12 november 2024

LiU-studenterna Niklas Allansson och Erik Böhlin tilldelades ett SFMA:s stipendium för sin fallstudie av möjligheten att integrera en elektrohydraulisk konverterare i ett stridsflygplan, för att förbättra planets energihantering.

Två män som håller i diplom.
Niklas Allansson and Erik Böhlin. Fotograf: PRIVAT

- Det var väldigt kul att få höra att vi valts ut för SFMA:s stipendium. Det känns väldigt stort att arbetet anses vara givande för utvecklingen av hydraulsystem, samt att det ansågs vara av en hög kvalité. Man blir motiverad att fortsätta att utvecklas inom området hydraulik, säger Niklas Allansson i en kommentar till organisationen Swedish fluid motion association (SFMA).

- Det blev som en extra bonus som bekräftade att vi hade gjort något väldigt bra som driver utvecklingen framåt, tillägger Erik Böhlin.

Deras examensarbete är en fallstudie där möjligheten att integrera en elektrohydraulisk konverterare i ett stridsflygplan studeras. En elektrohydraulisk konverterare (EHEC) används till att genera extra elektrisk kraft på ett stridsflygplan genom att utnyttja hydraulsystemet vid lämpliga tillfällen under ett flyguppdrag. Detta syftar till att förbättra flygplanets totala energihantering.

Studenterna fokuserade på att se vilken arkitektur som lämpar sig i en sådan applikation, samt vilken styrstrategi som anses vara lämplig för att uppfylla de krav som finns. I arbetet har de använt sig av olika modelleringsverktyg och simuleringar för att utvärdera olika arkitekturer.

Ämnesvalet byggde på deras eget flygintresse samt på att elektrifiering inom hydraulik är mycket aktuellt just nu.

Läs mer om SFMA: 
SFMA - Swedish Fluid Motion Association | Nordens bredaste kompetenscentrum för hydraulik

Se exjobbet här: 
UPPSATSER.SE: Multi Purpose Electro-Hydraulic Converter for More Electrical Power


Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Polisbil, avspärrat.

Ny forskning stärker kommuners krisberedskap

Sveriges kommuner står inför stora krisutmaningar. För att möta dessa krav startar nu ett forskningsprojekt som undersöker hur ledarskapet för att utveckla och organisera förmåga till kommunal krisberedskap kan stärkas.

Gymnasieelev i laboratorium.

Styrkeprovet i LiU-labbet: Knopen mot splitsen!

Vilket håller bäst under seglingen? En knop, eller en splits? Max Zetterström som går Seglargymnasiet i Motala fick chansen att ta reda på det i sitt gymnasiearbete – i LiU:s testlabb.

Champagneflaska med Sectra på etiketten

Sectra – världsledande företag med rötter i LiU-forskning

Det började som extrauppdrag för fyra forskare och växte till ett spjutspetsföretag inom medicinsk IT och cybersäkerhet. Följ med på Sectras resa mot dagens globala verksamhet.