09 oktober 2024

När nobelpriset i kemi för 2024 skulle tillkännages satt LiU-professorn Henrik Pedersen i direktsänd TV för att ge kommentarer på priset och pristagarna.

Henrik Pedersen
Henrik Pedersen

Under hösten blev Henrik Pedersen kontaktad av SVTs vetenskapsredaktion. De letade efter en kemist som kunde vara med vid tillkännagivandet av nobelpriset i kemi och hade fått ett tips från en kemist i Lund som ofta är med i TV.

- Efter en liten intervju på telefon ville de ha med mig i studion, säger Henrik Pedersen.

Vad tänker du om pristagaren?

- Fantastiskt roligt pris! Kul att KVA vågade ge både fysikpriset och kemipriset till maskininlärning. Proteiner är verkligen inte mitt forskningsfält, men det är oerhört spännande när man börjar tänka på vad vi kan förstå kring proteiner och göra med proteiner tack vare forskningen årets kemipristagare har gjort, säger Henrik Pedersen.

Har du någon egen favorit som du hoppas får priset något år?

- Ja, uppfinnaren bakom atomlagerdeponering (ALD),som jag forskar på, Tuomo Suntola. Han uppfann ALD 1974 och idag är det en oumbärlig teknik för tillverkningen av alla chip som sitter i all elektronik vi har.

Att vara med i nationell TV var någonting som Henrik Pedersen tyckte var roligt.

Det är en jätterolig utmaning att förklara forskning så att alla kan förstå utan att det blir så förenklat att det blir löjligt. Att få vara med i direktsändning på detta sätt gav verkligen mersmak.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Läkarstudenter undersöker en simulerad patient som ligger i en sjukhussäng.

Läkarstudenter väl förberedda för evidensbaserat patientarbete

En nyligen genomförd enkätstudie med sistatermin-studenter från sex svenska lärosäten visar att läkarstudenter vid LiU är särskilt väl rustade för att basera sitt kommande patientarbete på vetenskapliga grunder.

Anett Sundqvist utomhus på Campus Valla, Linköping.

Engelska på skärmen – sämre för svenska barns språk

Fem-åringar som konsumerar mycket digitala medier på engelska får sämre språkförmåga på svenska. Det visar ny forskning från LiU. Därför borde debatten handla mer om innehållets kvalitet och språk än om skärmtid, menar forskarna.

Två siluetter i profik i kulvert.

Forskarna som måste ligga steget före

Dagens samhälle vilar på cybersäkerhet och förmågan att ligga steget före hackare och främmande makt. På senare år har också ett nytt hot uppstått – AI. Men enligt forskarna Elisa Bertino och Simin Nadjm-Tehrani kan AI också vara en del av lösningen.