05 juni 2024

Högbom-Cocozzas Stiftelse donerar cirka 1,5 miljoner kronor till Tema Barn vid Linköpings universitet. Donationen är avsedd att finansiera en postdoktor under två år.

Barn hoppar hage
Fotograf: Violetastock
– Bidraget möjliggör en förstärkning inom något av våra forskningsområden. Oavsett vilket område det blir är kommer det leda till en positiv utveckling av Tema Barns forskningsverksamhet, säger Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Tema Barn.

Donationen på totalt 1,52 miljoner kronor, som kommer att fördelas över två år, härstammar från Catharina Högboms och Michael Cocozzas stiftelse för forsknings- och kulturändamål i Linköpings kommun. Syftet med bidraget är att stödja en livaktig forskningsverksamhet vid Linköpings universitet, ge framstående yngre forskare möjlighet att etablera och stärka sin forskning, samt främja forskning som kan bidra positivt till samhällets utveckling.

Fotograf: David Einar
Till skillnad från många andra forskningsanslag är detta bidrag inte knutet till ett specifikt projekt. Detta ger Tema Barn friheten att själva avgöra vilket forskningsområde som ska stärkas.
– Vi påbörjar nu processen med att identifiera och formulera ett projekt som är både samhällsrelevant och aktuellt, samt bidrar till att utveckla vår forskningsmiljö i nya riktningar. Vi har redan några idéer och kommer sedan att söka en så kompetent person som möjligt för att genomföra detta, säger Mats Andrén, avdelningschef vid Tema Barn.

Tema Barn

Relaterat

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.