10 juni 2024

Nyligen promoverades Anton Zeilinger, professor emeritus och Nobelpristagare i fysik, till hedersdoktor vid Linköpings universitet. I samband med högtiden erbjöd professor Zeilinger även en teknisk föreläsning vid Institutionen för systemteknik.

Anton Zeilinger föreläser.

Som Linköpings universitet tidigare skrivit om så utsågs Anton Zeilinger till teknologie hedersdoktor för sina insatser inom kvantteknologi. Bland annat har han gjort banbrytande experiment med snärjda, eller ”sammanflätade”, fotoner som bryter mot Bells teorem. Experimentet banar väg för kvantinformationsvetenskap, som använder kvantmekaniska system för informationsbehandling och informationsöverföring, vilket ger högre beräkningskraft och säkrare kommunikation.

Kvanttillståndets innebörd

Anton Zeilinger föreläser.

I samband med den akademiska högtiden, där professor Zeilinger promoverades till hedersdoktor, gav han en populärvetenskaplig föreläsning om kvantmekanisk snärjelse, från grundvalar till tillämpningar och tillbaka. Senare under dagen gav han även en mer teknisk föreläsning. Föreläsningen ”Kvanttillståndets innebörd” var välbesökt och arrangerades av Institutionen för systemteknik.

”Fick oss alla att tänka till”

På frågan om vilken betydelse det har för institutionen att kunna sätta upp en sådan teknisk föreläsning med professor Zeilinger svarade Jan-Åke Larsson, prefekt vid Institutionen för systemteknik, följande:

– Det är mycket värdefullt för oss att stärka banden till Anton Zeilinger och hans grupp. Föredraget på eftermiddagens fick oss alla att tänka till och jag har förstått att man efteråt har haft vetenskapliga diskussioner om ämnet på flera ställen på LiU, både bland fysiker, ingenjörer och filosofer.

Anton Zeilinger och Jan-Åke Larsson.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Kvinna som står bredvid ett träd.

26 miljoner till forskning om miljö och hållbarhet

Fem projekt vid LiU får pengar när Familjen Kamprads stiftelse delar ut medel till forskning som kan bidra till bättre miljö och bättre livskvalitet för äldre. Projekten vid Linköpings universitet handlar mycket om hållbarhet.

Patrik Thollander, professor i energisystem vid Linköpings universitet.

Så kan industrins globala koldioxidutsläpp minska

De globala koldioxidutsläppen från industrin kan minska med fem procent. Men då måste företag och beslutsfattare ta ett helhetsgrepp på energieffektivisering och inte stirra sig blinda på teknisk utveckling. Det menar forskare vid bland annat LiU.

Pipettspets mot svart bakgrund.

Pipetten som kan aktivera enskilda hjärnceller

Forskare vid LiU har utvecklat en pipett som kan leverera joner till enskilda hjärnceller utan att skapa störningar i den känsliga miljön utanför cellerna. Tekniken kan ge viktiga insikter om hur enskilda celler påverkas och hur de samarbetar.