04 september 2024

Linköpings universitet ligger i framkant när det gäller tvärvetenskap. Den positionen stärks ytterligare genom det nya tvärvetenskapliga pris som LiU-professorn och Sectragrundaren Ingemar Ingemarsson instiftat. Inför första nomineringsperioden kommer två forskare med stor erfarenhet av tvärvetenskap till Campus Valla för att dela med sig av sina perspektiv.

Två män framför publik
LiU:s rektor Jan-Ingvar Jönsson tillsammans med Ingemar Ingemarsson när det nya priset presenterades 2023. Fotograf: Anna Nilsen

Claes-Fredrik Helgesson har tidigare varit verksam vid Institutionen för Tema på LiU. Han är numera professor i teknik och social förändring samt föreståndare och vetenskaplig ledare på Circus (Centre for Integrated Research on Culture and Society) på Uppsala universitet. Amelie Eriksson Karlström är professor i molekylär bioteknologi och skolchef för Kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH. De båda är inbjudna som föreläsare vid ett tvärvetenskapligt seminarium för LiU:s forskare.

Hur är tvärvetenskapens status inom akademin just nu? Ges det utrymme för utbyte av kunskap mellan disciplinerna och att verka "på tvären"?

Porträtt kvinna (Amelie Eriksson Karlström)
Amelie Eriksson Karlström, professor KTH.KTH
– Jag tycker att tvärvetenskapens status är god. Det finns i dag en accepterad idé om att samarbete mellan olika forskningsdiscipliner är nödvändigt för att utveckla nya forskningsområden. Många finansiärer ser positivt på bredare konstellationer av forskare från olika discipliner och det har blivit naturligt att samla olika kompetenser när ett nytt projekt planeras, säger Amelie Eriksson Karlström.
– Det kommer alltid att finnas möjligheter för forskare att undersöka och pröva nya vägar. Tvärvetenskapliga initiativ har också, sedan länge, lyfts fram som en viktig väg för att möta komplexa utmaningar. Sedan finns det naturligtvis motkrafter som driver mot en ökad fragmentering och specialisering. Jag skulle önska att förmågan att göra tvärgående kunskapssynteser hade en högre status än vad den har idag, säger Claes-Fredrik Helgesson.

Finns det en inbyggd motsättning mellan det som kan kallas "spetsforskning" och ett mer tvärvetenskapligt angreppssätt? Eller finns det möjligheter till en fruktbar kombination?
– Jag tror att en djup ämneskunskap är en förutsättning för att kunna lyckas även i tvärvetenskaplig forskning. Det behöver inte finnas någon motsättning mellan spetsforskning och tvärvetenskap, men man behöver dock vara medveten om att det ofta är en längre startsträcka i ett tvärvetenskapligt projekt, vilket gör att det kan ta längre tid att nå resultat. Om man talar om mångvetenskaplig eller multidisciplinär forskning, där avståndet mellan disciplinerna är ännu längre, kan det vara svårare att ”hitta varandra” och nå fruktbara resultat, säger Amelie Eriksson Karlström.

Porträtt man (Claes-Fredrik Helgesson)
Claes-Fredrik Helgesson, professor Uppsala universitetMikael Wallerstedt
– Ibland framhålls att det finns en sådan motsättning, men jag är osäker om det är en användbar tankemodell för att skapa goda möjligheter för god forskning att utvecklas. Möjligen kan en sådan motsättning finnas när det råder en konkurrens om hur forskningsfinansiering ska fördelas, säger Claes-Fredrik Helgesson.

Vad tänker du prata om under det tvärvetenskapliga seminariet den 18 september?
- Jag kommer att prata om mina egna erfarenheter av tvärvetenskapliga projekt och forskningsprogram och ge exempel på utmaningar man kan stöta på, säger Amelie Eriksson Karlström.
- Jag tänker tala om tvärvetenskapens många skepnader och vad jag lär mig på Circus. ett forskningsstödjande centrum som funnits i drygt fem år och som utifrån en bas i humaniora och samhällsvetenskap har till uppgift att stödja utvecklingen av tvär- och mångvetenskapliga forskningssamarbeten inom Uppsala universitet, summerar Claes-Fredrik Helgesson.


Fakta Ingemar Ingemarssons pris för tvärvetenskap

  • Ett personligt pris till en till en eller flera personer som gör eller har gjort en betydande tvärvetenskaplig insats vid Linköpings universitet. 
  • Priset är inrättat av Ingemar Ingemarsson genom en generös donation i form av aktier i Sectra.
  • Den första prisutdelningen planeras att ske vid LiU:s akademiska högtid 2025 och därefter vartannat år.
  • Donationen och priset förvaltas av en nybildad fristående stiftelse, Ingemar Ingemarsson stiftelse för tvärvetenskap, där styrelsen utser pristagare efter förslag från en priskommitté.

Mer om Ingemar Ingemarsson och stiftelsen

När vi samarbetar över gränser når vi längre

Senaste nytt från LiU

En AI-titt in i framtiden

Brummande superdatorer, robothundar på räddningsuppdrag och massor av framtida möjligheter med AI och forskningsprogrammen WASP och WISE. Ja, statsminister Ulf Kristersson fick många intryck med sig hem efter besöket på Linköpings universitet.

Solpaneler

Så kan svensk transport säkras mot kris och konflikter

Sveriges godstransportsystem står inför ständigt nya hot och utmaningar i en tid av återkommande kriser och krig. Forskare vid Linköpings universitet undersöker hur vi kan öka beredskapen och säkra flöden av livsviktiga varor vid kris och krig.

Neferti X. M. Tadiar framför ett foto av Moa Martinson inne på Norrköpings Stadsmuseum.

Gästprofessor i Moa Martinsons namn söker nya perspektiv på världen

Professor Neferti X. M. Tadiar har ena foten i New York och den andra i Manila. Nu ska hon forska om kolonialism, migration, kapitalism och miljöförändringar vid LiU i Norrköping, ett helt nytt hörn av världen, som ger nya perspektiv.