25 april 2022

Den kvinnliga rösten är temat för Den akademiska damkören Linnea som i år firar sitt 25-årsjubileum. Jubileet uppmärksammas under hela året, närmast med jubileumskonsert och damkörsfestival.

Den akademiska damkören Linnea Daniel Häggmyr

Den akademiska damkören Linnea bildades 1997 och består idag av cirka 50 korister med en repertoar av blandad musik för framför allt fyrstämmig damkör. Sedan 2009 är Merete Ellegaard körens dirigent.

Bland körens återkommande traditioner finns luciatåg i december, välgörenhetskonserten ”Ett knippe kvinnokamp” den 8 mars till förmån för Linköpings tjej- och kvinnojourer.
Kören håller egna konserter varje läsår och framträder också ibland vid konserten under den akademiska högtiden och under höstens studentmottagningsperioden tillsammans med broderkören Linköpings Studentsångare. 

Festival och maratonkonsert

Årets jubileumskonsert äger rum i Ryttargårdskyrkan i Linköping den 7 maj då man hyllar det som gör kören till det fantastiska instrument det är, nämligen koristerna och deras röster. Konserten är inspirerad av koristernas egna berättelser och hedrar också framstående kvinnor och deras musikaliska verk.

Under Kristi himmelfärdshelgen står Linköping värd för en stor damkörsfestival där damkörer från hela Sverige och även Danmark deltar. Festivalen avslutas den 28 maj med maratonkonsert med inslag från de deltagande körerna. En kväll för inspiration och hyllning till den kvinnliga rösten i körform.

Foto: Daniel Häggmyr

Bli en del av LiU:s musikliv

Senaste nytt från LiU

Montage av två personer.

De blir nya Wallenberg Academy Fellows vid LiU

Forskarna Olaf Hartig och Alexander Gillett har utsetts till Wallenberg Academy Fellows vid LiU. Genom det femåriga forskningsanslaget ges unga forskare möjlighet att göra viktiga vetenskapliga genombrott.

Vallastaden

Linköping Europas mest innovativa stad – LiU spelar viktig roll

Linköping har som första svenska stad utsetts till Europas mest innovativa stad av EU-kommissionen. Linköpings universitet har på många sätt varit en viktig del i framgången.

9,5 miljoner till forskning om tjänsteinnovationer

Ett generöst bidrag på 9,5 miljoner kronor från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse landar på LiU. Bidraget ska användas för att titta närmare på hur företag kan använda digital teknik och data för att skapa nya och användbara tjänster.