10 juni 2022

Var ska de som flyr till Sverige bo, hur ska nyanlända komma i arbete och vilken roll har skola och folkbildning för integrationen? Det är några av de frågor som lyfts i podcasten Välkommen till Sverige, en podd om att välkomna flyende från Ukraina till Sverige.

Podcasten utgörs av en serie samtal där aktörer från olika delar av samhället – från akademin till politiker och aktivister – delar sin kunskap och sina erfarenheter kring flyktingmottagande och integration.

Bakom podcasten står tankesmedjan Arena Idé och Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle (Remeso) vid Linköpings universitet.

I det första avsnittet står massflyktsdirektivet i fokus. Direktivet, också kallat direktivet om tillfälligt skydd, trädde i kraft 2001 i kölvattnet av kriget på Balkan. I samband med Rysslands krig i Ukraina har direktivet nu aktiverats för första gången av EU:s medlemsstater.

Stefan Jonsson, professor i etnicitet vid Linköpings universitet, pratar bland annat om vilka frågor som nu blir aktuella för forskningen. Vad är det som spelar in i EU:s beslut att aktivera direktivet nu, men inte till exempel 2015? Hur agerar olika EU-länder och vilka olika tillämpningar av direktivet använder de? Var är mottagandet mest effektivt och vad kan vi lära oss av det? Vad händer med de människor som rotar sig i ett nytt land och vill stanna efter den tidsram som massflyktsdirektivet ger?

– Det finns en mängd intressanta frågor här som forskningen kan, och ska, belysa, säger Stefan Jonsson i podcasten.

Andra avsnitt behandlar exempelvis skola, folkbildningens roll för språkinlärning och integration och bostadssituationen för nyanlända. I det sjunde avsnittet gästas podcasten av Peo Hansen, professor i statsvetenskap vid Remeso, Linköpings universitet, som bland annat pratar om ekonomi och solidaritet.

Till podcasten

Forskning om migration, etnicitet och samhälle

Senaste nytt från LiU

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.

Claudia Tazreiter berättar om sitt arbete.

Den migrerande professorn

Som barn på 1970-talet emigrerade Claudia Tazreiter från Österrike till Australien tillsammans med sin familj. Sedan drygt tre år är hon tillbaka i Europa. Nu som professor vid LiU. Det är inte en slump att hennes område är migration.

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.