02 oktober 2024

Humanistdygnet är snart här. I år bjuder kunskapsfestivalen på ett spännande program med allt från flashback-prat till föreläsning om äckel och panelsamtal om AI. Flera forskare från Filosofiska fakulteten deltar och dekan Ulf Melin invigningstalar. 

Närbild på två personer som har gula t-shirts på sig. Det står
Humanistdygnet. Fotograf: Cissi Säfström

Humanistdygnet är kunskapsfestivalen där forskare, artister, konstnärer och författare föreläser, visar och samtalar om humaniora och humanism. Humanistdygnet äger rum 5 oktober och i år finns det programpunkter på flera ställen i Linköping: Östergötlands museum, Huvudbiblioteket, Gamla Linköping och utomhus.
Ulf Melin, dekan vid Filosofiska fakulteten, invigningstalar och flera forskare kopplade till Filosofiska fakulteten deltar i olika arrangemang under dagen.
Se hela programmet här.

Humanistdygnet fungerar även som inramning till utdelningen av Linköpings kommuns pris till Tage Danielssons minne som delas ut vartannat år. I år är pristagaren författaren Sara Lövestam.

Publik i biblioteket.
Första tillfället av föreläsningsserien Strimman lockade storpublik.
16 oktober är det dags för andra kvällen av Strimman. Årets säsong fick en flygande start när det samtalades om ekonomiskt beslutsfattande inför full salong på Huvudbiblioteket i Linköping. 16 oktober är det politik som ska diskuteras och värdarna Daniel Västfjäll och Gustav Tinghög gästas av Gissur Erlingsson, professor i statsvetenskap, och mångårige politikern Lars Stjernkvist. Läs mer om Strimman på länken här under.

Strimman bjuder på live-forskning

Senaste nytt från LiU

Manlig lärare simulerar undervisning inför lärarkollegor

Digitala simuleringar utvecklar lärares ledarskap

Lärares ledarskap kan vara en nyckel till att öka studiero och trygghet i klassrummen. På LiU får nu yrkesverksamma lärare utveckla sitt ledarskap genom digitala simuleringar där de undervisar avatarer.

Diplomatiska samtal kring kärnavfall och klimat i fokus

Har miljörörelsens organisationer någon roll kvar att spela vid utformningen av slutförvaret av svenskt kärnavfall? Och går det att få förståelse mellan Saudiarabien och önationen Fiji? Det är frågor i fokus för två nya forskningsprojekt vid LiU.

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.