Nätverket utgör en verksamhet för alumner och speciallärare i regionen tillsammans med nuvarande studenter vid speciallärarprogrammet vid LiU med specialisering mot språk-, skriv- och läsutveckling.

Nätverkets syfte är att vara en plattform för inspiration och möjlighet att tillsammans utveckla idéer för det specialpedagogiska arbetet inom området.

Vid nätverksträffarna, en gång per termin, ges möjlighet att ta del av aktuell forskning om språk-, skriv- och läsutveckling bland annat genom att lyssna på föreläsningar. Ett viktigt innehåll i träffarna är kollegial samverkan med möjlighet att diskutera utvecklingsarbete inom området ur ett specialpedagogiskt perspektiv samt dela erfarenheter och reflektioner kring arbetet med särskilda utbildningsbehov.

För att vara med i nätverket ska du vara utbildad speciallärare där språk-, skriv- och läsutveckling utgör en väsentlig del av din undervisningsverksamhet eller vara student vid speciallärarprogrammet med inriktning språk-, skriv- och läsutveckling.

Nätverksträffar

Kommande nätverksträffar

Vi meddelar nästa träff här på webben och via e-post.

Tidigare nätverksträffar

2025

9 april: Att främja läsutveckling i svenska som andraspråk

Föreläsare Helen Egerhag, från Linnéuniversitetet. Internationella undersökningar och nationella prov visar att elever som läser svenska som andraspråk har sämre läsförståelse än elever som läser svenska. Utifrån lästeorin The simple view of reading är läsning en produkt av såväl ordavkodning som språkförståelse. Dessutom är ordförrådets betydelse för att utveckla läsförståelse är väldokumenterad. Föreläsningen handlar om betydelsen av att ha fokus på såväl ordavkodning som ordförråd och läsförståelse i undervisningen på ett andraspråk och hur undervisningen kan läggas upp för att vara balanserad och differentierad utifrån ett andraspråksperspektiv. I föreläsningen lyfts också betydelsen av tidig upptäckt och tidiga insatser i läsundervisningen på ett andraspråk och hur specialdidaktiken kan främja en inkluderande undervisning för alla elever. Föreläsningen utgår från avhandlingen ”Att främja läsutveckling i svenska som andraspråk – undervisning och tidiga insatser” från 2023.

Helén Egerhag. Att främja läsutveckling i svenska som andraspråk - Linköping 2025

Castles, A., Rastle, K., & Nation, K. (2018). Ending the reading wars: Reading acquisition from novice to expert. Psychological Science in the Public Interest, 19(1), 5-51. https://doi.org/10.1177/1529100618772271

Duke, N. K., & Cartwright, K. B. (2021). The science of reading progresses: Communicating advances beyond the simple view of reading. Reading Research Quarterly, 56, 25-44. https://doi.org/10.1002/rrq.411

Taube, K., Fredriksson, U. & Olofsson, Å. (2015). Kunskapsöversikt om läs- och skrivundervisning för yngre elever. Delrapport frånSKOLFORSK-projektet. https://su.diva-portal.org/smash/get/diva2:813027/FULLTEXT01.pdf

25 februari: LegiLexi

LegiLexi presenterar plattformens uppbyggnad med koppling till bakomliggande forskning presenteras.

 

 

2024

Torsdag 14 november: Elevers motivation för skrivande

Föreläsare Magnus Jansson, universitetsadjunkt vid Linköpings universitet.

Tidigare forskning visar entydigt att motivation för skrivande är av betydelse för elevers skrivprestationer. Elever med hög motivation stavar bättre, har bättre meningsbyggnad och kommunicerar ett innehåll bättre än andra.

I föreläsningen presenterades tidigare forskning om faktorer av betydelse för motivation för skrivande samt två egna studier där motivation för skrivande studeras utifrån elevers perspektiv. Hur undervisning kan utformas för att stötta elevers motivation diskuterades också.

Presentation - Elevers perspektiv på skrivande i mellanstadiet.

19 september: Så löser vi läskrisen

Linda Fälth, professor vid Linné-universitetet.
”Under föreläsningen tar jag avstamp i en rapport som jag tillsammans med Anna Eva Hallin har skrivit för Svenskt Näringsliv och som tar upp läget med läsning i svensk skola. Fokus är den tidiga läsningen (lågstadiet) och i föreläsning tar också upp forskning utifrån LegiLexis stora databas samt evidensbaserad läsundervisning”.

