05 september 2024

Att studera det svenska arbetet på barnskydds-, funktionshinders- och socialtjänstens område var målet för ett veckolångt studiebesök från Ukraina i september 2024.

Ukrainska flaggor hissade utanför en EU-byggnad
Bild av Dušan Cvetanović från Pixabay
I delegationen fanns representanter för den ukrainska staten, ministerier, kommuner och civilsamhälle, bland andra guvernörer och vice guvernörer för pilotregionerna för "Better Care"-reformen samt EU-representationen i Kiev.

Besöket var en del av arbetet för reformarbete som pågår i Ukraina för att stärka socialtjänsten och bidra till avinstitutionalisering. Delegationen togs emot av Socialdepartementet och programmet samordnades med Socialstyrelsen. Parterna använde även besöket för att identifiera prioriterade områden för fortsatt samverkan mellan Ukraina och Sverige utifrån pågående regeringsuppdrag - att utveckla ett program till stöd för socialpolitikens och hälso- och sjukvårdens område, med syfte att bidra till kunskapsöverföring och kapacitetsbyggande i Ukraina.

Den 4 september tog Barnafrid för ett heldagsprogram om Barnafrids nationella verksamhet, med särskilt fokus på utbildning och kunskapsspridning om våld till yrkesverksamma som möter barn och unga. Studiebesöket gav även möjlighet att hitta framtida samarbetsytor mellan Barnafrid och enskilda delegater från Ukraina.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

LiU får kvalitetsstämpel av EU

Linköpings universitet har tilldelats EU-kommissionens utmärkelse HR Excellence in Research Award. Det är en kvalitetsstämpel som visar att universitetet arbetar systematiskt med att förbättra forskarnas arbetsvillkor.

Studenter på kursen Scholars at risk student led workshop

Akademisk frihet i praktiken

Den lilla gruppen master-studenter vid programmet Etnicitet och Migration på Campus Norrköping är unik. De är först i Sverige att gå en universitetskurs i hur man skapar en kampanj till stöd för en fängslad forskare och för den akademiska friheten.

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.