05 mars 2025

Den kilometerlånga Corson, pulsådern genom Campus Valla, ska nu få en rejäl ansiktslyftning. Fastighetsägaren Akademiska Hus satsar nära 85 miljoner kronor på en makeover som kommer pågå under drygt två år.

Visionsskiss över den planerade Studentlunden vid Corson
Mer grönska och fler mötesplatser är visionen vid ombyggnaden av Corson (Skiss: Akademiska Hus)

Ingen kan nog säga exakt när Corson blev Corson. Men A- och B-husen har funnits sedan 1970 och därefter har gång- och cykelstråket förlängts söderut i takt med att fler hus kommit till.
Hög tid för en upprustning alltså. I fyra etapper kommer Corson att genomgå en omfattande uppgradering. I fokus för arbetet står utökade gröna ytor som stärker den biologiska mångfalden, växtlighet anpassad efter årstiderna för ekologisk hållbarhet under hela året och fler sociala platser som ska uppmuntra till utomhusvistelse.
Det blir också fler cykelparkeringar och en tydligare zonindelning som kommer göra gång- och cykelstråket säkrare, samtidigt som det ska uppmuntra till hållbart resande.

Landmärken behålls

Hållbarhet är en viktig del i utvecklingen av Corson. Det gäller också själva ombyggnationen. Överskott av råvaror som schaktmassor och betong kommer att återvinnas och hårda krav ställs på de maskiner och fordon som används under projektet. Befintligt material såsom natursten, marksten och betongplattor samt exempelvis de karakteristiska belysningsklockorna kommer att återbrukas, men få nya placeringar.
– Campus Valla har Sveriges längsta corso. Snart är den också den modernaste med grönytor och mötesplatser där tiotusentals studenter, medarbetare och gäster kan trivas och utvecklas, säger Per-Olof Brehmer, vicerektor med ansvar för samverkan och strategisk utveckling vid Linköpings universitet. I myllret på ”nya” Corson kan LiU befästa sin ställning som ett innovativt och framåtriktat universitet.

Karta visar de fyra etapperna av ombyggnaden av Corson
Corson byggs om i fyra etapper med start i norra delen.

Det är fastighetsägaren Akademiska Hus som står för ombyggnationen, i nära samarbete med universitetet. Hela projektet planeras starta våren 2025 och pågå till vintern 2027.

Arbetet är indelat i fyra etapper med start i norra delen av Corson. Under arbetet kommer tillgängligheten på och till Corson samt berörda byggnader inom respektive etapp att vara begränsad. Kanske innebär det att man får ta en omväg med cykeln eller välja annan ingång till byggnaderna än den man är van vid.

Campus i ständig utveckling

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.