryckte YUONGO på att fossila bränslen och mänskliga rättigheter skulle finnas med i texten, säger Frida Buhre.
Nyss hemkomna från konferensen kommer både Frida Buhre och Mathias Fridahl nu börja sammanställandet av de forskningsdata de samlat in under konferensen. I detta arbete ska även Tilde Krusberg, 22 år och student på miljövetarprogrammet, hjälpa till.
– Jag skulle rekommendera alla studenter på Linköpings universitet att söka den plats som finns avsatt för en student. Särskilt om man pratar arabiska, eftersom nästa COP är i Egypten. Konferensen har varit supercool att få se inifrån.