Förbättrad dokumentation och kodning av barnmisshandel och försummelse inom vården (241206)
EU-projektet TICANDAC, Training to Improve Child Abuse and Neglect Diagnostic and Administrative Coding, riktar sig till yrkesverksamma inom hälso-och sjukvården som arbetar med att dokumentera och koda barnmisshandel. Förbättrad dokumentation är avgörande för att hjälpa till att identifiera och åtgärda brister i vården av utsatta barn och deras familjer. Under våren har projektet TICANDAC färdigställt en webbutbildning ”Barnskydd inom hälso- och sjukvården: kunskapsbas och dokumentation”. Utbildningens färdigställande sammanfaller med den kommande implementeringen av den 11:e utgåvan av International Classification of Diseases (ICD-11). Det uppdaterade ICD-systemet introducerar mer omfattande metoder för att registrera barnmisshandel och barn och unga som far illa. Det är därför ett lämpligt tillfälle för personal inom vården att uppdatera sina kunskaper.
Föreläsare: Barnafrids medarbetare Emilia Holmbom Strid, forskningsassistent och Gabriel Otterman, barnläkare och adjungerad universitetslektor
Presentation 2024-12-06 (PDF)
Sexuella beteendeproblem hos barn och ungdomar – ny utbildning (241115)
Du som i ditt arbete möter barn har skyldighet att skyndsamt agera vid oro och tecken på sexuell utsatthet. Detsamma gäller om du misstänker oroande eller skadliga sexuella beteenden hos barn och ungdomar. Sexualiteten är en naturlig och integrerad del av människors utveckling. Området kan samtidigt kännas svårt och laddat att närma sig, i synnerhet när det handlar om barn och ungdomar och sexuella beteendeproblem.
Barnafrid har tagit fram en kostnadsfri digital utbildning om barn och unga med sexuella beteendeproblem som syftar till att skapa en gemensam förståelse och färdigheter för att främja hälsa hos barn som agerar sexuellt och för att förebygga sexuella övergrepp mellan barn. Målgruppen för utbildningen är tvärprofessionella grupper inom socialtjänsten, hälso- och sjukvård, förskola/skola och rättsväsendet. Den är även tillgänglig för yrkesverksamma som möter barn inom exempelvis civilsamhället eller arbetar med frågor som rör barn.
Föreläsare: Poa Samuelberg, utredare vid Barnafrid – nationellt kunskapscentrum om våld mot barn vid Linköpings universitet.
VäntaBarnSäkert - identifiering av riskfaktorer och tidigt förebyggande stöd, redan under graviditeten (241018)
I "VäntaBarnSäkert" erbjuds alla gravida att besvara ett samtalsunderlag kring psykosociala riskfaktorer. Frågorna gäller avsaknad av vuxna närstående, kognitiva svårigheter, extrem stress, psykisk ohälsa, oro för ekonomi och boende, våldsutsatthet samt tobaks- alkohol- och droganvändning. Formuläret följs av ett samtal med barnmorskan och utifrån utfallet planerar barnmorskan insatser i samråd med den gravida kvinnan. Det kan handla om att erbjuda gemensamt besök med förebyggande socialtjänst, BVC-sjuksköterska eller annan resurs vid behov. Barnmorskan har även möjlighet att konsultera andra professioner för att bedöma lämpliga insatser. VäntaBarnSäkert är framtaget ur arbetsmodellen "BarnSäkert" som används inom barnhälsovården tillsammans med förebyggande socialtjänst.
Föreläsare: VäntaBarnSäkerts projektledare Eva Morell, barnmorska och Sofia Höglund, familjebehandlare.
Presentation 2024-10-18 (PDF)