09 september 2021

Från juni 2021 började Mohamed Loukil sin tjänst som biträdande professor vid avdelningen för konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet. Dr. Loukil har tio års erfarenhet av forskning och utveckling relaterad till polymerkompositer. Nu kommer han utveckla kompositmaterialforskningen vid LiU.

Mattias Calmunger och Mohamed Loukil
Biträdande professor Mattias Calmunger och biträdande professor Mohamed Loukil vid Avdelningen Konstruktionsmaterial Viktor Norman

Hans expertområde är karakterisering av mekaniska egenskaper och skador i lättvikts-kompositstrukturer inom flygindustrin. Dr. Loukil är sedan tidigare docent i konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet och har en dubbel doktorsexamen i kompositmaterial från Luleå tekniska universitet i Sverige och från University of Lorraine i Frankrike.

Avdelningen för konstruktionsmaterial vid Linköpings universitet ser potentialen att utveckla och bedriva forskning inom kompositmaterial.

— Det är ett ny gammalt forskningsområde för oss, som inte varit särskilt aktivt på nästan 15 år. Vårt fokus kommer att ligga på några forskningsområden såsom komposittillverkning, sammanfogning, mekanisk provning (utmattnings- och dragprov, ) och mikrostrukturell karakterisering", säger biträdande professor och avdelningschef Mattias Calmunger.

Avdelningen har redan väl etablerade samarbetat med industrin och vet att efterfrågan på duktiga ingenjörer är stort. Nyrekryterade forskare Mohamed Loukil berättar om behovet och framtidsplaner.

— Det finns ett stort behov från industrier i Linköping som SAAB och RUAG Space att få ingenjörer med stor kunskap om kompositmaterial. På kort sikt behöver vi utöka undervisning inom kompositmaterial och få fler forskningsprojekt i samarbete med industrier. På lång sikt vill vi se Linköpings universitet som ett av de mest attraktiva universiteten i Sverige och Europa att studera och forska i kompositmaterial.

Forskaren Mohamed Loukil har erfarenhet av att samordna nationella och europeiska forskningsansökningar.

— Vi planerar att avsevärt öka vårt deltagande och bidrag till projektförslag för att få extern forskningsfinansiering. Att säkra extern finansiering genom projektförslag är nyckeln till att anställa doktorander och postdoktorer, säger biträdande professor Mohamed Loukil.

Relaterat innehåll