25 maj 2023

Linda Bojmar, forskare från Linköpings universitet, har spelat en betydande roll i en banbrytande studie med titeln "Tumour extracellular vesicles and particles induce liver metabolic dysfunction" i den prestigefyllda vetenskapliga tidskriften Nature.

Person skriver med en penna på ett provrör.
Linda Bojmar. Fotograf: John Karlsson

Förstå effekten av cancer på leverfunktionen

Studien kastar nytt ljus över hur cancer i avlägsna organ kan påverka leverfunktionen, vilket ger avgörande insikter för cancerbehandling och -hantering. Genom att analysera data från både kliniska och experimentella modeller upptäckte forskarna att avlägsna cancerformer påverkar leverfunktionen genom frisättning av vissa molekyler i blodomloppet. Dessa molekyler utlöser betydande förändringar i levermetabolism och immunsvar, vilket i slutändan kan påverka patientens resultat.

Ett anmärkningsvärt samarbete

Studien är resultatet av ett anmärkningsvärt samarbete mellan forskare från Linköpings universitet, Weill Cornell Medicine och flera andra välrenommerade institutioner. Detta multidisciplinära tillvägagångssätt möjliggjorde en omfattande undersökning av de komplexa mekanismer som ligger bakom effekten av avlägsna cancerformer på leverfunktionen.

Framtida konsekvenser för cancerbehandling

Resultaten från denna studie lovar mycket för utvecklingen av nya behandlingsstrategier och terapeutiska mål för cancerpatienter. Att förstå hur avlägsna cancerformer påverkar leverfunktionen öppnar dörrar till innovativa tillvägagångssätt inom precisionsmedicin, vilket förbättrar precisionen och effektiviteten av cancerterapier.

Mer information

Länk till pressmeddelande från Weill Cornell: https://news.weill.cornell.edu/news/2023/05/cancers-in-distant-organs-alter-liver-function

Länk till artikeln i Nature: https://www.nature.com/articles/s41586-023-06114-4

Mer om Linda Bojmar

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.