29 juni 2023

I slutet av maj arrangerades WCMM Retreat 2023 på vackra Sandvik Gård. Deltagarna fick prova på nya och spontana sätt att prata om forskning. Det ledde till många skratt och insikter, men framför allt att få träffas i en inspirerande miljö.

Bilden visar aktivitet från eventet WCMM Retreat 2023.
Projektpresentationer ägde rum vid poolen en av dagarna. Pierfrancesco Pagella

Den 29-30 maj bjöds alla WCMM-affilierade vid LiU in till två dagars retreat vid Sandvik Gård. Det är andra året som det anordnas och dagarna är fyllda av flera gruppaktiviteter, nätverkande, mingel, bastubad, men också inbjudna gästtalare. I år var det Sara Liin och Marcin Szczot som kom på besök och höll intressanta föreläsningar.

Claudio Cantù och Francisca Lottersberger, WCMM gruppledare, är de som organiserat WCMM retreaterna. Deras mål är att alltid testa något nytt och i år var inget undantag.

Pictionary som forskningsaktivitet

Bilden visar aktivitet från eventet WCMM Retreat 2023.Forskarnas pictionary-kunskaper sattes på prov i en rolig aktivitet där deras forskning skulle presenteras genom att ritas på tavlan. Foto Pierfrancesco Pagella En av aktiviteterna handlade om Pictionary. Ni vet spelet där du ska försöka gissa vilket typ av ord som teckningen är tänkt att representera. Men i det här fallet handlade det om att rita sin forskning.

Srivathsa Magadi, forskare i Walker Jacksons forskargrupp, tyckte det var en otroligt givande aktivitet.

– Forskarnas pictionary-kunskaper vid retreaten var på en helt annan nivå. Alla var passionerade kring sitt arbete. Hur de beskrev sitt forskningsarbete var fascinerande och förbryllande ibland, men till slut kom vi på det och det var ett bra sätt att kommunicera vår forskning. Några teckningar fick oss att gapskratta, inklusive min. Det var en trevlig övning med kollegor! Retreaten överträffade vida mina förväntningar, det var en perfekt blandning av teori, nätverkande och skoj.

Galna forskningspresentationer

Två kvinnor står i solen och deltar i en aktivitet.En uppskattad aktivitet bland deltagarna var "Poolside Crazy Project Presentations". Foto Pierfrancesco Pagella De nyskapande aktiviteterna tog inte slut där. ”Poolside Crazy Project Presentations” var en annan övning som verkligen gav deltagarna utrymme att använda sin fantasi. Deltagarna delades in i blandade grupper med medlemmar från olika labb. I potten låg en stor summa pengar (på låtsas förstås) som de skulle tävla om. Uppgiften var att utforma en presentation för ett långsiktigt forskningsprojekt för att vinna det påhittade anslaget. Kreativiteten fick flöda där vid poolkanten.

Retreatens höjdpunkt

Andreea Medeea Matei, vars handledare är Francisca Lottersberger, tyckte att ”Poolside Crazy Project Presentations” var höjdpunkten under hela retreaten.

– Det visade sig vara en fantastisk övning i att försöka förena gruppmedlemmarnas olika forskningserfarenhet och kunskap. Den avslappnade miljön och friheten i kreativiteten lockade fram fantastiska projektpresentationer från varje enskild grupp, men det var något intressant som våra domare Sara Liin och Marcin Szczot också lade märke till. Medan vissa grupper upprätthöll ett mer förankrat tema för sin forskning ('Earth-projekt'), lät andra grupper sina idéer flöda fritt vilket resulterade i projekt som senare fick namnet 'Sky-projekt'. En del bestod till och med i idén om att etablera laboratorier i rymdskepp för att studera utvecklingsbiologi och hur det kan skilja sig åt i noll gravitation (med bakgrundsmusik från Interstellar). Andra hade idén om "Teeny tiny hospitals" som kunde injiceras i kroppen, för att eliminera behovet av fysiska sjukhus. Det var superkul, vi skrattade mycket. Och naturligtvis hade vi två vinnare för tävlingen, en från varje kategori.

Sammanfattningsvis blev det två lyckade dagar och Andreea var mer än nöjd med vistelsen på Sandvik Gård.

– Jag tycker att det var en väldigt välgjord retreat. Arrangörerna spenderade mycket tid och energi, och det blev en fantastisk upplevelse fylld med roliga och kreativa aktiviteter, sa Andreea avslutande.

Bilder från WCMM Retreat 2023

Besök WCMM LiU:s sida för att titta på bilder från retreaten.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Bild på en leende man i med glasögon och en blå skjorta

AI som gör nytta i samhället

Hur kan artificiell intelligens förbättra exempelvis lokaltrafik, vård och nationella transporter? En forskargrupp vid LiU arbetar med att utveckla AI för samhällsnytta.

En person tittar in i kameran.

Jan-Ingvar Jönsson ny ordförande för ECIU

Rektorn vid Linköpings universitet, Jan-Ingvar Jönsson, har blivit utsedd till ny ordförande för det europeiska nätverket för innovativa universitet i Europa, ECIU.

Porträtt på två tjejer som kramar varandra

Spex-SM i Linköping för första gången

I maj arrangeras SM i studentspex i Linköping för första gången. Holgerspexet och Linköpings Studentspex, universitetets två spexföreningar, laddar för tävlingen med ett gemensamt bidrag.