När Lagen om Stöd och Service till vissa funktionshindrade (LSS) kom för 30 år sedan var tanken att personer med funktionsnedsättning skulle få ett liv som alla andra. Den handlade bland annat om att de skulle få bo i mindre grupper, boendena skulle vara familjära och de skulle få ett bra stöd i samhället.
Pia Käcker är legitimerad arbetsterapeut och Filosofie doktor i handikappvetenskap. I sin forskning fokuserar hon bland annat på hur de som har LSS-insatser och intellektuell funktionsnedsättning (IF) kan bli mer delaktiga i hur deras egen vardag utformas.
– LSS-lagen var fantastisk när den kom och vi hade höga förväntningar och jag tror inte att någon vill gå tillbaka till det läge vi hade innan. Men tyvärr är det mycket som inte fungerar i dag. Personer som har stöd från LSS har svårt att påverka sin livssituation, de fastnar i ett fack som de har svårt att ta sig ur, till exempel har de ingen löneutveckling, säger Pia Käcker.
Många är rädda på sitt boende
Pia Käcker Foto Linda Fredrikson Pia Käcker berättar vidare att brist på personal inom särskilt boende ofta leder till att det är svårt för personer med IF att ha fritidsaktiviteter utanför boendet, om de inte har anhöriga som hjälper dem. Dessutom är det platsbrist, vilket medför att personer som behöver stöd kan placeras i ett boende som inte är lämpligt för den individen.
– Undersökningar visar att många som bor i gruppbostad eller servicebostad är rädda för sina grannar. En person som inte alls passar in i gruppen kan flytta in, någon som slåss tillexempel. Alla som har ett behov ska självklart få någonstans att bo – men å andra sidan ska ingen behöva vara rädd på sitt boende, säger Pia Käcker.
Lagen är bra men tolkas ibland fyrkantigt
Hon önskar att kommunens ansvariga och politiker ska försöka få en ökad förståelse om hur det är att leva under LSS i praktiken. Lagen är bra men tolkas ibland fyrkantigt vilket leder till begränsningar.
– Min senaste forskningsartikel, som snart är klar, visar att personer med IF gärna vill berätta vad de tycker. Men tyvärr känner de sig inte delaktiga när det gäller att påverka sitt stöd i vardagen. Kanske det är svårt för personal, chefer och politiker att förstå vad svaren faktiskt betyder, alltså vilka negativa konsekvenser LSS kan medföra? Mer behöver göras för att öka personalens kompetens gällande alternativa kommunikationssätt, säger Pia Käcker.