24 mars 2025

Under februari 2025 godkände SciLifeLabs styrelse ungefär 350 SciLifeLab Group Leaders, flera arbetar vid BKV, HMV, ITN och IFM.

SciLifeLab Day Linköping 2023. Fotograf: Thor Balkhed

Utnämningen följer lanseringen av SciLifeLabs nya nomineringsprocess för Group Leaders, som introducerats med målet att säkerställa en transparent och strukturerad metod för att utvärdera och formellt erkänna viktiga vetenskapliga och teknologiska bidragsgivare till SciLifeLabs uppdrag

– SciLifeLab har utvecklat det här för att stärka forskningsgemenskapen nationellt, säger Josefine Sandström, koordinator för SciLifeLab Linköping.

En SciLifeLab Group Leader definieras som en nyckelspelare i SciLifeLabs utveckling, lokalt och/eller nationellt. Rollen är baserad på ett starkt bidrag till målen för den nationella SciLifeLab-organisationen. Fördelarna som kommer med uppdraget inkluderar tillgång till forskningsbidrag, evenemang och ett omfattande nätverk. Nätverkande, både nationellt och internationellt, är en stor del av rollen. Group Leaders har också skyldigheter som att tagga SciLifeLab i sina publikationer, följa SciLifeLab:s Open Science Policy and Code of Conduct.

– Genom exempelvis PULSE-postdoc-programmet kan Group Leaders få medfinansiering till riktigt bra rekryteringar. Något som institutioner som BKV, HVM, ITN och IFM kan dra nytta av, att forskningsgrupperna kan stärkas både mot nationella samarbeten och internationella samarbeten.

SciLifeLab strävar också efter att höja den vetenskapliga standarden och erbjuda resurser som går utöver vad enskilda universitet kan tillhandahålla, inte bara med forskningsinfrastruktur utan också genom att underlätta för life-scienceforskare i andra avseenden, såsom specialiserade kurser, stöd med datahantering och kontakter med industri och internationella forskningsinfrastrukturorganisationer.

– Det är en add-on mot vetenskaplig excellens för att överbrygga universiteten och göra saker som varje forskare, varje universitet, inte kan göra själva. Det innebär att SciLifeLab kompletterar och stärker universitetens forskningsmöjligheter.

Nya Group Leaders nomineras årligen, följt av en omfattande uttagningsprocess. I februari 2025 utsågs ungefär 350 Group Leaders, inklusive DDLS- och SciLifeLab-fellows, Head of Units och plattformsföreståndare. Befintliga Group Leaders utvärderas vart fjärde år.

För mer information om SciLifeLab Group Leaders, besök SciLifeLab.

Group Leaders vid LiU

Kontakt

Relaterat innehåll

Organisation

Senaste nytt från LiU

En kvinna i vit blus.

Barn med NPF-diagnoser gynnas av riktad fritidsverksamhet

Barn med neuropsykiatriska diagnoser har ofta svårt att delta i öppna fritidsaktiviteter.  I en ny doktorsavhandling från LiU studeras den riktade verksamheten KFUM Funkis i Linköping. Resultatet visar på utmaningar men framförallt på möjligheter.

LiU:s rektor lyssnar på en konferens genom hörlurar i sällskap med andra.

LiU:s rektor med på konferensen Choose Europe

Rektor Jan-Ingvar Jönsson är i Frankrike på inbjudan av president Macron och EU:s ordförande Ursula von der Leyen för att diskutera Europas vetenskapliga ambitioner i det geopolitiska läget. En fråga är hur Europa kan attrahera amerikanska forskare.

Manlig forskare gestikulerar i diskussion i kontorsmiljö.

Vad rör sig i huvudet på en designer?

Allt börjar vid ritbordet. Även slöseri med resurser, miljögifter och utsläpp av växthusgaser. Den insikten gav professor Tomohiko Sakao idén till en ny studie: Han vill undersöka designers hjärnor under den kreativa processen.