30 april 2025

För framtidens fysioterapeuter och annan vårdpersonal kan generativ artificiell intelligens (GAI) bli en viktig resurs. En studie vid LiU har undersökt hur dessa studenter använder GAI i sina studier och resultaten visar på något banbrytande.

En bild på tre personer som sitter ute
Fotograf: Johan Sjöholm

Generativ artificiell intelligens har börjat göra sitt intåg i utbildningsvärlden, även för blivande hälso- och sjukvårdspersonal. För att göra utbildningen ännu bättre är det viktigt att förstå hur studenterna upplever och använder GAI. Därför lät Sofi Sonesson och Yvonne Lindbäck med kollegor genomföra en studie om fysioterapistudenternas erfarenheter och tankar om GAI i deras utbildning, och hur det kan påverka deras framtida karriärer inom sjukvården.


Ett pedagogiskt projekt vid Medicinska fakulteten

- I november 2022 lanserades ChatGPT, vilket ledde till en explosionsartad ökning i användningen av GAI. Jag insåg att det fanns en risk för otillbörlig användning av GAI vid examinerande moment och initierade därför ett utvecklingsprojekt under vårterminen 2023. Projektet beviljades pedagogiska utvecklingsmedel från Medicinska fakulteten. Alla lärare vid enheten för fysioterapi har varit engagerade i att utveckla våra examinationer för att säkerställa att lärandemålen examineras korrekt. Vi har också arbetat med att utveckla moment där GAI nyttjas som resurs för lärande. Att förstå studenternas perspektiv på GAI har genomsyrat hela projektet, och den aktuella studien är en del av detta arbete, säger Sofi Sonesson som är sisteförfattare.

Fotograf: Johan Sjöholm

Under våren 2024 genomfördes fokusgruppintervjuer vid fysioterapiprogrammet på LiU. Med hjälp av en intervjuguide pratade man med 15 studenter, uppdelade i tre grupper baserat på vilket år de gick. Deras svar analyserades och gav intressanta insikter.


Tidsbesparing, förklaringar och virtuellt stöd

Av studien framkom det att studenterna uppskattade GAIs förmåga att spara tid, förklara komplexa processer och dess roll som virtuell studiekamrat och lärare.

- När det kom svåra grejer som jag inte förstod utifrån böcker eller föreläsningar så kunde jag söka via GAI och sen faktachecka det via boken, berättar en student i fokusgruppen.

GAI beskrevs också som ett bollplank för kliniskt resonemang och problemlösning:
- Det kan vara väldigt svårt att förstå tester och undersökningar när man inte har något att hänga upp det på. Till exempel om man ber GAI att ge mig ett patientfall på en person som har en meniskskada eller liknande så kan man få ett tydligt fall för sig som man kan applicera sina kunskaper på.

Trots dessa fördelar uttryckte de också oro över hur GAI påverkar lärandekvaliteten och betonade vikten av ett kritiskt förhållningssätt när man använder teknologin.

Fotograf: Johan Sjöholm

- Studenterna beskrev att användning av genvägar i lärandeprocessen kan leda till brister i grundläggande kunskap, oförmåga att förstå och tillämpa relevant information samt bristande kompetens. Denna oro delas av oss lärare, då användning av GAI för att ta genvägar innebär att studenterna inte bearbetar utbildningsinnehållet ordentligt, vilket riskerar att leda till brister i kunskap, förståelse och värderingsförmåga, förklarar forskargruppen.

- Som lärare behöver vi hålla oss uppdaterade på utvecklingen av GAI och designa kurser som stöttar studenternas lärande och examinerar deras uppfyllelse av lärandemålen på ett säkert sätt. Vår bedömning är att skriftliga inlämningar behöver kompletteras med tex muntlig framställan. Det finns potential att nyttja GAI som resurs för både studenter och lärare. GAI kan användas för att hjälpa studenter i förståelse och tillämpning av komplexa ämnen. Det kan också vara ett verktyg för lärare att skapa mer effektiva och engagerande undervisningsmetoder, avslutar Yvonne Lindbäck som är försteförfattare.

Fotograf: Johan Sjöholm

Artikeln går att läsa i sin helhet här.

Artikelns författare

Organisation

Senaste nytt från LiU

Helen Köpman och drottningen samtalar med huvuden tätt ihop

Från Kårallen till Europakommissionen

En bild på en glad ung kvinna i intimt samspråk med drottningen. Vem är kvinnan, vad pratar de om? Fler bilder dyker upp. Det tycks stå ”Kårhusgeneral Helen Köpman” på namnskylten.

Lisbeth Hägg står utanför ingång 23 på Campus Valla.

46 år på LiU – Lisbeth har sett universitetet utvecklas

”Det var med skälvande ben jag gick upp för märkesbacken”, säger Lisbeth Hägg, och minns även rädslan över att inte hitta rätt den första dagen. Året var 1979 – Lisbeth gjorde entré på Linköpings universitet och har inte lämnat Campus Valla än.

Krånglande ryggar blir hjälpta av BättreRygg

De flesta ryggar protesterar åtminstone någon gång i livet. Ofta är rörelse bästa hjälpen. Därför har forskare och fysioterapeuter i vården utvecklat vårdprogrammet BättreRygg, som nu uppmärksammats internationellt.