Få inspiration av andra i deras arbete med att ge fler barn och unga en skyddad uppväxt fri från våld. Barnafrid bjuder in till inspirationslunch tredje fredagen i månaden. 

Barnafrids inspirationslunch består av en serie digitala seminarier med goda exempel från verksamheter, bland annat arbetssätt, metoder och samverkan ofta med ett våldsförebyggande perspektiv.

Tredje fredagen varje månad, klockan 12:00-12:40 via Zoom.
Varav 30 minuter föreläsning och 10 minuter frågestund.
Ta del av programmet nedan.

Kommande lunchprogram 2025

17 januari

Självskadebeteende hos ungdomar – ny utbildning

Barnafrid har tagit fram en kostnadsfri digital utbildning om självskadebeteende hos ungdomar. Syftet är att ge kunskaper och färdigheter i bedömning, bemötande och behandling av självskadebeteende hos ungdomar. Utbildningen riktar sig i första hand till yrkesverksamma som har ett barn- och ungdomspsykiatriskt uppdrag, såsom BUP och Första linjens vård för barn och ungas psykiska hälsa. För andra personer med angränsande uppdrag inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola kan delar av utbildningen också vara intressant och erbjuda möjlighet till ämnesorientering. 
 
Föreläsare: Maria Zetterqvist, leg psykolog/leg psykoterapeut vid BUP-kliniken i Linköping samt adj universitetslektor och docent, Centrum for Social och Affektiv Neurovetenskap vid Linköpings universitet.

21 februari

Barnahusutbildningen – samverkan med fokus på barnet

Vill du veta mer om vad en barnvänlig rättsprocess innebär och hur samverkan kan fungera? När ett barn misstänks vara utsatt för våldsbrott är det viktigt att myndigheter samverkar för att barnets rätt till skydd, barnvänlig rättsprocess och stödinsatser sker parallellt. Mötet med barnet ska ske utifrån ett traumamedvetet bemötande. Barnet ska vara delaktigt, och har rätt att få information och bli lyssnad på. I barnahusutbildningen får du följa Hugo som berättat på skolan att hans pappa utsatt honom för våld. Målgruppen för webbutbildningen är tvärprofessionella grupper inom socialtjänsten, rättsväsendet, hälso- och sjukvård och förskola/skola. Den är även tillgänglig för yrkesverksamma som möter barn inom exempelvis civilsamhället eller arbetar med frågor som rör barn.

Föreläsare: Anna Nelson, utredare vid Barnafrid samt socionom och leg. psykoterapeut på Barnahus Linköping.

 

Anmälan

Tredje fredagen varje månad, klockan 12:00-12:40 via Zoom.
Varav 30 minuter föreläsning och 10 minuter frågestund.

Anmäl dig senast dagen innan web-seminariet för att hinna få länk och lösenord skickat till dig på den vid anmälan angivna e-postadressen. Dubbelkolla gärna att e-postadressen är korrekt inskriven.

Din anmälan gäller sedan för samtliga tillfällen under året.

Anmäl dig här

Dokumentation från genomförda föreläsningar

2024

Förbättrad dokumentation och kodning av barnmisshandel och försummelse inom vården (241206)

EU-projektet TICANDAC, Training to Improve Child Abuse and Neglect Diagnostic and Administrative Coding, riktar sig till yrkesverksamma inom hälso-och sjukvården som arbetar med att dokumentera och koda barnmisshandel. Förbättrad dokumentation är avgörande för att hjälpa till att identifiera och åtgärda brister i vården av utsatta barn och deras familjer. Under våren har projektet TICANDAC färdigställt en webbutbildning ”Barnskydd inom hälso- och sjukvården: kunskapsbas och dokumentation”. Utbildningens färdigställande sammanfaller med den kommande implementeringen av den 11:e utgåvan av International Classification of Diseases (ICD-11). Det uppdaterade ICD-systemet introducerar mer omfattande metoder för att registrera barnmisshandel och barn och unga som far illa. Det är därför ett lämpligt tillfälle för personal inom vården att uppdatera sina kunskaper.

Föreläsare: Barnafrids medarbetare Emilia Holmbom Strid, forskningsassistent och Gabriel Otterman, barnläkare och adjungerad universitetslektor 

Presentation 2024-12-06 (PDF)

Sexuella beteendeproblem hos barn och ungdomar – ny utbildning (241115)

Du som i ditt arbete möter barn har skyldighet att skyndsamt agera vid oro och tecken på sexuell utsatthet. Detsamma gäller om du misstänker oroande eller skadliga sexuella beteenden hos barn och ungdomar. Sexualiteten är en naturlig och integrerad del av människors utveckling. Området kan samtidigt kännas svårt och laddat att närma sig, i synnerhet när det handlar om barn och ungdomar och sexuella beteendeproblem.
Barnafrid har tagit fram en kostnadsfri digital utbildning om barn och unga med sexuella beteendeproblem som syftar till att skapa en gemensam förståelse och färdigheter för att främja hälsa hos barn som agerar sexuellt och för att förebygga sexuella övergrepp mellan barn. Målgruppen för utbildningen är tvärprofessionella grupper inom socialtjänsten, hälso- och sjukvård, förskola/skola och rättsväsendet. Den är även tillgänglig för yrkesverksamma som möter barn inom exempelvis civilsamhället eller arbetar med frågor som rör barn.

