18 augusti 2017

När kvinnliga tatuerare presenteras i tatueringsmagasin är bilderna ofta mer avklädda och utmanande än när det kommer till deras manliga branschkollegor.
- Det finns många talangfulla kvinnor i tatueringsbranschen som inte får den uppmärksamhet de förtjänar, säger Silvia Lupuianu.

Video

I sitt examensarbete, på programmet Grafisk design och kommunikation, valde de nyutexaminerade LiU-studenterna Silvia Lupuianu och Ebba Lindström att titta närmare på hur kvinnliga tatuerare presenteras i tatueringsmagasin. Val av ämne bestämdes efter att de själva sett hur det ser ut på internet. 

 

Silvia Lupuiano och Ebba Lindström- Googlar man på "tattoo magazine" kommer det upp en vägg av, mer eller mindre, nakna kvinnor. Samtidigt är de män som figurerar på omslagen ofta klädda, och visar upp en mindre del av deras kroppar. Vi blev irriterade och frustrerade över att situationen är som den är, säger Silvia Lupuianu. 

- Vi reagerade också på avsaknaden av representation av aktiva och yrkessamma kvinnliga tatuerare, säger Ebba Lindström.

Efter en analys av tidningar på marknaden, för att se vilka normer som finns, och hur kvinnliga tatuerare representeras, intervjuades ett antal kvinnor i branschen.

- De upplever framställningen av kvinnliga tatuerare i magasin som relativt systematisk genom åren. Men från att ha varit ett mansdominerat område så har tatueringar idag blivit mer accepterade hos gemene man. Samtidigt så ser de att presentationen i media inte följer förändringen inom branschen och samhället i stort, säger Sylvia Lupuianu.

Silvia Lupuianu och Ebba Lindström valde i sitt examensarbete att göra ett eget magasin, med fokus på kvinnliga tatuerare som framställs på ett jämställt sätt. De bestämde en grafisk profil för tidningen, namn och innehåll, och skrev artiklar utifrån sina intervjuer. Därefter kopplade de i sin uppsats ihop kritisk design och kulturanalys. Resultatet blev magasinet Ink on Ink.

- Vi ville göra en kombination av en spännande, och samtidigt estetiskt tilltalande tidning. Ett jämlikt magasin som skapar diskussion. Till exempel låter vi en tjej med tatuering under bysten vara påklädd och dra upp tröjan, istället för att följa den rådande normen, det vill säga låta henne vara avklädd och hålla för sin byst. 

Både Silvia Lupuianu och Ebba Lindström tror att den rådande normen går att förändra om fler människor börjar att prata om det, och om ett magasin likt deras skulle produceras på en större nivå.

- Ink on Ink är ett försök till att lyfta kvinnliga tatuerare och deras verk för att ge dem det erkännande de förtjänar. Och framförallt visa att de finns, säger Ebba Lindström.


Senaste nytt från LiU

Tre personer i labbrock står och pratar.

Bättre neutronspeglar kan avslöja materiens inre hemligheter

Med bättre neutronspeglar kan effektiviteten vid materialanalyser i neutronkällor bli högre. Den förbättrade spegeln har LiU-forskare utvecklat genom att belägga en kiselplatta med tunna lager av järn och kisel blandat med borkarbid.

Ensamt barn i silhuett.

Riktlinjer saknas kring barn som utsatts för sexövergrepp

Hälften av 34 undersökta länder i Europa saknar riktlinjer för hur barn som utsatts för sexuella övergrepp ska få hälsovård och behandling. Ett av dem är Sverige. Det visar en studie som gjorts vid Linköpings universitet.

Person intervjuas och pratar om sin avhandling

Sigrid blev dubbeldoktor - vid 26 års ålder

En lång men också väldigt rolig resa, så beskriver Sigrid Nilsson sin tid som forskarstuderande vid Forskarlinjen. För nu har hon disputerat och kan därmed både blicka framåt och bakåt på sin forskning.