VäntaBarnSäkert - identifiering av riskfaktorer och tidigt förebyggande stöd, redan under graviditeten (241018)
I "VäntaBarnSäkert" erbjuds alla gravida att besvara ett samtalsunderlag kring psykosociala riskfaktorer. Frågorna gäller avsaknad av vuxna närstående, kognitiva svårigheter, extrem stress, psykisk ohälsa, oro för ekonomi och boende, våldsutsatthet samt tobaks- alkohol- och droganvändning. Formuläret följs av ett samtal med barnmorskan och utifrån utfallet planerar barnmorskan insatser i samråd med den gravida kvinnan. Det kan handla om att erbjuda gemensamt besök med förebyggande socialtjänst, BVC-sjuksköterska eller annan resurs vid behov. Barnmorskan har även möjlighet att konsultera andra professioner för att bedöma lämpliga insatser. VäntaBarnSäkert är framtaget ur arbetsmodellen "BarnSäkert" som används inom barnhälsovården tillsammans med förebyggande socialtjänst.
Föreläsare: VäntaBarnSäkerts projektledare Eva Morell, barnmorska och Sofia Höglund, familjebehandlare.
Presentation 2024-10-18 (PDF)
Snacka tryggt (240920)
Trygghet bygger mod. Snacka tryggt gör det lättare att prata om våld mot barn, för både vuxna och barn i skolan och anpassad skola. Snacka tryggt – om våld mot barn, är ett treårigt projekt som drivs av Rädda Barnen och Barnafrid vid Linköpings universitet. Barnråd, ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och FUB har varit med och tagit fram Snacka tryggt.
Föreläsare: Jennie Ström, Rädda Barnen jennie.strom@rb.se
Presentation 240920 (PDF)
SEXIT – metoden som startar samtalet om sexuell hälsa och erfarenhet av våld (240816)
Metoden "Sexual health identification tool" (SEXIT) syftar till att identifiera och erbjuda relevant vård och stöd, dels till unga som är sexuellt risktagande eller utsatta, dels till personer med erfarenhet av våld. Metoden har fått stor spridning bland ungdomsmottagningar i Sverige och allt fler elevhälsoteam använder SEXIT i hälsosamtalen. Även andra som möter barn och unga i åldern 13–24 år kan använda materialet för att på ett standardiserat sätt ställa viktiga och ibland känsliga frågor. SEXIT består av en utbildning, ett frågeformulär och en handbok. Metoden är forskningsbaserad och framtagen av Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen.
Föreläsare: Sofia Hammarström, med. dr. och forskningsansvarig, Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen.
Läs mer om SEXIT på vgregion.se och srhr.se
Anmäl dig till nyhetsbrevet här
Presentation 240816 (PDF)