03 januari 2022

På Språk, litteratur och medier kan studenterna välja att göra en tio veckor lång praktik. Under pandemin var det inte så lätt att hitta praktikplats, men de som lyckades tycker att det har varit lärorikt, inspirerande och spännande.

Ung glad kvinna i dörröppning med böcker i handen
Agnes Gustafsson

- Att få möjligheten till en praktikperiod under utbildningen är något jag är väldigt tacksam för! Jag trodde aldrig att det skulle gå att lära sig så otroligt mycket på bara 10 veckor, det har verkligen överträffat alla mina förväntningar, berättar Agnes Gustafsson som gjorde sin praktik på OLIKA förlag, ett normkreativt bokförlag i Linköping.

Studenterna ansvarar själva för att ta kontakt med potentiella arbetsgivare och höra sig för om möjligheterna att göra praktik. Några har fått tips från lärare på programmet, andra har utnyttjat personliga kontakter eller helt enkelt hört av sig till arbetsplatser de varit särskilt intresserade av.

- I och med Corona-pandemin var det väldigt svårt att få tag på en praktikplats. Efter många ansökningar fick jag tips om att kontakta OLIKA vilket jag gjorde, med inställningen att "får jag inte detta så ger jag upp". Men jag fick som tur var det glädjande svaret att de kunde erbjuda mig en praktikplats.

Agnes fick prova på väldigt varierande uppgifter då förlaget är litet och därmed gör mycket själva.

- Jag har bland annat fått korrekturläsa böcker i olika stadier i produktionen, jag har läst och bedömt bokmanus, jag har fått ta fram och skapa läromedel kopplat till böcker ur förlagets sortiment och jag har även fått hjälpa till med mer praktiska uppgifter som att packa beställningar och göra pressutskick.

Andreas Nyblom som är programansvarig för Språk, litteratur och medier tycker att praktiken är viktig.

- Den ger studenterna möjlighet att pröva sina teoretiska kunskaper i praktiskt arbete och att knyta kontakter som kan vara värdefulla i det kommande yrkeslivet.

Hadeel som fick erbjudande om sommarjobb efter sin praktik, har alltid haft ett intresse av att skriva. Det var därför hon sökte sig till programmet och sedan sökte praktikplats på Corren (dagstidning).Leende ung färgad kvinna framför ingången till Correns husHadeel Ali Ibrahim

- Jag skrev till dem och de bad mig att komma på intervju och jag fick direkt svaret att jag fick göra praktik där, berättar Hadeel Ali Ibrahim.

Under praktiken fick hon skriva nyhetsartiklar där det ingick research, diskussion, intervju, transkribering och bearbetning av texter. Dessutom fotograferade hon och redigerade bilder och rörligt material.

- Det bästa har varit att få prata med inspirerande människor, speciellt att uppmärksamma folk som gör skillnad både i Linköping och i världen. Till exempel välgörenhetsorganisationer, forskare och företag som jobbar för att främja miljön.

Praktiken har gett Hadeel inspiration till att utbilda sig mer inom journalistik och eventuellt satsa på en karriär där. Hon blev också erbjuden sommarjobb på Corren.

- Man behöver vara duktig på svenska men man behöver inte ha svenska som förstaspråk, det har inte jag och det har fungerat bra ändå.

Ebba Malmqvist gjorde sin praktik på Region Östergötlands kommunikations-enhet. Praktikplatsen passade henne bra och hon hoppas på ett liknande yrke i framtiden.

- Jag har bland annat fått skriva artiklar och nyheter till Region Östergötlands webbplats, 1177.se och till deras tidning, Hälsotecken. Utöver det har jag också jobbat med uppbyggnaden av deras nya intranät och även gjort en hel del intervjuer, berättar Ebba.

Bekräftade kunskaper från programmet

Praktiken ska ge studenterna tillfälle att pröva sina förvärvade kunskaper i olika typer av arbetsuppgifter, samt ge erfarenheter som kan ligga till grund för att reflektera kring framtida karriärvägar.

- Ett viktigt mål med praktiken är att aktualisera själva frågan om vad studierna kan användas till och vilka vägar som är öppna efter examen, i fråga om såväl vidare studier som arbetsmöjligheter, säger Andreas.

Hadeel som var på Corren fick lära sig att skriva så objektivt som möjligt och att vara källkritisk.

- Kursen i grammatik hade jag mycket hjälp av. Jag hade också med mig det kritiska tänkandet och hur ord kan tolkas på olika sätt.

Agnes som var på OLIKA förlag är tacksam för chansen att få prova på ett potentiellt framtida arbete.

- Att få komma bort lite från studierna har verkligen gjort mig taggad på att avsluta sista terminen på programmet och sedan ge mig ut i arbetslivet. Under tiden har jag lärt mig hur mycket som helst. Både rent teoretiskt inom arbetsområdet och inom skrivande och språkliga färdigheter, men även om mig själv som person och vad jag har för kunskaper inom mitt utbildningsområde.

Det är främst kunskaperna från de språkliga kurserna och kurser inom skriftlig kommunikation som hon haft nytta av under praktiken.

- Om jag kommer fortsätta just inom förlagsbranschen vet jag inte, men att skapa litteratur och läromedel för skolan är något jag skulle kunna se mig själv göra i framtiden.

Ebba har på sin praktik på Region Östergötlands kommunikationsenhet haft nytta av sina praktiska skrivkunskaper men också kunskapen om språkvård och klarspråk.

- Jag har genom praktiken fått bekräftat att de kunskaper jag fått med mig från utbildningen går att applicera på ett faktiskt yrke.

I stället för praktik under termin fem

- Som alternativ till praktikplats erbjuds ett utbud av valbara kurser som ger möjlighet till fördjupning eller breddning inom relevanta områden för en examen inom programmet, berättar Andreas.

Utöver kurser i huvudområdena (Svenska språket, Engelska och Litteraturvetenskap) erbjuds kurser i Medie- och kommunikationsvetenskap, Retorik, Filosofi samt en projektkurs. Det gäller termin fem på programmet och studenterna har också möjlighet att tillbringa hela terminen utomlands i form av utbytesstudier eller en kombination av kurser och utlandspraktik.

Mer om praktik

Läs om Johanna som praktiserat på DIK.

Länk till DIK

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.

Innovativ idé för effektivare cancerbehandlingar prisas

Lisa Menacher har tilldelats Christer Giléns stipendium 2024 inom området statistik och maskininlärning för sin masteruppsats. Hon har använt maskininlärning i ett försök att göra val av cancerbehandling mer effektivt.