25 april
Fokus nya socialtjänstlagen: Familjehuset Klippan om tidigt samordnade insatser
Den nya socialtjänstlagen syftar till att göra socialtjänsten mer förebyggande, tillgänglig och kunskapsbaserad. Familjehuset Klippan har under flera år arbetat med att erbjuda tidiga samordnade insatser genom en integrerad mottagning. Kommunen och primärvården arbetar tillsammans för att möta barn och unga med lindrig psykisk ohälsa och deras familjer. På mottagningen arbetar medarbetare från socialtjänstens tidiga insatser, vårdcentralen Kustens Första linje, kommunens centrala elevhälsa och Rehabmottagningen Kusten.
Under inspirationslunchen berättar Familjehuset Klippan om hur arbetet bedrivs i praktiken, hur de jobbar i team kring barn och unga och på så sätt kan erbjuda tidigt samordnade insatser. De kommer även att berätta om de framgångsfaktorer man har identifierat, hinder längs vägen och synen på framtiden.
Föreläsare: Leg. psykolog Christine Dottax och socionom/samordnare Annika Haglunds, båda på Familjehuset Klippan, samt Charlotta Olofsgård, specialpedagog Stödenheten.
16 maj
Fokus nya socialtjänstlagen: Mölndals stads utvärdering av öppenvårdsinsatser riktade till familjer där det förekommer våld
Den nya socialtjänstlagen syftar till att göra socialtjänsten mer kunskapsbaserad. Socialtjänsten i Mölndal har under en tid arbetat med individbaserad systematisk uppföljning (ISU) för att följa upp öppenvårdsinsatser för barn och unga och skapa kunskap om insatsernas effekter, både på individ- och gruppnivå. Genom att kombinera traditionell uppföljning av mål i insatser med mätbara faktorer i en familjebehandlande insats, så som kön, intensitet och metod, vill socialtjänsten i Mölndal säkerställa att verksamheten bedrivs utifrån kunskap och beprövad erfarenhet och håller en god kvalitet.
Under den här inspirationslunchen berättar två förste socialsekreterare om arbetet med ISU, de metoder som provats, fördelar och utmaningar med att på ett nytt sätt granska verksamheten och våga göra förändringar utifrån resultatet.
Föreläsare: Therese Hulldin och Hanna Bergenheim, 1:e socialsekreterare på enheten för Barn och unga i Mölndal.
22 augusti
Presentation av Gruppspår barn och unga med funktionsnedsättning
Mer information om innehållet för den här inspirationslunchen kommer inom kort.
Kort om gruppspåret
Gruppspår barn och unga med funktionsnedsättning är en praktiskt orienterad version av Barnafrids basprogram om våld mot barn och unga. Utbildningen riktar sig till alla verksamheter som möter barn och unga. Den har ett särskilt fokus på barn och unga med funktionsnedsättning, eftersom de jämfört med andra barn löper högre risk att bli utsatt för alla typer av våld, samt för fler och allvarligare former av våld än andra barn.
Lärandet bygger på att arbetsgruppen diskuterar och reflekterar tillsammans om sin verksamhet, med hjälp av en utbildningsledare. Det kan vara en medarbetare i gruppen eller någon annan som arbetar i verksamheten.