10 augusti 2017

5 minuter med Anna Malmquist, LiU-forskare och redaktör för ny kursbok. 

LiU-forskaren Anna Malmquist är en av tre redaktörer för den nyutgivna kursboken ”HBTQ+ - Psykologiska perspektiv och bemötande” (Natur&Kultur). Boken är den första i sitt slag på svenska och behandlar kunskap om hbtq+ -personers livsvillkor, och hälsa och ohälsa i relation till dem. Antologin samlar 21 författare inom ämnet. 

Vem riktar sig kursboken till?
Den riktar sig till alla som studerar eller arbetar i ett människovårdande yrke, men kan användas i ett bredare syfte än så också.

Varför behövs en kursbok i bemötande av hbtq+ -personer? 
För det första har hbtq+ personer på gruppnivå sämre psykisk hälsa än övriga befolkningen. Det beror på så kallad minoritetsstress som uppkommer vid utsatthet och diskriminering, som dessa personer utsätts för. Många är också otrygga i sina vårdrelationer och är rädda för att bli diskriminerade i vården eller att mötas av förutfattade meningar. 

Så behovet finns att utbilda vårdgivare. Behandlades dessa frågor under din utbildning?
Jag gick ut psykologiprogrammet för tio år sedan, och frågor som dessa behandlades inte enda gång under utbildningen, så ja, ett stort behov finns. 

”HBTQ+ - Psykologiska perspektiv och bemötande” kommer att ingå i litteraturlistan för psykologistuderande vid Linköpings universitet och Anna Malmquist anordnar seminarier under hösten med utgångspunkt i kapitel ur boken. Anna Malmquist är universitetsadjunkt vid institutionen för beteendevetenskap och lärande, legitimerad psykolog och fil. dr i psykologi. De två andra redaktörerna är Tove Lundberg vid Lunds universitet och Matilda Wurm vid Örebro universitet. Örebro universitet kommer att erbjuda en kurs baserad på bokinnehållet i höst.

Senaste nytt från LiU

Studenter från kursen From Lab to Market deltar i rundvandring i labbet

Från labb till marknad med studenters hjälp

I takt med att världen söker hållbara energilösningar har grön vätgas seglat upp som en nyckelspelare i omställningen. Vid Linköpings universitet får studenter nu chansen att arbeta med verkliga utmaningar kopplade till denna teknik.

Valentin Polishchuk.

Miljonstöd till forskningsprojekt som stärker Norrköping och universitetet

Tre projekt vid Campus Norrköping får 3,9 miljoner kronor från Norrköpings fond för forskning och utveckling för att stärka lokal samhällsutveckling och universitetets forskningsmiljö.

Målvakt med armarna i kors

Hon får både fotboll och studier i mål

Som målvakt i IFK Norrköping har Sofia Hjern varit med på klubbens resa från division ett till damallsvenskan. Nu har hon även kallats till A-landslaget – samtidigt som hon läser beteendevetenskap vid Linköpings universitet.