− Väldigt glädjande, och överraskande att få en sådan utmärkelse i efterhand. Vi visste inget om det, säger de båda.
I sitt examensarbete har de samarbetat med ett företag inom lyxmodebranschen. De har gjort verklighetsbaserade experiment och tagit fram två erbjudanden som de sedan testade på kunder under cirka fyra−fem veckor.
− Det ena erbjudandet baserades på att en kund fick 200 kronor i rabatt om hen värvade en ny kund. Det andra erbjudandet var likadant, men belöningen var 20 procent på ett valfritt köp, säger Amanda Öberg.
Även om en procentsats kan ge mer än 200 kronor så var det rabatter i pengar som fick tidigare kunder att agera och bjuda in en kompis.
− Det här företaget har rätt så dyra produkter och ändå var kontant-rabatterna mer intressanta för kunderna. Vi testade det här i lite olika varianter. Jämfört med procent-rabatter så var det tydligt att kontant-rabatterna hela tiden var mycket populärare, säger Mika Dahl Jändel.
Vad beror det på?
− Vi tror att det är mer tydligt och påtagligt med en rabatt i cash. Man vet direkt vad man har och kan göra en bedömning om det är värt insatsen.
Båda har nu jobb som civilekonomer på olika företag. Amanda Öberg är analytiker på konsult- och revisionsföretaget DeLoitte. Mika Dahl Jändel är supply chain manager på Splitvision som designar förpackningar åt olika kunder.
Tiden vid LiU kommer de alltid att bära med sig.
− Jag var studiesocialt engagerad och aktiv i sektionen. Vi anordnade mottagningsperioden för nya studenter och evenemang under året. Det var väldigt mycket jobb. Men det var ju väldigt roligt! De sista två åren blev lite lugnare. Och jag var i Strasbourg i Frankrike och studerade i ett halvår, berättar Amanda Öberg.
Mika Dahl Jändel var inte lika föreningsaktiv:
− Nej, men jag gick på evenemangen. Det tog jag på stort allvar, säger hon med ett leende.
Man lär känna väldigt många frånHon reste också i väg som utbytesstudent, till Peru i Sydamerika.
alla klasser inom programmet
− Det var ett så häftigt miljöombyte att komma till ett land så långt borta. Och väldigt utvecklande. Att komma tillbaka till LiU var också otroligt roligt, att få träffa alla igen och prata om allt man varit med om.
Vad var det bästa med att vara student på ekonomprogrammet vid LiU?
− Allt sådant som verkligen har skapat sammanhållning på programmet. Man lär känna väldigt många från alla klasser inom programmet. Även de internationella studenterna. Och det finns möjligheter att få göra roliga saker både inom studierna och utanför.