10 juni 2024

Nyligen promoverades Anton Zeilinger, professor emeritus och Nobelpristagare i fysik, till hedersdoktor vid Linköpings universitet. I samband med högtiden erbjöd professor Zeilinger även en teknisk föreläsning vid Institutionen för systemteknik.

Anton Zeilinger föreläser.

Som Linköpings universitet tidigare skrivit om så utsågs Anton Zeilinger till teknologie hedersdoktor för sina insatser inom kvantteknologi. Bland annat har han gjort banbrytande experiment med snärjda, eller ”sammanflätade”, fotoner som bryter mot Bells teorem. Experimentet banar väg för kvantinformationsvetenskap, som använder kvantmekaniska system för informationsbehandling och informationsöverföring, vilket ger högre beräkningskraft och säkrare kommunikation.

Kvanttillståndets innebörd

Anton Zeilinger föreläser.

I samband med den akademiska högtiden, där professor Zeilinger promoverades till hedersdoktor, gav han en populärvetenskaplig föreläsning om kvantmekanisk snärjelse, från grundvalar till tillämpningar och tillbaka. Senare under dagen gav han även en mer teknisk föreläsning. Föreläsningen ”Kvanttillståndets innebörd” var välbesökt och arrangerades av Institutionen för systemteknik.

”Fick oss alla att tänka till”

På frågan om vilken betydelse det har för institutionen att kunna sätta upp en sådan teknisk föreläsning med professor Zeilinger svarade Jan-Åke Larsson, prefekt vid Institutionen för systemteknik, följande:

– Det är mycket värdefullt för oss att stärka banden till Anton Zeilinger och hans grupp. Föredraget på eftermiddagens fick oss alla att tänka till och jag har förstått att man efteråt har haft vetenskapliga diskussioner om ämnet på flera ställen på LiU, både bland fysiker, ingenjörer och filosofer.

Anton Zeilinger och Jan-Åke Larsson.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.