20 mars 2023

Företaget gick som tåget, men trebarnspappan Erik Freiholtz Jern sålde verksamheten och började på läkarprogrammet. Nu jobbar han extra som ambulanssjuksköterska, och ser läkarstudierna som ett åtta-till-fem-jobb.

Erik Freiholtz Jern i operationskläder framför operationslampa
Erik Freiholtz trivs med läkarstudierna.  Fotograf: THOR BALKHED
– Vänta nu … ska jag sitta vid ett skrivbord hela livet? Men jag vill jobba med människor? Det gick upp för mig en dag.

Foto Thor Balkhed
Det var runt 1999–2000. Fram tills då hade Erik Freiholtz Jern varit helt säker på att han skulle bli civilingenjör i teknisk fysik. Han gick första året på Y-linjen.

– Jag har det där tekniska i mig, det sitter i fingrarna, berättar han.

Det började med ett hemmabygge, en temperaturmätare i studentlägenheten i Ryd hos civilingenjörsstudenten Erik Freiholtz Jern.

– Jag var intresserad av att lära mig mer om datorer och av att bygga hemsidor, så jag hade en server i garderoben. Men datorn alstrade väldigt mycket värme.

Erik lödde ihop en smart temperaturmätare och byggde ett dataprogram för att ha koll på temperaturen via internet.

– Det här var inte så vanligt då. Jag gjorde en extra temperaturgivare som jag hängde ut genom fönstret.

Foto Thor Balkhed
Det ledde till sajten www.temperatur.nu, där användare från hela Sverige fortfarande kan rapportera in sin utomhustemperatur i realtid. Erik Freiholtz Jern startade även ett företag och sålde temperatursensorer vid sidan av sina studier. Det utvecklades till postorderföretaget M.nu (www.m.nu) med olika smarta hem-produkter.


– Allt det där var bara en rolig hobby. Jag hoppade av Y-linjen redan första året, och sökte till sjuksköterskeprogrammet.

Första jobbet som sjuksköterska fick han på Neonatalavdelningen, med intensivvård för tidigt födda barn. Sedan blev han ambulanssjuksköterska. Och därefter jobbade han i fem år med verksamhetsutveckling inom Region Östergötland.

Men hans lilla hobby växte konstant. Och företagets tillväxt gjorde honom alltmer upptagen.

– De sista tre åren behövde jag vara på plats. Det gick inte att driva företag vid sidan av längre. Så där satt jag igen, vid ett skrivbord bakom en dator.

När han sålde företaget 2019, hade han sex anställda och omsatte 30 miljoner kronor från lokalerna i Johannelund i Linköping. Frågan var vad han skulle göra nu.

– Min fru uppmuntrade mig att söka läkarlinjen. Och jag stormtrivs! Jag kan bygga vidare på den kunskap som jag fått som sjuksköterska. Jag får lära mig mer om människokroppen, sjukdomar och deras behandling.

Det finns ingen ände på kunskapsinhämtningen! 
Han beskriver hur han då och då i livet kommit till en platå, där han vill göra något annat. Men inom läkaryrket är det annorlunda:

Foto Thor Balkhed
– Det finns ingen ände på kunskapsinhämtningen! Nu är jag tillbaka på Neonatal-IVA där jag ska göra den forskningstermin som ingår på läkarprogrammet. Efter läkarexamen blir det först AT- och sedan ST-tjänstgöring. Det innebär ett ständigt lärande. Och som färdig specialist finns stor potential till utveckling på hög nivå.


Måste du ha ett brinnande intresse för allt du gör?
– Jag tycker inte om när det går på rutin. När jag är motiverad så kan jag nå bra resultat, då blir det roligt. Det har blivit mitt mantra på läkarutbildningen: Att jag ska vara intresserad av allting vi gör.

Foto Thor Balkhed
Är det aldrig svårt för dig?

– Det är klart att det är tuffa och svåra situationer ibland, men jag är positivt lagd och då blir även det svåra en rolig utmaning.





Hur gör du för att hinna med familj, tre barn och studier?

– Jag ser utbildningen som mitt jobb. Jag lägger cirka 35−40 timmar i veckan kontorstid på studierna, vilket innebär att jag alltid är ledig på kvällar och helger. Det förekommer jourpass som läkarstudent, men de är inte särskilt frekventa

Jag ser utbildningen
som mitt jobb 

Att vara 20 år äldre än studentkamraterna har inte stört honom.

– Det var en farhåga jag hade: Kommer jag att passa in? Jag är ju dubbelt så gammal som många av de andra studenterna. Men jag känner mig som en del i gemenskapen.

Foto Thor Balkhed Fast en viss skillnad är det. Erik Freiholtz Jern har jobbat flera år inom Region Östergötland och som sjuksköterska.

– Det är en stor fördel att ha en lång bakgrund inom sjukvården sedan tidigare. Rent medicinskt har jag ju stött på många av de termer, begrepp och läkemedel som vi ska lära oss om på djupet. Jag har även åtskilliga patientmöten med mig. Som jag kan relatera ny kunskap till.

Foto THOR BALKHED
Det är liv och rörelse på Campus US. Ett sorl av studenter som går mellan studieplatser och föreläsningar. Erik Freiholtz Jern tar sin cykel och tittar mot sjukhusets alla våningar, ovanför Norra entrén.

– Det känns förmånligt att få göra den här resan på Linköpings universitet. Varje dag är en rolig och spännande utmaning, säger han.

FAKTA/ ERIK FREIHOLTZ JERN

Aktuell som: Läkarstudent vid LiU.
Tidigare examen: Sjuksköterskeprogrammet vid LiU.
Bor: Villa i Linköping.
Familj: Hustru, som är specialistläkare i allmänmedicin, och tre barn.
Bästa karriärstips: Våga ta dig an nya utmaningar
Bästa studietips: Plugga fokuserat utan störande moment.


Stöd finns för studenterna

Läkarprogrammet vid Linköpings universitet välkomnar en mångfald av studenter med olika bakgrund, kön och ålder.

– Men sättet att tillgodogöra sig kunskaperna skiljer sig. Varje student hittar en egen metod, säger Katarina Kågedal, biträdande programansvarig på läkarprogrammet.

Samtidigt finns stöd och tips att få, både om studieteknik om mer livsrelaterade frågor. Medicinska fakulteten har tagit fram Hållbar student, ett koncept där studenterna lär sig att hantera stress och psykisk ohälsa i både studiemiljö och framtida arbetsliv.

Kontakt

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.

Universitetslektor Jonathan Josefsson mot en grå himmel.

Ojämlika villkor för unga vid FN:s klimatmöten

Unga kan idag få delta vid FN:s stora klimatmöten. Men ojämlika villkor och byråkrati gör det omöjligt för många, visar en studie gjord vid Linköpings universitet.