Föreläsare: Poa Samuelberg, utredare vid Barnafrid – nationellt kunskapscentrum om våld mot barn vid Linköpings universitet.

VäntaBarnSäkert - identifiering av riskfaktorer och tidigt förebyggande stöd, redan under graviditeten (241018)

I "VäntaBarnSäkert" erbjuds alla gravida att besvara ett samtalsunderlag kring psykosociala riskfaktorer. Frågorna gäller avsaknad av vuxna närstående, kognitiva svårigheter, extrem stress, psykisk ohälsa, oro för ekonomi och boende, våldsutsatthet samt tobaks- alkohol- och droganvändning. Formuläret följs av ett samtal med barnmorskan och utifrån utfallet planerar barnmorskan insatser i samråd med den gravida kvinnan. Det kan handla om att erbjuda gemensamt besök med förebyggande socialtjänst, BVC-sjuksköterska eller annan resurs vid behov. Barnmorskan har även möjlighet att konsultera andra professioner för att bedöma lämpliga insatser. VäntaBarnSäkert är framtaget ur arbetsmodellen "BarnSäkert" som används inom barnhälsovården tillsammans med förebyggande socialtjänst.

Föreläsare: VäntaBarnSäkerts projektledare Eva Morell, barnmorska och Sofia Höglund, familjebehandlare.

Presentation 2024-10-18 (PDF)

Snacka tryggt (240920)

Trygghet bygger mod. Snacka tryggt gör det lättare att prata om våld mot barn, för både vuxna och barn i skolan och anpassad skola. Snacka tryggt – om våld mot barn, är ett treårigt projekt som drivs av Rädda Barnen och Barnafrid vid Linköpings universitet. Barnråd, ungdomsråd, Rädda Barnens ungdomsförbund och FUB har varit med och tagit fram Snacka tryggt.

Föreläsare: Jennie Ström, Rädda Barnen jennie.strom@rb.se

 

Presentation 240920 (PDF)

SEXIT – metoden som startar samtalet om sexuell hälsa och erfarenhet av våld (240816)

Metoden "Sexual health identification tool" (SEXIT) syftar till att identifiera och erbjuda relevant vård och stöd, dels till unga som är sexuellt risktagande eller utsatta, dels till personer med erfarenhet av våld. Metoden har fått stor spridning bland ungdomsmottagningar i Sverige och allt fler elevhälsoteam använder SEXIT i hälsosamtalen. Även andra som möter barn och unga i åldern 13–24 år kan använda materialet för att på ett standardiserat sätt ställa viktiga och ibland känsliga frågor. SEXIT består av en utbildning, ett frågeformulär och en handbok. Metoden är forskningsbaserad och framtagen av Kunskapscentrum för sexuell hälsa i Västra Götalandsregionen. 

Föreläsare: Sofia Hammarström, med. dr. och forskningsansvarig, Kunskapscentrum för sexuell hälsa, Västra Götalandsregionen.

 

Läs mer om SEXIT på vgregion.se och srhr.se

Anmäl dig till nyhetsbrevet här

Presentation 240816 (PDF)

Våldsförebyggande arbete i förskolan – att upptäcka, fråga, agera och stödja barn som far illa (240517)

Förskoleverksamheten i Haninge och Barnafrid har tillsammans tagit fram en utbildning som riktar sig till personal inom förskolan. I en pilotstudie under 2023 har all förskolepersonal i kommunen genomfört utbildningen. Preliminära resultat visar en ökad kunskap och medvetenhet hos förskolepersonalen när det gäller att upptäcka och agera vid misstanke om att ett barn far illa. Till exempel har antalet anmälningar till socialtjänsten ökat under samma år som kommunen genomförde utbildningen. Utbildningen är kostnadsfri och lanseras nationellt under våren.

Föreläsare: Jenny Nilsson och Steffani Skärberg, Haninge kommun.


Ställa frågor om våld på barnavårdscentralen – en pilotstudie (240419)

Barnhälsovårdsenheten (BHV) och barnskyddsteamet i Region Östergötland har genomfört en pilotstudie som handlat om att ställa frågor om våld till vårdnadshavare på barnavårdscentralen. Nyblivna mammor fick fylla i ett frågeformulär när barnet var 6–8 veckor och barnets pappa/medförälder svarade på frågor när barnet var vid 3–5 månader gammalt. Frågeformuläret innehöll frågor som omfattade frågor om psykiskt eller fysiskt våld och sexuella övergrepp. Fem av frågorna berörde föräldern och fem frågor handlade om barnet. 

Föreläsare: Maria Myrgård, överläkare BHV, Malin Wallberg, verksamhetsutvecklare BHV och Sofia Gustavsson, samordnare barnskyddsteam.

