Vi ser fram emot att du ska börja studera hos oss på Medicinska fakulteten. Kom ihåg att aktivera ditt LiU-id före kursstart (se Checklista för dig som är ny student, längre ner på sidan). Därefter kan du besöka ditt program- och kursrum i lärplattformen Lisam, där aktuell information kommer finnas och sidan Om universitetsstudier, där du kan läsa om problembaserat lärande (PBL) och hur det är att vara student.
Läkarprogrammet - information till dig som är antagen
Grattis till din plats på Läkarprogrammet och välkommen till Linköpings universitet! Här hittar du viktig information inför studiestarten.
Svara på antagningsbeskedet
Du som antagits i urval 1 måste svara Ja om du vill ha din plats. Ditt svar ska ha inkommit senast den 19 juli 2024 via antagning.se.
Har du antagits i urval 2 behöver du inte lämna svar om du vill ha din plats.
Oavsett när du antagits ska du snarast lämna återbud om du inte vill ha din plats. Du kan lämna återbud till platser som du är antagen till, men också till reservplatser. Läs mer på antagning.se – Tacka ja eller nej
Även om du har för avsikt att söka anstånd måste du tacka ja till din plats.
Upprop och reservantagning
Programmet startar med en välkomstsamling och ett obligatoriskt upprop. Meddela i god tid innan om du inte kan vara med på uppropet.
Tid för uppropet
Utbildningen börjar måndagen den 26 augusti kl. 10.45 med upprop i Hasselqvistsalen på Campus US i Linköping. Närvaro vid uppropet är obligatoriskt.
Innan uppropet är det en gemensam samling i Växthuset (hus 511) kl. 10.00–10.30 på Campus US, ingång 75, 76 eller 78, plan 9–11.
Meddela om du inte kan vara med på uppropet
Om du inte kan delta på uppropet måste du meddela detta till Studentenheten i god tid innan. Ring 013-28 68 97, 013-28 68 15, 013-28 68 25 eller 013-28 68 26.
Om du uteblir från uppropet utan att ha kontaktat oss och fått skälet till frånvaron godkänt, förlorar du din plats på utbildningen.
Den första tiden på programmet
Gemensam välkomstsamling
Före uppropet sker en välkomstsamling med alla nya studenter vid Medicinska fakulteten.
Tid: 26 augusti kl. 10.00–10.30
Plats: Växthuset (hus 511), ingång 75, 76 eller 78, plan 9–11, Campus US i Linköping.
Hållpunkter
10.00 LiTHe Blås.
10.10 Välkommen från dekan och prodekan, LiU samt Region Östergötland.
10.25 Studentkåren Consensus.
10.30 Klart.
Bra att veta
Termin 1 - Läkarrollen och biologisk funktion
Läkarprogrammet i Linköping består av ämnesintegrerade teman som återkommer regelbundet under hela utbildningen. På termin 1 ingår sex teman där du lär dig om grundläggande kompetenser som läkare och normala biomedicinska basvetenskapliga kunskaper.
Teman under termin 1
De första två veckorna handlar om temat Professionell utveckling (PU), följt av temat Generalist (GEN) under tre veckor. Därefter följer Gastro–Nutrition–Metabolism (GNM) som läses parallellt med det interprofessionella momentet Professionalitet i hälso- och sjukvård, samt socialtjänsten (IPL1). I detta moment studerar du tillsammans med studenter från de andra programmen på Medicinska fakulteten. Termin 1 avslutas med temana Vetenskapligt förhållningsätt (VF) och Endokrin–Reproduktion–Livscykeln (ERL).
Schema och studiehandledning
Studiehandledningen för termin 1 kommer finnas tillgängligt i kursrummet i Lisam innan kursstart. Observera att du måste söka ut schemat för IPL1 specifikt i TimeEdit.
Schema för termin 1: Läkarrollen och biologisk funktion
Studiernas upplägg
Under termin 1–5 är studierna i huvudsak förlagda till Campus US i Linköping. Vissa moment kan ligga på sen eftermiddag och i sällsynta fall kan även kvällar, lördagar och söndagar utnyttjas. Studierna är på heltid. Kurserna är 20 veckor långa (1 termin) och innehåller inga lov.
Hur kan du förbereda dig?
Om det har gått några år sedan du gick ut gymnasiet är det klokt att inför terminsstarten repetera delar av gymnasiets innehåll, framför allt den organiska kemin om fetter, kolhydrater och aminosyror/proteiner, hur syror och baser fungerar och basala kunskaper om nukleinsyror.
Att läsa en kurs i grundläggande biomedicin är ett bra sätt att förbereda dig inför de kommande studierna.
Stöd vid studiestarten
I anslutning till kursstart kommer faddrarna, som är läkarstudenter på termin 2, ta emot er nya studenter och erbjuda olika aktiviteter. Studentkåren Consensus har mer information på sin webbplats.
Consensus - Mottagning av nya studenter
Annat stöd som finns att tillgå är bland annat studievägledare.
Studievägledning inom medicin och vård
Tillgodoräknande
Du som tidigare har studerat på läkarprogram och har godkända kurser har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande av studier.
Tillgodoräknande av tidigare studier vid Medicinska fakulteten
Läkarprogrammets huvudstudieorter
Under de avslutande sju terminerna är undervisningen förlagd till någon av utbildningens fyra huvudstudieorter. Det innebär att du genomför all din utbildning i antingen Linköping, Norrköping, Jönköping eller Kalmar. Det betyder att du kan behöva flytta till någon av dessa orter. Verksamhetsförlagd utbildning kan periodvis förläggas utanför huvudstudieorterna. Detta gäller för samtliga studieorter. Linköpings universitet är ansvarig för utbildningen på samtliga orter.
Möte inför terminsstart med frågor och svar
Trots all information kan du ha frågor inför kursstart. Du är välkommen till en frågestund där program- och kursledning, studievägledare och faddrar/äldre kursare deltar. Vi presenterar kort programmets upplägg, vad första kursen handlar om, med mera. Mötet sker via Zoom den 12 augusti kl. 17–19.
Inför terminsstart
Flyttanmälan och studiemedel
Folkbokför dig på studieorten
Aktuella adressuppgifter är viktiga, både för dig och för universitetet så att information som skickas via brev verkligen kommer fram. Enligt folkbokföringslagen är du skyldig att folkbokföra dig på studieorten. Undantag gäller för dem som har make/maka, sambo, barn på annan ort (eller saknar bostad på studieorten).
Gör flyttanmälan hos Skatteverket
Ladok hämtar adressuppgifter från Skatteverket. Tillfällig adress anger du själv i Ladok, som du får tillgång till när du har registrerat dig på utbildningen.
Ansök om studiemedel och lämna studieförsäkran
När du har registrerat dig dagen efter uppropet rapporteras det automatiskt till Centrala studiestödsnämnden (CSN) och sedan sker utbetalningen av studiemedel. OBS! För att utbetalning skall ske måste du lämna en studieförsäkran till CSN.
Vi rekommenderar dig att söka studiemedel för så lång period som möjligt, eftersom CSN gör en ny prövning vid varje ansökan.
CSN har kontor i Linköping:
Hamngatan 13, 581 96 Linköping, tel. 0771-27 60 00
csn.se
Kontaktpersoner
Programledning
Kontakta Studentenheten: studiesamordning@medfak.liu.se
Kontakta studievägledare: studievagledare@medfak.liu.se