Du kan kombinera fristående kurser till ett eget "program" i religionsvetenskap. I religionsvetenskap får du nycklar till att förstå religioner i olika kulturer och samhällen då såväl som nu. Du får också brottas med utmaningen att studera religion i ett av världens mest ”sekulariserade” land.

Händer som sträcker sig upp i himmelen

Fyra inriktningar

I religionsvetenskap finns fyra inriktningar. När du designar ditt ”program” mot någon av våra examina väljer du alltså en huvudinriktning inom religionsvetenskap även om du också läser kurser från de andra inriktningarna.

  • Religionshistoria: Ett historiskt perspektiv på religioner, särskilt andra religioner och livsåskådningar än kristendom, med kurser om alltifrån satanism till islam
  • Kristendomens historia: Studiet av kristendomens uppkomst, framväxt och roll i samhällen
  • Bibelvetenskap: Studiet av heliga texter, särskilt inom judendom och kristendom
  • Tros- och livsåskådning: Något av religionsvetenskaplig idéhistoria med fokus på läror, etik och praktiker.

Kontakta studievägledare för att försäkra dig om att kurser ges i den huvudinriktning som du vill gå under den period som du vill studera.

Kandidatexamen

En kandidatexamen i religionsvetenskap består av 180 hp kurser fördelade på följande sätt:

Du börjar din studiegång med att läsa Religionsvetenskap, grundkurs, 30 hp. Du bygger på med kurser tills du når minst 90 hp i religionsvetenskap. Notera att målet är att skriva en kandidatuppsats i huvudinriktningen. Sedan kan du välja 90 hp valfria kurser i religionsvetenskap och/eller andra ämnen.

Magisterexamen

En magisterexamen i religionsvetenskap innehåller 60 hp kurser på avancerade nivå enligt följande uppdelning:

I dagsläget kan du läsa kurser i avancerad nivå i inriktningarna religionshistoria och kristendomens historia. Studievägledare hjälper dig att lägga upp en studiegång.

Masterexamen

En magisterexamen i religionsvetenskap innehåller 120 hp kurser på avancerade nivå fördelade på följande sätt:

Studievägledaren kan hjälpa dig att planera ditt eget ”masterprogram”.

Fristående kurser och examen i religionsvetenskap 

Grundkurser

transparent bild, platshållare

Religionsvetenskap, grundkurs, 30 hp

Religiösa traditioner tycks inte ha tryckts undan av det moderna samhällets framväxt. Snarare verkar vi gå mot ett alltmer mångkulturellt samhälle där religion är en viktig identitetsskapande faktor. Det betyder att vi behöver studera religion för...

transparent bild, platshållare

Religionshistoria I: En introduktion till judendom, islam, hinduism och buddhism, 7.5 hp

Denna grundkurs är en introduktion till judendom, islam, hinduism och buddhism. Vilka centrala trosövertygelser präglar dessa religioner? Varför tolkas sådana övertygelser på delvis olika sätt inom? Vilka invändningar skulle kunna föras fram mot d...

transparent bild, platshållare

Kristendomens historia I: En introduktion till kyrkans historia, 7.5 hp

För att förstå hur saker och ting ser ut och utvecklas idag måste vi förstå den historia som ligger bakom, såsom idéer och tankeströmmar som format individer, rörelser och ideologier. I denna kurs ligger huvudfokus på västerlandets utveckling seda...

Fortsättningskurser

Fördjupningskurser

Kurser på avancerad nivå

Utbildningsnivåer och examina

Alla kurser och program på universitetet delas in i tre nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Varje nivå bygger på nivån under och har sin egen typ av examen.

Läs mer om ämnet religionsvetenskap

Behöver du vägledning? Kontakta en studievägledare.

Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns att ta examen i religionsvetenskap? Kontakta studievägledaren för ämnet.

Se hela kursutbudet vid LiU