18 oktober 2024

En översikt över forskning och erfarenheter om räddningsinsatser där nya tekniker har använts, eller skulle kunna användas.

Räddningstjänst.
Tillsammans med användarna behöver man undersöka vilka behov räddningstjänsten har. Fotograf: Thor Balkhed

Teknikutvecklingen går fort medan relaterad metodutveckling och utvärdering ligger efter. För effektiv implementering av ny teknik är det viktigt att den fungerar tillsammans med den teknik som används och att nyttan ska kunna utvärderas. Tillsammans med användarna behöver man undersöka vilka behov räddningstjänsten har och att ta fram metoder och modeller för hur den nya tekniken ska införas.

Mindre räddningstjänster har svårt att själva driva sådana större utvecklingsprojekt, men skulle kunna hjälpas av administrativt stöd, till exempel från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Träna AI-modeller

Drönare.
Inom området artificiell intelligens för räddning behövs exempelvis projekt som kan ta fram data av god kvalitet för att träna AI-modeller inom olika räddningssituationer som identifiering av skogsbrand, eller eftersök av person.

Genom att utbilda responspersonal i principerna för maskininlärning kan användbarheten öka och risken för felaktiga resultat och tolkningar minskas.


Kontakt

Senaste nytt från LiU

Studentantalet fortsätter öka – särskilt inom AI och IT-säkerhet

För femte året i rad ökar antalet studenter rejält på LiU. Sedan 2019 är ökningen nästan 40 procent. Fristående kurser är det som ökar mest och särskilt inom aktuella områden som AI och IT-säkerhet.

Vlatko Milic står med sin dator och tittar ut genom ett fönster.

Hans forskning kan leda till ökad matsäkerhet i Sverige

Uppsala eller Linköping? För Eskilstunasonen Vlatko Milic föll valet för 14 år sedan på LiU. Att han skulle bli kvar efter studierna, doktorera och bli forskare var inte självklart. Nu har han inlett forskning som skulle kunna öka Sveriges resiliens.

Person håller en liten glänsande skiva med pincett.

Bättre digitala minnen med hjälp av ädla gaser

Framtidens elektronik kan bli ännu mindre och mer effektiv genom att fler minnesceller får plats på mindre yta. Ett sätt att uppnå det är att tillsätta ädelgasen xenon vid tillverkningen av digitala minnen. Det har LiU-forskare visat i en ny studie.