30 april 2025

I en värld som står inför ökande miljöutmaningar är vikten av hållbar resursförvaltning en nyckelfråga för vår framtid. På masterprogrammet Science for Sustainable Development får studenter både teoretiska studier och praktisk erfarenhet.

Studenter från masterprogrammet Science för Sustainable Development på exkursion i skogen
Naturvårdsbiolog Karl-Olof Bergman guidar studenter genom olika landskap.

Nyligen gjorde studenter från programmet en utflykt till olika skogs- och gräsmarklandskap i Östergötland. Just nu är de mitt i kursen "Sustainable Resources Management", där fokus ligger på hur resursförvaltning, miljö och samhällsutveckling är sammanlänkade i sökandet efter strategier och lösningar som kan hantera de mest angelägna globala utmaningarna.

Karl-Olof Bergman, naturvårdsbiolog, guidade studenterna genom olika landskap; kalhyggen, olika generationer av produktionsskogar och bevarade naturskogar. Med på utflykten var också Robin Blomdin, kursansvarig för "SRM"-kursen.

"Utflykten ger studenterna en möjlighet att fördjupa sig i en lokal resursförvaltningsfråga. I år lär vi oss om skogsförvaltningen i Östergötland", förklarar han.

"Att lämna klassrummet ger dig en helt annan typ av ingång, även om det bara är skogar", säger studenten Jannis Hansmann och fortsätter: "Att vara på plats ger en tydligare känsla av hur allt teori vi läser faktiskt ser ut i verkligheten."

Studenten Sumera Sulaiman delar Jannis erfarenhet av utflykten. "Det var en meningsfull och tankeväckande upplevelse att gå ut och utforska frågorna på plats. Det motiverar oss ännu mer att agera för att lösa de aktuella problemen och skapa en bättre och grönare framtid än nu", säger hon.

Vad kan uppnås genom att lägga till fältutflykter till programmet?

Studenten Johanna Johansson säger att hon fick större insikt om problemets omfattning och om skogsförvaltning och produktion av svenskt skogsbruk. "Jag kommer aldrig att titta på skogen på samma sätt igen", säger hon.

"Det är ett annat sätt att uppleva och få tillgång till information än att bara läsa litteratur, och jag kommer att se skogen med andra ögon från och med nu och kanske börja analysera vilket syfte skogen har nästa gång jag går genom en", säger studenten Julia Martens.

Hur bidrar programmet till att förstå komplexa hållbarhetsutmaningar?

"Programmet tittar verkligen på hållbarhet från flera nivåer och perspektiv, där fältresan var ett bra exempel på både ett relativt lokalt och nationellt problem, och hur skogsförvaltning utgör problem när fokus skiftar från ett kortsiktigt ekonomiskt perspektiv", säger Johanna Johansson.

Madelen Karlson instämmer och tillägger att det belyser kontroverserna mellan skogsproduktionens effektivitet och vikten av en biologiskt mångfaldig i skogen.

I en värld som står inför ökande miljöutmaningar är vikten av hållbar resursförvaltning en nyckelfaktor för vår framtid. På Masterprogrammet Science for Sustainable Development får studenter både teoretiska studier och praktisk erfarenhet.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Murat Mirata, universitetslektor, och Marianna Lena Kambanou, biträdande universitetslektor, utanför A-huset.

LiU-forskare: Stora möjligheter till ökad resurseffektivitet

Behovet av att få mer kunskap och erfarenhet av implementering av industriell symbios i Europa ledde till EU-projektet Coralis – nu är det avslutat. Forskare från LiU har ansvarat för två av dess huvudområden: utbildning och forskning inom ledning.

en man och en kvinna med frack och festklänning

Paret som var med från början förklarar LiU:s framgång

LiU gav dem först möjligheten att leva tillsammans. Sen fick de möjligheten att utvecklas och göra sina karriärer. Karin Fälth Magnusson och Karl-Eric Magnusson har sett LiU växa och lyckas.

Per Frankelius och Karolina Muhrman står framför en skärm och föreläser.

I Smaklabbet möts idéer om framtidens mat

Smarta traktorer som harvar och drönare som hittar ogräs. I takt med klimatförändringarna utmanas matproduktionen. Hur kan tekniken hjälpa oss, och hur kommer maten att smaka? I Smaklabbet utforskas framtidens livsmedel.