05 juni 2024

Högbom-Cocozzas Stiftelse donerar cirka 1,5 miljoner kronor till Tema Barn vid Linköpings universitet. Donationen är avsedd att finansiera en postdoktor under två år.

Barn hoppar hage
Fotograf: Violetastock
– Bidraget möjliggör en förstärkning inom något av våra forskningsområden. Oavsett vilket område det blir är kommer det leda till en positiv utveckling av Tema Barns forskningsverksamhet, säger Karin Zetterqvist Nelson, professor vid Tema Barn.

Donationen på totalt 1,52 miljoner kronor, som kommer att fördelas över två år, härstammar från Catharina Högboms och Michael Cocozzas stiftelse för forsknings- och kulturändamål i Linköpings kommun. Syftet med bidraget är att stödja en livaktig forskningsverksamhet vid Linköpings universitet, ge framstående yngre forskare möjlighet att etablera och stärka sin forskning, samt främja forskning som kan bidra positivt till samhällets utveckling.

Fotograf: David Einar
Till skillnad från många andra forskningsanslag är detta bidrag inte knutet till ett specifikt projekt. Detta ger Tema Barn friheten att själva avgöra vilket forskningsområde som ska stärkas.
– Vi påbörjar nu processen med att identifiera och formulera ett projekt som är både samhällsrelevant och aktuellt, samt bidrar till att utveckla vår forskningsmiljö i nya riktningar. Vi har redan några idéer och kommer sedan att söka en så kompetent person som möjligt för att genomföra detta, säger Mats Andrén, avdelningschef vid Tema Barn.

Tema Barn

Relaterat

Senaste nytt från LiU

Porträtt av man vid strömmen

Mathias Fridahl nominerad till Klimatpolitiska rådet

Mathias Fridahl, forskare vid Linköpings universitet, har nominerats till Klimatpolitiska rådet, en myndighet som utvärderar hur regeringens politik förhåller sig till Sveriges klimatmål.

Två män skriver under ett avtal.

LiU och Siemens Energy ingår strategiskt partnerskap

För att finna långsiktiga lösningar på framtida utmaningar inom energiområdet skriver Linköpings universitet och Siemens Energy AB ett avtal om strategiskt partnerskap.

Två personer står i en fabrik.

Alumner driver på elektrifieringen i Kenya

För snart sju år sedan gick flytten – från LiU till att starta bolag i Nairobi. I dag producerar Roam flera hundra egenbyggda elmotorcyklar i månaden. Och resan har bara börjat.