Forskningsnätverk

SciLifeLab Group Leaders i Linköping

Konceptet SciLifeLab Group Leader är utvecklat för att stärka forskningsgemenskapen nationellt och uppmuntra forskare som lägger tid på att bidra till den alltmer betydande forskningsinfrastrukturen som kommer till nytta för hela forskningssamhället.

En "SciLifeLab Group Leader" definieras som en nyckelspelare i SciLifeLabs utveckling, lokalt och/eller nationellt. Rollen är baserad på ett starkt bidrag till de fem målen för den nationella SciLifeLab-organisationen:

  • Utveckla och tillhandahålla excellent life science-infrastruktur.
  • Stärka vetenskapliga gemenskaper, kapacitet och internationella samarbeten.
  • Omvandla life science-data till kunskap.
  • Attrahera och främja vetenskaplig excellens och ge avancerad utbildning.
  • Stöd innovation och brobyggande till gagn för samhället.

Fördelarna som kommer med uppdraget inkluderar tillgång till forskningsbidrag, evenemang och ett omfattande nätverk. Group Leaders har också skyldigheter som att tagga SciLifeLab i sina publikationer och att följa SciLifeLab:s Open Science Policy and Code of Conduct.

Nya Group Leaders nomineras årligen, följt av en omfattande uttagningsprocess. I februari 2025 utsågs ungefär 350 Group Leaders, inklusive DDLS- och SciLifeLab-fellows, Head of Units och plattformsföreståndare. Befintliga Group Leaders utvärderas vart fjärde år.

Mer information (på engelska) om SciLifeLab Group Leaders, SciLifeLab Sverige.

Funderar du på att ansöka om att bli SciLifeLab-gruppledare? Kontakta oss linkoping@scilifelab.se

Forskningsnätverk vid LiU

Nationella forskningsnätverk

Data-Driven Life Science (DDLS)

Ett nationellt forskningsprogram drivet av Knut och Alice Wallenberg och SciLifeLab med ungefär 400 dataforskare som arbetar med tvärvetenskapliga samarbeten och innovationer och bygger en stark beräknings- och datavetenskapsbas för fri och tillgänglig data.
Data Driven Life Science (DDLS)

Program for Academic Leaders in Life Science (PALS)

PALS är ett officiellt samarbete mellan SciLifeLab, DDLS-programmet och de fyra WCMM-centren.

Program for Academic Leaders in Life Science (PALS)

Styrkeområden inom LiU

Illustration av cancerceller och nätverk.

Cancer - ett styrkeområde

Cancer är ett gemensamt forskningsnätverk för forskare och kliniker vid Linköpings universitet och Region Östergötland. Nätverket inkluderar cirka 40 forskargrupper, där forskningen riktas mot cancerdiagnos, patogenes och behandling.

Cirkulation och metabolism

Cirkulation och metabolism - CircM

CircM är ett styrkeområde och ett forskningsnätverk för forskare vid Linköpings universitet och Region Östergötland inom forskningsområdet cirkulation och hjärt-kärlrelaterade metabola riskfaktorer.

e-Hälsa.

e-Hälsa - ett styrkeområde

e-Hälsa är ett styrkeområde i samarbete mellan LiU  och Region Östergötland. Styrkeområdenas uppdrag är att bedriva internationellt framstående forskning, samt skapa en inkluderande forskningsmiljö med hög vetenskaplig nivå.

Forensisk vetenskap

Forensiska vetenskaper - ett styrkeområde

Forensiska vetenskaper är ett styrkeområde som är ett öppet och inkluderade nätverk av forskare inom området. Styrkeområdet anordnar årliga nätverksmöten, seminarier, kurser och utlyser forskningsmedel för projekt och seed-grants.

Celler

Infektion och inflammation - ett styrkeområde (MIIC)

Infektioner och inflammatoriska tillstånd utgör allvarliga problem för människors hälsa. MIIC:s övergripande mål är att utföra högkvalitativ grund- och klinisk forskning vilket förväntas ge nya resultat som kan bidra till bättre hälsa.

Neurobiologi

Systemneurobiologi - ett styrkeområde

Systemneurobiologi är en satsning på ett gemensamt styrkeområde mellan Linköpings universitet och Region Östergötland som syftar till att stärka forskningen inom det medicinska området.