09 december 2024

Det började med ett risktagande. Nu har det gått tio år sedan Institutet för analytisk sociologi (IAS) grundades. "Det känns som att vi har hunnit åstadkomma väldigt mycket", kommenterar Maria Brandén, biträdande professor.

Peter Hedström och Maria Brandén sitter bredvid varandra i en trappa.
Peter Hedström, professor och grundare av Institutet för analytisk sociologi (IAS) och Maria Brandén, biträdande professor, föreståndare och avdelningschef för IAS. ”Det känns väldigt stort och fint. Det känns som att vi har hunnit åstadkomma väldigt mycket på väldigt kort tid”, säger Maria Brandén. Fotograf: Victor Berlin

Året är 2011. Forskaren Peter Hedström har nyligen avslutat sin tjänst som professor på universitetet i Oxford och ska nu bli VD för Institutet för framtidsstudier i Stockholm. Ett uppdrag som sträcker sig över sex år. Under den här tiden kommer det både att finnas tid och pengar att bygga upp en ny forskningsverksamhet. Det låter väldigt bra – till en början.

– Ju mer tid jag la ner på det desto mer tänkte jag ”Om jag ska jag lägga ner så här mycket tid på att bygga upp en verksamhet vill jag åtminstone att den ska ha en chans att fortleva”, minns Peter Hedström, grundare av IAS.

– Då började jag titta mig runt.

Han fick tips från generaldirektören på Vetenskapsrådet att ta kontakt med Helen Dannetun vid Linköpings universitet. Detta skulle senare leda till bildandet av IAS – 2014 var man igång.

– När möjligheten öppnades att bygga upp en forskningsmiljö som var centrerad runt mina egna forskningsintressen så var det nästan oemotståndligt, säger Peter Hedström.

Ungefär 25 personer fikar och minglar.
Fikamingel. 10-årsjubileet firades bland annat på Arbetets museum med föreläsningar, fika, mingel, quiz och fotografering.
Torsdagen den 28 november 2024. Professorer, doktorander och anställda från IAS samlas på sjätte våningen på Arbetets museum. Det har gått tio år. Dagen ska firas med föreläsningar från personer som på olika sätt har varit involverade i IAS historia, fika, mingel, fotografering och avslutas med umgänge – och julbord. Peter Hedström tycker att det känns oerhört tillfredställande att institutet nu firar tio år.

– Det är klart att det var väldig osäkerhet om det skulle lyckas eller inte. Att bygga upp en helt ny forskningsverksamhet i Norrköping, en väldigt internationellt inriktad verksamhet, på ett ställe som de flesta utanför Sverige aldrig hört talas om. Det var ett risktagande, säger han.

Vad är du mest stolt över från de här tio åren?

Att verksamheten har vuxit sig så stark forskningsmässigt. Flera har nu blivit befordrade till professorer och det finns ett stort antal internationella samarbeten. Jag är förstås också väldigt stolta över vår forskarutbildning, säger Peter Hedström.

Han lyfter att en av anledningarna till att IAS lyckats var att de lyckades rekrytera en grupp väldigt starka doktorander i starten.

Bildspel

IAS – från dåtid till nutid

Fler medarbetare och nyare inriktning

Under det gångna decenniet har verksamheten växt. Från början finansierades den till stor del med Peter Hedströms externa forskningsmedel. Idag har man motsvarande 28 heltidstjänster och IAS får in medel till forskning från flera håll. Maria Brandén har varit med sen starten. Sedan fyra år tillbaka är hon också föreståndare och avdelningschef, efter att hon tagit över rodret från Peter Hedström hösten 2020. Enligt henne är institutet på många sätt det samma som det var i början, och drivs fortfarande av ungefär samma tänk. Samtidigt har det expanderat till att även omfatta Computational Social Science – en nyare inriktning än de hade i början.

Mellan föredragen, under tid för fika och mingel, slår vi oss ner en stund utanför samlingsrummet.

Hur känns det att fira 10 år?

Jag tycker det känns väldigt stort och fint och att vi har hunnit åstadkomma väldigt mycket på väldigt kort tid. Jag är också glad över att vi har lyckats behålla en fin uppstartsanda, det är fortfarande väldigt god sammanhållning och ett bra driv i gruppen. Man samarbetar med varandra och är måna om IAS, inte bara sig själv, säger Maria Brandén.

Vad tror du om framtiden?

Jag tror vi har väldigt goda chanser att fortsätta göra bra ifrån oss. Det fortsätter gå bra.

Hon berättar att de, har blivit ännu bättre på att samarbeta i olika forskarkonstellationer, att de får in mycket pengar från forskningsfinansiärer och får hit fler och fler internationella besökare.

– Vi har även ett nytt excellenscenter i Computional Social Science som kommer möjliggöra mycket spännande forskning, internationella gästforskare och forskningssamarbeten. Det tror jag kommer att vara viktigt för framtiden, säger Maria Brandén.

Mer om vår organisation

Kontakta oss

Senaste nytt från LiU

Kvinnlig forskare och buss.

Forskning ska spara pengar och miljö i kollektivtrafiken

Är bussbiljetten för dyr? Det kan bero på att de offentliga upphandlingarna inom kollektivtrafiken ställer allt högre krav på entreprenörerna. I ett fyraårigt projekt ska LiU-forskare studera hur upphandlingen kan bli mer cirkulär.

Två kvinnor inomhus

Dold marknad för barnavård i nytt ljus

Under 1900-talet fanns en marknad i Sverige där barn föddes och vårdades mot betalning. Forskarna Johanna Sköld och Johanna Sjöberg avslöjar hur kommersiella förlossningshem och barnpensionat fungerade parallellt med välfärdsstatens framväxt.

Två män i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.