30 oktober 2020

Den 21-23 oktober 2020 arrangerades konferensen AgTech 2020. Det var ett svensk-norskt samarbete koordinerat av AgTech Norway och i sin tur i samarbete med Norges forskningsråd, Innovasjon Norge, Norwegian Society of Electrical- and Automatic Control (NFEA) och Norsk Landbrukssamvirke. Svenska partners var Agtech 2030 och RISE.

Dator och mobiltelefon som visar diagram

Om föredraget

Lantbruket runt om i världen är på väg in i en ny teknisk era. Vi ser fältrobotar, maskin-till-maskin-kommunikation, uppkopplad agronomisk rådgivning, drönare som flyger automatiskt och bortom synhåll och nya kommandocentraler där allt information som är av värde samlas på ett pedagogiskt sätt. Men allt det nya har inte fått stor spridning. Vilka barriärer finns för att den nya tekniken ska få genomslag? Saknas kunskap? Har tekniken buggar som man inte talar om i reklambroschyrerna? Är det kanske infrastruktur för kommunikation som sätter käppar i hjulen? Så vad bör vi göra framöver för att på bästa sätt ta vara på möjligheterna? Vilken roll spelar testbäddar, innovationsmiljöer och samarbetet mellan de nordiska länderna? Kort sagt: Vart går vi?

Under ledning av moderator Anicke Brandt-Kjelsen deltog en rad talare:

Inledningsanföranden

Norges jordbruksminister, Olaug Bollestad
Sveriges landsbygdsminister, Jennie Nilsson
Åge Klepp, chef för affärspolitik och innovation, norskt jordbrukskooperativ
Håkon Haugli, VD, Innovation Norge
John-Arne Røttingen, VD, Norges forskningsråd

Huvudtalare

Framtidens jordbruksteknik Var står vi? Vart går vi? Jonas Engström, enhetschef, RISE Research Institute of Sweden och
Per Frankelius, processledare, Agtech 2030

Övriga talare

Från djurgödsel till guldgödsel - värdet av fältförsök