24 mars 2025

Under februari 2025 godkände SciLifeLabs styrelse ungefär 350 SciLifeLab Group Leaders, flera arbetar vid BKV, HMV, ITN och IFM.

SciLifeLab Day Linköping 2023. Fotograf: Thor Balkhed

Utnämningen följer lanseringen av SciLifeLabs nya nomineringsprocess för Group Leaders, som introducerats med målet att säkerställa en transparent och strukturerad metod för att utvärdera och formellt erkänna viktiga vetenskapliga och teknologiska bidragsgivare till SciLifeLabs uppdrag

– SciLifeLab har utvecklat det här för att stärka forskningsgemenskapen nationellt, säger Josefine Sandström, koordinator för SciLifeLab Linköping.

En SciLifeLab Group Leader definieras som en nyckelspelare i SciLifeLabs utveckling, lokalt och/eller nationellt. Rollen är baserad på ett starkt bidrag till målen för den nationella SciLifeLab-organisationen. Fördelarna som kommer med uppdraget inkluderar tillgång till forskningsbidrag, evenemang och ett omfattande nätverk. Nätverkande, både nationellt och internationellt, är en stor del av rollen. Group Leaders har också skyldigheter som att tagga SciLifeLab i sina publikationer, följa SciLifeLab:s Open Science Policy and Code of Conduct.

– Genom exempelvis PULSE-postdoc-programmet kan Group Leaders få medfinansiering till riktigt bra rekryteringar. Något som institutioner som BKV, HVM, ITN och IFM kan dra nytta av, att forskningsgrupperna kan stärkas både mot nationella samarbeten och internationella samarbeten.

SciLifeLab strävar också efter att höja den vetenskapliga standarden och erbjuda resurser som går utöver vad enskilda universitet kan tillhandahålla, inte bara med forskningsinfrastruktur utan också genom att underlätta för life-scienceforskare i andra avseenden, såsom specialiserade kurser, stöd med datahantering och kontakter med industri och internationella forskningsinfrastrukturorganisationer.

– Det är en add-on mot vetenskaplig excellens för att överbrygga universiteten och göra saker som varje forskare, varje universitet, inte kan göra själva. Det innebär att SciLifeLab kompletterar och stärker universitetens forskningsmöjligheter.

Nya Group Leaders nomineras årligen, följt av en omfattande uttagningsprocess. I februari 2025 utsågs ungefär 350 Group Leaders, inklusive DDLS- och SciLifeLab-fellows, Head of Units och plattformsföreståndare. Befintliga Group Leaders utvärderas vart fjärde år.

För mer information om SciLifeLab Group Leaders, besök SciLifeLab.

Group Leaders vid LiU

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

Porträtt (Gustaf Hendeby).

När forskning och försvar flyter samman

Spänt politiskt läge i världen, krig i Europa och ett vardagsliv med allt fler hot mot vår säkerhet – vad gör då forskningen? Mer än vad du kanske tror och det kommer att bli mer. Försvarsforskningen är mer aktiv än någonsin.

Män som besöker LiU.

De första M-teknologerna vet hur M:et kom på plats

De var några av de första studenterna på M-linjen vid Linköpings tekniska högskola, LiTH. Nu ordnar de ett jubileum för maskinteknologerna under åren 1969−1975. Och de får hjälp av dagens M-studenter.

Pristagaren: "Genetik är lite som Vilda västern"

Colm Nestor har utsetts till 2025 års mottagare av Onkel Adams pris för framstående forskning vid Medicinska fakulteten. Han forskar om genetiska förklaringar till varför autoimmuna sjukdomar och infektioner drabbar kvinnor och män i så olika grad.