16 juli 2020

Linköpings universitet får en ny fastighetsdirektör i oktober. Det är Niklas Selander, för närvarande vd för Kårservice, som nu tar sig an uppdraget att leda, förvalta och utveckla universitetets Fastighetsavdelning.

Under drygt sex år som vd på Kårservice Östergötland har Niklas Selander haft ett nära samarbete med universitetet. I den rollen har han lärt känna LiU via studentverksamheten och samarbetat med flera delar av universitetets organisation. Han har arbetat för att utveckla servicen på universitetets campus, där tydliga exempel är ombyggnationer av tre kårhus och planering av flytt av Kårhuset i Norrköping. Dessförinnan har han haft flera olika chefs- och ledaruppdrag, bland annat som områdeschef på Systembolaget.
Niklas Selander ersätter universitetsarkitekt Karolina Ganhammar och får titeln fastighetsdirektör.

- Det är mycket glädjande att kunna hälsa Niklas Selander välkommen till LiU, säger universitetsdirektör Kent Waltersson. Universitetets fastighetsverksamhet har idag ett brett uppdrag där Niklas Selanders gedigna chefs- och ledarerfarenhet blir värdefulla. Han har i arbetet tillsammans med våra studenter visat sig vara en visionär med båda fötterna på jorden. Det gillar vi!

Niklas Selander, ny fastighetschef på LiU. Foto: PrivatNiklas Selander, ny fastighetschef på LiU. Foto: Privat.Service handlar om att utvecklas

- Jag har haft fantastiska år på Kårservice och genom det fått möjlighet att närma mig studentlivet, säger Niklas Selander. Jag gillar att LiU är ett campusuniversitet med ett myller av studenter och medarbetare. Som fastighetsdirektör på universitetet kan jag fortsätta vara nära studentlivet och samtidigt prova något nytt. Det är spännande att Fastighetsavdelningens verksamhet är så bred, med allt från lokalvård till scheman.

- Jag är inte arkitekt eller specialist inom området fastighet, specialistkunskapen finns i organisationen, fortsätter Niklas Selander. Men jag har varit ledare i hela mitt yrkesliv, det är min styrka och det jag brinner för. Jag har alltid arbetat med service, och service handlar om att utvecklas och hela tiden förbättra sig. Det är ett kontinuerligt arbete.

Mat och dryck verkar ha gått som en röd tråd genom ditt liv, från kock i lumpen via Systembolaget och Martin & Servera. Hur viktig är måltiden i ditt liv?
- Mat har alltid varit ett intresse och jag har sökt mig till sådana verksamheter, säger Niklas Selander. Men med tre barn i familjen blir det en hel del snabbmakaroner och färdiga köttbullar också.

Senaste nytt från LiU

Forskarnas tre förslag för att klara EU:s klimatmål

Chansen att nå EU:s klimatmål stärks genom satsning på nya tekniker som tar bort koldioxid ur atmosfären. Problemet är att det idag är olönsamt, men det finns lösningar på det. Det skriver forskare från bland annat Linköpings universitet.

Luciatåg utomhus på kvällen

Mörk Lucia: Linneornas luciatåg med urkraft

Sent på kvällen på luciadagen bjuder Den akademiska damkören Linnea på ”Mörk Lucia”. Det är en ny tradition, men byggd på gamla traditioner, som är på väg att etableras.

Person (Qilun Zhang) i blå labbrock arbetar i dragskåp.

Trämaterial ger pålitliga organiska solceller

En rå variant av ett av naturens vanligaste organiska material – lignin – kan användas för att skapa stabila och miljövänliga organiska solceller. Det visar forskare vid LiU och KTH i en studie publicerad i Advanced Materials.