Fotografi av Wanjun Chu

Wanjun Chu

Adjungerad universitetslektor

Min forskning fokuserar på design för hållbart beteende på individ- och socio-tekniska systemnivåer, samt att utforska konsekvenserna av A3 (Automation, Autonoma system, AI) i produkter och tjänster för att främja hållbarhet och cirkularitet.

Presentation

Som forskare inom design, och en praktiker, drivs jag starkt av önskan att utforska, skapa och fullända den design som formar vårt sätt att leva i världen. Jag tror att design kan, och bör (!), göra världen till en bättre och mer hållbar plats.

Jag är utbildad UX-designer och intresserad av att utforska nya designteorier och metoder för att förstå och forma de tekniska konsekvenserna av interaktiva produkter i människors vardag.

Jag har en tvärvetenskaplig bakgrund inom interaktionsdesign (kandidatexamen), hållbarhetsvetenskap (masterexamen) och beteendepsykologi (doktorsavhandling i design).

Min breda bakgrund gör att jag kan se på ett designproblem bortom det traditionella användarcentrerade synsättet, och på så vis ta hänsyn till inte bara användbarheten och effektiviteten i potentiella designlösningar, utan också komplexa dynamiker mellan användare, produkter och interaktionskontexter. Den aktivitetsbaserade hållbara designmetoden jag föreslog i min doktorsavhandling är ett exempel på detta designperspektiv.

 Jag undervisar för närvarande på kurser i användarcentrerad produktutveckling, interaktiva produkter, avancerad interaktionsdesign och design för en hållbar vardag.

Jag bedriver också forskningsprojekt om människa-AI-interaktion (HAI, Human-AI Interaction), både från ett pedagogiskt utvecklingsperspektiv och från ett interaktionsdesignperspektiv.

Korta texter


Publikationer

Min avhandling

2024

Wanjun Chu, Johan Blomkvist, Ludwig Halvorsen (2024) Experience prototyping with an educational robot platform: development and pedagogical reflection from an interaction design course
Elena Jiménez Romanillos, Wanjun Chu, Renee Wever (2024) Take out (the) packaging: Analysis of a Returnable Packaging Service
Shilpi Reema Rath, Wanjun Chu, Nazli Terzioglu Özkan, Renee Wever (2024) Designing Interventions for Sustainability: A Conceptual Framework for Information Scoping in the Design Research Phase EcoDesign for Sustainable Products, Services and Social Systems I, s. 429-446 (Kapitel i bok, del av antologi) Vidare till DOI

2023

June Kyong Trondsen, Casper Boks, Wanjun Chu, Babak Nemat, Renee Wever (2023) The Role of Shame and Guilt in Designing Anti-Littering Interventions

2022

Wanjun Chu, Renee Wever (2022) BEHAVIOURS, PRACTICES, ACTIVITIES, DOINGS: MAKING THEM SUSTAINABLE THROUGH DESIGN Proceedings of the 24th International Conference on Engineering and Product Design Education (E&PDE 2022) (Konferensbidrag)

Forskning

Prototyplattform för design av människa-AI-interaktion

Ett ökande antal produkter med AI-funktioner, såsom smarta hem, leveransrobotar och självkörande fordon tränger in i människors vardag i alla avseenden. Interaktionsdesigners står inför utmaningen att integrera nya AI-tekniker för att omdefiniera och förbättra UX för interaktiva produkter. Detta projekt syftar till att brottas med denna utmaning.

Med målet att koppla ihop de nya AI-teknikerna och användarcentrerade designmetoder, byggde vi i detta projekt en halvautonom robotplattform, AIDA, för att möjliggöra snabb prototypframställning av AI-funktioner i användarupplevelser.

Tre funktioner gjorde AIDA unik:

  • Kontextualitet och in-situ-perspektiv: möjliggör för designers att direkt uppleva (genom syn, hörsel, taktilitet) hur det autonoma systemet uppfattar världen i kroppsliga och situationsbaserade sammanhang.
  • Flexibilitet: tillämpa Woz- och marionetttekniker med användarutförandemetoder för att snabbt prototypa beteendet hos autonoma system.
  • Tillgänglighet och 'tinkering' (mixtrande): improvisera med tillgängliga material, både i termer av hårdvara och mjukvara, för att bygga prototyper (likt Lego-koncept).




Nyheter

Om avdelningen

Kollegor

Om institutionen