Presentation 240419 (PDF)

Gängsnacket – viktiga vuxnas roll för en barndom utan brott (240216)

Under 2023 har länsstyrelserna tillsammans med Polismyndigheten tagit fram guiden ”Gängsnacket” för att hjälpa vuxna uppmärksamma och börja prata med barn om riskerna med gängkriminalitet. Till materialet finns en handledning som stöd och fördjupning för yrkesverksamma som vägleder och pratar om gängkriminalitet. Den här inspirationslunchen handlar om materialet, tidiga varningssignaler som viktiga vuxna behöver uppmärksamma och hur vi kan förebygga att barn och unga blir rekryterade eller lockade in i kriminella gäng. 

Föreläsare: Eva-Linnéa Eriksson, utvecklingsledare inom ANDTS (alkohol, narkotika, dopning, tobaks- och nikotinprodukter och spel om pengar) på Länsstyrelsen Västmanland.

Presentation 240216 (PDF)

2023

HVB Riddarnäset - delat huvudmannaskap för samordnade insatser från BUP och socialtjänst (231215)

Riddarnäset har ett delat huvudmannaskap mellan Värmlands läns vårdförbund och Region Värmland, vilket gör det möjligt att erbjuda ungdomar med särskilda behov samordnade insatser från barn- och ungdomspsykiatrin och respektive kommuns socialtjänst. Verksamheten riktar sig till målgruppen ungdomar 13–20 år med risk- och missbruksproblematik, samsjuklighet eller psykosociala besvär. Riddarnäset är det andra HVB-hemmet i Sverige som organiseras på detta sätt för att kunna erbjuda en jämlik vård och en sammanhållen vårdkedja med barnets behov i centrum.

Föreläsare: Pär Johansson, förbundschef och Peter Gustafsson, enhetschef Riddarnäset och HVB-föreståndare. 

Presentation 2023-12-15 (PDF)

Utökat barnperspektiv i Skyddat boende VEGA (231117)

Teamledare Maria Adolfsson och behandlingssekreterare Siri Björkgren föreläste om hur Trollhättans stad under flera år har arbetat systematiskt för att förstärka barnperspektivet inom Skyddat boende VEGA.

Presentation 231117 (PDF)

Rutinbeskrivning VEGA (PDF)

Barn som begår eller utsätts för sexuella övergrepp väcker starka känslor (231020)

Socialtjänstens öppenvård i Örebro kommun påbörjade hösten 2020 insatser till dessa barn och deras familjer. Presentationen handlar om hur och varför vi påbörjat vårt arbete utifrån att målgruppen inte tidigare synliggjorts.

Föreläsare: Therese Ehrenstråle, Maria Larsson och Lisa Alexandersson, familjebehandlare stöd och behandling, Öppenvården Örebro kommun.

Presentation 231020 (PDF)

 

Förstärkningsteam Heder - "Frivilligt kompetensstöd - det har vi redan provat!" (230915)

I Polisregion Stockholm blir man uppringd av en kunnig kollega när man får ett ärende som gäller könsstympning eller hedersförtryck. Förstärkningsteam Heder är en arbetsmetod som syftar till att knyta kompetensstöd till rätt ärenden i stället för att lägga ansvaret på enskilda handläggare. Om behovet av kollegialt stöd och relationen mellan utbildning och erfarenhet. Föreläsare: Hilda Lundgren-Ramsten, Polisinspektör Regional samordnare hedersrelaterad brottslighet.

Presentation 230915 (PDF)

Praktiska exempel på barninkludering utifrån Barnafrids arbete (230519)

Maria Lindersson, utredare på Barnafrid föreläste om hur Barnafrid arbetar med barninkludering.

Presentation 230517 (PDF)

Bris arbete med samverkan mellan skola och socialtjänst (230421)

Samverkan med socialtjänst och skola samt gruppverksamhet för familjehemsplacerade barn Catarina Nylund, från BRIS berättade bland annat om deras arbete gällande samverkan med socialtjänst och skola samt deras gruppverksamhet för familjehemsplacerade barn.

Presentation 230421 (PDF)

Utväg Skaraborg och utväg Älvsborg (230317)

En del av Västra Götalandsregionen som arbetar med ett förebyggande perspektiv för att myndighetsgemensamt sprida information och öka kunskapen om våld i nära relation. De erbjuder även enskilda samtal och gruppverksamhet för personer som är eller har varit utsatta för våld, personer som utövar eller har utövat våld och barn och unga som har upplevt våld.

Läs mer om arbetet med utväg här

Presentation 230317 (PDF)

 

Samverkan för tidigt stöd till barn och deras familjer (230217)

Hamnen är en mottagning för barn, ungdomar och föräldrar som behöver stöd av olika anledningar. På Hamnen som är ett samarbete mellan Värmdö kommun och Gustavsbergs vårdcentral arbetar socionomer och psykologer. På Inspirationslunchen kommer Lovisa Mellerby, psykolog och mottagningssamordnare på Hamnen att prata om samverkan för tidigt stöd till barn och deras familjer.

Förebygga våld mellan barn och unga (230120)

Mats Glans från Malmö stad berättade om reflektioner och erfarenheter kring hur man kan hantera och förebygga våld mellan barn och unga.

Presentation 230120 (PDF)


Kontakt