Teknikens didaktik

En ung elev och hennes lärare studerar en robot.
Fotograf: StockRocket

Den teknikdidaktiska forskningen vid TekNaD utgår från fyra gemensamma teman som vägleder hela forskningsmiljön.

  • Historiska, filosofiska och kulturella perspektiv på naturvetenskap och teknik
  • Språk, redskap och representationer inom naturvetenskap och teknik
  • Digitala verktyg och digitaliseringens effekter inom naturvetenskap och teknik
  • Bedömning och skolans styrning

Våra kunskapsområden

Teknik som kunskapsfält

Det här kunskapsområdet behandlar den historiska framväxten av teknik och ingenjörsvetenskap som kunskapsinnehåll inom utbildning och teknikens och ingenjörsvetenskapens epistemologi och ämnesfilosofi, även i relation till STEM-undervisning (science, technology, engineering, mathematics) exempelvis genom design.

Ämnesinnehåll i teknikundervisning

Begreppet teknik är brett och svårdefinierat samtidigt som tekniken också utvecklas snabbt, och teknikämnet i skolan är dessutom ett ungt ämne. Därför behandlar forskningen inom teknikens didaktik flera olika typer av ämnesinnehåll, exempelvis programmering, tekniska system/systemtänkande, skönlitteratur, artificiell intelligens, modellering, hållbar utveckling och design.

Lärares och elevers uppfattningar om teknik och teknikämnen

För att lärare ska kunna undervisa elever i teknik, och för att dessa elever ska kunna lära sig något om teknik, behöver det finnas en forskningsgrundad förståelse av lärares och elevers attityder till och intresse för teknik som företeelse och ämne, liksom hur de förstår och uppfattar olika typer av kunskapsinnehåll inom teknikämnet. Inom detta forskningsområde studeras därför detta på olika sätt, dels hur man mer allmänt förstår teknik och teknikämnet och dels hur olika kunskapsinnehåll uppfattas och förstås.

Relaterat innehåll

Organisation