Reglerteknik (RT)

Ämnet reglerteknik handlar om konsten att styra ett tekniskt system så att det beter sig som man vill.

Foto David BrohedeVerksamheten inom avdelningen för reglerteknik omfattar ett brett spektrum av problem inom sensorfusion, systemidentifiering, robotik och autonoma system, optimering för reglertekniska tillämpningar samt komplexa nätverk och strävar efter en fruktbar balans mellan teori- och metodutveckling och tillämpningar.

Inom sensorfusion studeras hur man på bästa sätt kombinerar information från olika typer av sensorer och inom systemidentifiering behandlas olika aspekter på databaserad modellering av dynamiska system.

Inom robotik och autonoma system ligger fokus på hur man kan styra och planera positionen och orienteringen hos ett system med ett minimum av manuell påverkan.
Verksamheten inom optimering inriktas bland annat på algoritmutveckling för modellprediktiv reglering, och inom komplexa nätverk studeras olika typer av interaktion inom dynamiska nätverk.

Exempel på viktiga tillämpningsområden av industriell betydelse är styrning och modellering av industrirobotar, sensorfusion och beslutsstöd i bilar, fartyg och flygplan samt planering och styrning för autonoma fordon.
Reglerteknik

KontaktVisa/dölj innehåll

ForskningsverksamhetVisa/dölj innehåll

NyheterVisa/dölj innehåll

KalenderVisa/dölj innehåll

23 oktober 2021

Hur kan ledande svensk teknologi rädda utrotningshotade arter i Afrika?

23 oktober 2021 kl. 11.00 - 24 oktober 2021 kl. 17.00 Naturhistoriska riksmuseet, Stockholm

Möt professor Fredrik Gustafsson från LiU och fotograf Björn Persson som arbetar i projektet Smart Savannahs. De visar hur intelligent teknik kan användas för att skydda djur mot tjuvskyttar, ett stort och akut hot mot många arter. Hör Björn och Fredrik berätta, se dem demonstrera och ställ frågor. Med sig har de bilder och nya tekniska koncept som intelligenta kameror som känner igen människor och noshörningar, och en aktivitetssensor med Bluetooth som ska borras in i noshörningarnas horn.

ForskningsprojektVisa/dölj innehåll

Medarbetare ReglerteknikVisa/dölj innehåll

PublikationerVisa/dölj innehåll

2021

Om institutionenVisa/dölj innehåll