18 oktober 2024

En översikt över forskning och erfarenheter om räddningsinsatser där nya tekniker har använts, eller skulle kunna användas.

Räddningstjänst.
Tillsammans med användarna behöver man undersöka vilka behov räddningstjänsten har. Fotograf: Thor Balkhed

Teknikutvecklingen går fort medan relaterad metodutveckling och utvärdering ligger efter. För effektiv implementering av ny teknik är det viktigt att den fungerar tillsammans med den teknik som används och att nyttan ska kunna utvärderas. Tillsammans med användarna behöver man undersöka vilka behov räddningstjänsten har och att ta fram metoder och modeller för hur den nya tekniken ska införas.

Mindre räddningstjänster har svårt att själva driva sådana större utvecklingsprojekt, men skulle kunna hjälpas av administrativt stöd, till exempel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Träna AI-modeller

Drönare.
Inom området artificiell intelligens för räddning behövs exempelvis projekt som kan ta fram data av god kvalitet för att träna AI-modeller inom olika räddningssituationer som identifiering av skogsbrand, eller eftersök av person.

Genom att utbilda responspersonal i principerna för maskininlärning kan användbarheten öka och risken för felaktiga resultat och tolkningar minskas.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Jonas Rohdin, Steve Lien, Martin Vikblad och Chipo Ziyambe.

LiU och Stanford utvecklar drönarteknik för skogsbrandsövervakning

Studenter från Linköpings universitet och Stanford har utvecklat en drönare som kan hjälpa brandmän att bekämpa skogsbränder på ett säkrare och smartare sätt.

Många vill läsa program på LiU - antagningsbeskedet är här

Intresset för LiU:s utbildningsprogram har ökat, men totalt sett har något färre antagits jämfört med förra hösten. Samtidigt har vissa program, som Läkarprogrammet och vissa civilingenjörsprogram, tagit in fler studenter.

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.