05 juni 2024

För att göra det lättare att identifiera och upptäcka barn som har symtom på trauma, har en toolbox för yrkesverksamma inom socialtjänsten tagits fram som ett verktyg för hur man kan agera i kontakten med barn som upplevt svåra händelser.

Kvinna pratar med mindre pojke
Fotograf: KatarzynaBialasiewicz

Vår förhoppning med den här toolboxen är att den ska bli ett praktiskt hjälpmedel och kunna bidra till ett bättre bemötande av barn med traumasymtom och för att lättare fånga upp och adressera det stödbehovet som barnet har, säger Anna Nelsson, utredare på Barnafrid.

Anna Nelsson är utredare på Barnafrid och har jobbat med att ta fram den nya toolboxen för traumascreening tillsammans med Helena Asplund Carlqvist. Helena är legitimerad psykolog på Barnahus Linköping.

Fokuset ligger på att ge grundläggande kunskap kring trauma och vad socialtjänsten på ett tidigt stadium kan göra i mötet med ett barn som kan ha upplevt våld i någon form. Toolboxen riktar sig till personer som arbetar inom socialtjänsten, exempelvis social- och behandlingssekreterare, kuratorer och personer som jobbar inom ett barnahus som möter barn och unga i en våldsutsatt position.

Toolboxen innehåller bland annat information om traumasymtom, samtalsguider och screeninginstrument såsom SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), CATS (Child and Adolescent Trauma Screen) och traumahändelse mini. Dessa fungerar som hjälpmedel för att få en uppfattning om vilka behov av insatser barnet har.

Om vi kan fånga in barn tidigt och ge rätt stöd och hjälp kan de slippa att utveckla psykisk och fysisk ohälsa i framtiden, menar Maria Johansson, utredare på Barnafrid.

Toolboxen kommer att finnas tillgänglig på Barnafrids kunskapsportal den 21 maj 2024.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.