Presentation - Så löser vi läskrisen

16 april: Språkstörning/DLD och språklig tillgänglighet i skolan

Anna Eva Hallin, Ph.D., leg. logoped

Språkstörning eller Developmental Language Disorder (DLD) har fått mer uppmärksamhet i skolans värld de senaste tio åren, men det är det fortfarande en funktionsnedsättning som kan vara svår att upptäcka och svår att förstå. Språkstörning förändras över tid och med kontext, och följaktligen också elevernas behov. I denna föreläsning kommer Anna Eva belysa hur språkstörning kan se ut i olika åldrar genom hela grundskolan utifrån forskning och fall – och ge exempel på hur lyckade samarbeten med och kring elever kan se ut för att öka språklig tillgänglighet i klassrummet och ökad inlärning.

Presentation - Språkstörning/DLD och språklig tillgänglighet i skolan

27 februari: Intensiv lästräning i specialundervisningen

Hanna Lindström-Sandahl, doktor i pedagogik vid Linköpings universitet

Intensiv lästräning i specialundervisningen
Hanna Lindström-Sandahl presenterar resultat från sin avhandling om läs- och matematikinterventioner i åk 2, Early Elementary School Interventions in Reading and Mathematics.

Presentation - Intensiv lästräning i specialundervisningen- en interventionsstudie i åk 2

2023

14 november: Svenska språket

Åsa Wengelin, professor i svenska språket på Göteborgs universitet.

Presentation - Skrivsvårigheter

27 september: Skrivundervisningen utmaningar

Helen Winzell föreläste om skrivundervisningens utmaningar. Arbetet att leda elever till skrivutveckling kräver både insikter om skrivande som fenomen och förmågan att göra medvetna skrivdidaktiska val.

Presentation - Skrivundervisningens utmaningar

4 maj: Forskning om IF och läsning

Karin Nilsson presenterar resultaten från sin avhandling Words Don’t Come Easy – Decoding and Reading Comprehension Difficulties in Adolescents with Intellectual Disability.

Presentation - Words Don't Come Easy

 

2022

22 november: Specialpedagogiskt utbyte

Presentationer av yrkesverksamma specialpedagoger/speciallärare, examensarbeten samt forskare.

September 2022 – Inkludering – från Salamanca till vad? 

Professor Claes Nilholm föreläste om inkluderingsfrågan ur ett samtidshistoriskt och kritiskt perspektiv. Ta del av Claes föreläsningar från nätverksträffen.

April 2022 – TIMA matematik-och läsintervention i åk 2

Doktorand Hanna Lindström Sandahl föreläste om två interventioner som vänder sig till elever i riskzon för att utveckla läs- eller matematiksvårigheter. 
Ladda ner Hanna Lindström Sandahls presentation

2021

November 2021 – Att skriva eller inte skriva

Magnus Jansson föreläste utifrån sin forskning om skrivande under titeln: Att skriva eller inte skriva.
Ladda ner Magnus Jonssons presentation.

April 2021 – Läs- och skrivutveckling hos flerspråkiga elever

Karin Pettersson från Nationellt centrum för svenska som andraspråk föreläser om Läs- och skrivutveckling hos flerspråkiga elever.
Ladda ner Karin Pettersons presentation.

Januari 2021 – Hur skolan kan stötta elever som inte är språkligt starka

Logoped och doktorand Karin Nilsson föreläser på temat språkstörning och hur skolan kan stötta elever som inte är språkligt starka.
Ladda ner Karin Nilssons presentation

2019

Oktober 2019 – Olika aspekter av läsförståelse

Vid andra träffen föreläste universitetslektor Åsa Elwér om läsförståelse. Åsas avhandling och forskning fokuserar på olika aspekter av läsförståelse.
Ladda ner Åsa Elwérs presentation

Februari 2019 – Hur barn och ungdomar utvecklar en skriftspråklig kompetens och orsaker till varför vissa elever strävar med att lära sig läsa och skriva

Vid den första träffen föreläste professor Stefan Samuelsson om sin forskning om hur barn och ungdomar utvecklar en skriftspråklig kompetens och orsaker till varför vissa elever strävar med att lära sig läsa och skriva. 
Ladda ner Stefan Samuelssons presentation

Andra nätverk

Kontakt

Relaterat innehåll