Utväg Skaraborgs utvärdering av gruppverksamheten för våldsutsatta kvinnor – ur ett barnperspektiv (250321)
Utväg Skaraborg är en myndighetssamverkan i arbetet mot våld i nära relationer och erbjuder individuellt stöd och gruppverksamhet till våldsutsatta, våldsutövare och barn.
Arbetet inom Utväg Skaraborg bygger på en analys av våld i nära relationer i ett helhetsperspektiv. Av särskild vikt är att förstå våldet ur barnens perspektiv, att erbjuda insatser som undanröjer hinder för deras utveckling, samt bidra till att våldet inte följer dem in i vuxenliv och egna relationer.
Sedan 1996 har Utväg Skaraborg erbjudit gruppverksamhet och individuella stödsamtal till kvinnor som är utsatta för våld. Det är i denna del av verksamheten man nyligen slutfört en rigorös utvärdering. Det övergripande syftet med utvärderingen var att undersöka om Utväg Skaraborgs gruppverksamhet och individuella stödsamtal har påvisbara effekter på kvinnors psykiska hälsa, upplevd livskvalitet och, om de är föräldrar, har förmåga att reflektera över och beskriva sitt barn, utifrån barnets perspektiv.
Under lunchföreläsningen får du en kort sammanfattning av resultaten av utvärderingen samt en inblick i arbetet på Utväg utifrån ett barnperspektiv.
Föreläsare: Annelie Karlsson, leg. Hälso- och sjukvårdskurator Utväg Skaraborg
Presentation 2025-03-21 (PDF)
Utvärdering gruppverksamhet för kvinnor (vgregion.se)
Barnahusutbildningen – samverkan med fokus på barnet (250221)
Vill du veta mer om vad en barnvänlig rättsprocess innebär och hur samverkan kan fungera? När ett barn misstänks vara utsatt för våldsbrott är det viktigt att myndigheter samverkar för att barnets rätt till skydd, barnvänlig rättsprocess och stödinsatser sker parallellt. Mötet med barnet ska ske utifrån ett traumamedvetet bemötande. Barnet ska vara delaktigt, och har rätt att få information och bli lyssnad på. I barnahusutbildningen får du följa Hugo som berättat på skolan att hans pappa utsatt honom för våld. Målgruppen för webbutbildningen är tvärprofessionella grupper inom socialtjänsten, rättsväsendet, hälso- och sjukvård och förskola/skola. Den är även tillgänglig för yrkesverksamma som möter barn inom exempelvis civilsamhället eller arbetar med frågor som rör barn.
Föreläsare: Anna Nelson, utredare vid Barnafrid samt socionom och leg. psykoterapeut på Barnahus Linköping.
Presentation 2025-02-21
Självskadebeteende hos ungdomar – en ny utbildning (250117)
Barnafrid har tagit fram en kostnadsfri digital utbildning om självskadebeteende hos ungdomar som syftar till att ge dig kunskaper och färdigheter i bedömning, bemötande och behandling av självskadebeteende hos ungdomar. Utbildningen riktar sig i första hand till dig som är anställd i verksamhet med barn- och ungdomspsykiatriskt uppdrag såsom BUP och Första linjens vård för barn och ungas psykiska hälsa. För dig som arbetar med angränsande uppdrag inom hälso- och sjukvård, socialtjänst och skola kan delar av utbildningen också vara intressant och ge möjlighet att orientera sig i.
Föreläsare: Maria Zetterqvist, leg psykolog/leg psykoterapeut vid BUP-kliniken i Linköping och adj universitetslektor och docent, Centrum for Social och Affektiv Neurovetenskap vid Linköpings universitet.
Presentation 2025-01-17 (PDF)