En unik examen

Att läsa fristående kurser gör att du kan designa din egen alldeles unika utbildning. Flexibiliteten och valfriheten är stor och du kan göra dina val under utbildningens gång - på vägen till en unik examen!

Studenter och ballonger i Studenthusets entréplan.

Vägen till examen genom kurser - så funkar det

Istället för att följa ett färdigt utbildningsprogram kan du plocka ihop din examen genom fristående kurser som du själv har kombinerat. Vilka kurser du väljer beror på dina framtida yrkesplaner och intressen. Du kan läsa kurserna i vilken ordning du vill och ofta läsa på deltid, kvällstid eller distans. Förutom kurser på hösten och våren finns det även ett antal sommarkurser.

Kandidatexamen

För att kunna ta ut en kandidatexamen genom att läsa fristående kurser behöver du läsa totalt 180 högskolepoäng (hp), vilket motsvarar tre års heltidsstudier. Minst 90 hp av dessa ska vara inom ett ämne, ett så kallat huvudområde. Resterande kurser, 90 hp, kan du välja fritt ur hela fristående kursutbudet vid LiU. Det finns också möjlighet att tillgodoräkna sig kurser vid andra högskolor inom eller utom landet. 

En kandidatexamen kan exempelvis se ut så här

Du läser 90 hp (obligatoriskt) inom huvudämnet nationalekonomi, inklusive ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp. Därutöver väljer du att läsa Statsvetenskap 30 hp, Statistik 30 hp och Franska (utomlands) 30 hp. 

Påbyggnadsutbildning

Vi har även kurser på avancerad nivå om du vill fördjupa dig ännu mer efter att ha tagit ut din kandidatexamen och komplettera med en magister- eller masterexamen.

Huvudområden

På Linköpings universitet finns det 16 huvudämnen som du genom att läsa fristående kurser kan ta ut en examen i. Om inget annat anges kan du läsa dessa ämnen upp till avancerad nivå. 

Planera med en studievägledare Visa/dölj innehåll

Hur bygger jag min drömexamen?

Ta kontakt med en studievägledare för att ta reda på vad som gäller för just den examen du är intresserad av. En studievägledare kan också vara till hjälp om du ännu inte har bestämt dig för vad du vill läsa och om du vill ha allmänna råd och hjälp med att planera dina studier.

Plocka ihop din egen examen inom våra huvudområdenVisa/dölj innehåll

Alla huvudområden

Därför valde vi att plugga till en unik examenVisa/dölj innehåll

Elin-Karlsson-tidigare-student

Fick jobb samma dag som hon lämnade in uppsatsen

–  Tanken på att skapa något unikt och på så sätt sticka ut på arbetsmarknaden lockade mig mycket. Och jag har inte ångrat mig en sekund att jag valde fristående kurser istället för ett program.

Läs hela artikeln med Elin Karlsson, konsultchef