29 juni 2023

Linköpings universitet klättrar rejält i den globala rankningen QS World University Rankings. LiU hamnar nu på plats 268 bland världens främsta universitet – den bästa placeringen någonsin.

Två LiU-flaggor mot en blå himmel. LiU lyfter rejält i en rankning över världens främsta universitet. Anna Nilsen

Den brittiska QS World University Rankings räknas som en av de tre största och mest betydande globala rankningarna av lärosäten. Granskningen gäller både forskning och utbildning.

Konkurrensen om placeringarna hårdnar för varje år då nya starka universitet tillkommer. LiU landar nu på plats 268. Sett till hur många lärosäten som granskats är den nya placeringen LiU:s bästa någonsin. I den förra QS-rankningen för 2023 hade LiU plats 320 och året innan plats 329.

Högst upp på QS-listan återfinns amerikanska Massachusetts Institute of Technology (MIT), följt klassiska universitet som University of Cambridge, University of Oxford, Harvard University och Stanford University. Högst upp bland svenska universitet och högskolor hamnar Kungliga Tekniska Högskolan, KTH, på 73:e plats.

Totalt finns ungefär 20 000 lärosäten världen över, vilket innebär att LiU tillhör de två procent av universiteten som ligger i topp. Det är bara de främsta universiteten som bedöms i QS-rankningen.

Läs mer om QS World University Rankings


Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Med kunskap att ge den rätta bilden av folkhögskolan

Som enda lärosäte i Sverige examinerar LiU folkhögskollärare. Cecilia Lindholm tog sin examen genom uppdragsutbildningarna FUD och hon tror att möjligheten att ta examen är viktig för att stärka folkhögskolan som utbildningsform.

Två kvinnliga studenter vid arbetsbänk, demonterar lampa.

Studenterna granskar Ikeas produkter

Ta isär några Ikea-produkter och dokumentera möjligheten att laga, byta ut och återbruka delarna. Det är en del av ett forskningsprojekt där LiU-studenterna får samarbeta med den svenska möbeljätten.

En man i blå kavaj och ljusblå skjorta som sitter vid ett bord och ler

Nyskapande halvledarforskning från LiU till Silicon Valley

LiU-alumnen och doktoranden Ivan Martinovic bytte ut vintern mot varmare breddgrader och reste till Silicon Valley. Han representerar LEAD-bolaget Polar Light Technologies som har fått en plats i Berkeley SkyDeck´s eftertraktade acceleratorprogram.