02 oktober 2024

Humanistdygnet är snart här. I år bjuder kunskapsfestivalen på ett spännande program med allt från flashback-prat till föreläsning om äckel och panelsamtal om AI. Flera forskare från Filosofiska fakulteten deltar och dekan Ulf Melin invigningstalar. 

Närbild på två personer som har gula t-shirts på sig. Det står
Humanistdygnet. Fotograf: Cissi Säfström

Humanistdygnet är kunskapsfestivalen där forskare, artister, konstnärer och författare föreläser, visar och samtalar om humaniora och humanism. Humanistdygnet äger rum 5 oktober och i år finns det programpunkter på flera ställen i Linköping: Östergötlands museum, Huvudbiblioteket, Gamla Linköping och utomhus.
Ulf Melin, dekan vid Filosofiska fakulteten, invigningstalar och flera forskare kopplade till Filosofiska fakulteten deltar i olika arrangemang under dagen.
Se hela programmet här.

Humanistdygnet fungerar även som inramning till utdelningen av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne som delas ut vartannat år. I år är pristagaren författaren Sara Lövestam.

Publik i biblioteket.
Första tillfället av föreläsningsserien Strimman lockade storpublik.
16 oktober är det dags för andra kvällen av Strimman. Årets säsong fick en flygande start när det samtalades om ekonomiskt beslutsfattande inför full salong på Huvudbiblioteket i Linköping. 16 oktober är det politik som ska diskuteras och värdarna Daniel Västfjäll och Gustav Tinghög gästas av Gissur Erlingsson, professor i statsvetenskap, och mångårige politikern Lars Stjernkvist. Läs mer om Strimman på länken här under.

Strimman bjuder på live-forskning

Senaste nytt från LiU

Porträttfoto, kvinna.

Ministern fick se högteknologi inom svenskt jordbruk

Klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari besökte Agtech Sweden och imponerades av alla de tekniska innovationer som nu växer fram inom svenskt jordbruk.

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.