05 juni 2024

För att göra det lättare att identifiera och upptäcka barn som har symtom på trauma, har en toolbox för yrkesverksamma inom socialtjänsten tagits fram som ett verktyg för hur man kan agera i kontakten med barn som upplevt svåra händelser.

Kvinna pratar med mindre pojke
Fotograf: KatarzynaBialasiewicz

Vår förhoppning med den här toolboxen är att den ska bli ett praktiskt hjälpmedel och kunna bidra till ett bättre bemötande av barn med traumasymtom och för att lättare fånga upp och adressera det stödbehovet som barnet har, säger Anna Nelsson, utredare på Barnafrid.

Anna Nelsson är utredare på Barnafrid och har jobbat med att ta fram den nya toolboxen för traumascreening tillsammans med Helena Asplund Carlqvist. Helena är legitimerad psykolog på Barnahus Linköping.

Fokuset ligger på att ge grundläggande kunskap kring trauma och vad socialtjänsten på ett tidigt stadium kan göra i mötet med ett barn som kan ha upplevt våld i någon form. Toolboxen riktar sig till personer som arbetar inom socialtjänsten, exempelvis social- och behandlingssekreterare, kuratorer och personer som jobbar inom ett barnahus som möter barn och unga i en våldsutsatt position.

Toolboxen innehåller bland annat information om traumasymtom, samtalsguider och screeninginstrument såsom SDQ (Strengths and Difficulties Questionnaire), CATS (Child and Adolescent Trauma Screen) och traumahändelse mini. Dessa fungerar som hjälpmedel för att få en uppfattning om vilka behov av insatser barnet har.

Om vi kan fånga in barn tidigt och ge rätt stöd och hjälp kan de slippa att utveckla psykisk och fysisk ohälsa i framtiden, menar Maria Johansson, utredare på Barnafrid.

Toolboxen kommer att finnas tillgänglig på Barnafrids kunskapsportal den 21 maj 2024.

Kontakt

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.