04 december 2024

Kajsa Weibull vid Institutionen för datavetenskap (IDA) försvarade den 22 november sin avhandling om hur varningar kan stötta bilförare när de ska lämna fri väg för utryckningsfordon. Nu fortsätter hon som forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Kvinna som håller i sin tryckta avhandling
Fotograf: Mikael Sönne

Grattis till din doktorsexamen! Vad hade du för bakgrund när du började din forskarutbildning?
Tack! Jag började min forskarutbildning under hösten 2020, mitt i pandemin. Min bakgrund är i kognitionsvetenskap och jag tog en masterexamen från Linköpings universitet (LiU) våren 2020. Jag har under min doktorandtid varit industridoktorand och anställd på VTI ,Statens väg- och transportforskningsinstitut.

Hur är det att vara doktorand vid IDA?
Det har fungerat bra att fortsätta vara en del av IDA trots att jag suttit på VTI:s kontor i Göteborg som ligger 30 mil bort. En framgångsfaktor var nog att jag sedan tidigare var bekant med personerna på IDA eftersom jag läste min master där. Det har varit mycket pendlande mellan Göteborg och Linköping men jag har alltid känt mig välkommen på LiU.

Du har precis disputerat. Vad vill du göra härnäst?
Jag har fått en anställning som forskare på VTI. Jag har redan nu sökt några forskningsprojekt där jag väntar på besked. Det ska bli kul att få testa på lite nya fält såsom flyg- och tågforskning.

Sammanfattning av avhandlingen

Kajsas avhandling handlar om hur varningar kan stötta bilförare när de ska lämna fri väg för utryckningsfordon. Hon har dels undersökt hur nuvarande varningssystem i form av blåljus skulle kunna förbättras för att till exempel få förare att förstå att de ska stanna för polisen. Majoriteten av Kajsas studier fokuserar på hur uppkopplad fordonsteknik, så kallat Cooperative Intelligent Transport Systems, kan användas för att stötta interaktionen mellan bil- och utryckningsförare. Tekniken möjliggör att förare får en tidig så kallad EVA (Emergency Vehicle Approaching) varning inne i bilen om att de behöver lämna fri väg inom kort. Resultaten från avhandlingen visar att EVA-varningarna är effektiva och att förarna uppskattar dem. En risk med den nya tekniken är att förare får falska varningar, alltså en varning utan att ett utryckningsfordon dyker upp. Kajsa har därför undersökt hur förares beteende och attityder påverkas av falska larm. Sammanfattningsvis visar avhandlingen att det finns utrymme för förbättring av de varningssystem som finns idag, i form av blåljus och sirener, men att förare även skulle gynnas av mer stöd genom EVA-varningar.

Kvinna som presenterar sin avhandling för en publik
Fotograf: Maria Schönning

Mer om ämnet och forskarutbildningen

Organisation

Senaste nytt från LiU

Fler sökande till program på LiU

När anmälan till höstterminen stängde hade 411 200 personer skickat in minst en anmälan. Det är en ökning med en procent jämfört med 2024. På LiU ökar antalet sökande till program med tre procent.

Tre personer står på en bro och lutar sig mot räcket

Drygt 20 miljoner till välfärdsforskning vid LiU

Tre projekt från LiU får totalt 20,9 MKR från Forte i utlysningen ”Tillämpad välfärdsforskning”. Ett av projekten ska belysa villkoren för de som har trillat mellan stolarna i välfärdsstaten. Projektet leds av Centrum för kommunstrategiska studier.

Anders Persson framför röntgenbild

Bilder av ett hjärtslag kan rädda liv

LiU-forskare har tagit fram en ny metod för snabb och säker diagnos av hjärt- och kärlsjukdomar. När metoden är färdigutvecklad kommer den att kunna rädda liv och spara lidande och pengar över hela världen.