12 november 2024

Professor Amy Loutfi blir ny programdirektör för Sveriges största forskningssatsning Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – WASP. Hon efterträder LiU-professorn Anders Ynnerman som går in i rollen som styrelseordförande för WASP. 

Porträtt (Amy Loutfi).
Amy Loutfi blir ny programdirektör för WASP. Hon har i flera år varit aktiv inom WASP, senast i sin roll som direktör för rekrytering. Fotograf: Jesper Eriksson/Örebro universitet

Amy Loutfi kommer att dela sin tid mellan en professur vid Linköpings universitet och uppdraget som programdirektör för WASP, samt sin nuvarande tjänst vid Örebro universitet där hon idag är professor i datavetenskap och vicerektor för AI och innovation.

– Jag är väldigt tacksam över förtroendet och är redo att axla rollen som programdirektör för WASP, Sveriges största forskningsinitiativ. Programmet har en transformerande möjlighet att driva meningsfulla framsteg inom AI, autonoma system och mjukvara genom excellent forskning, och genom att bygga broar mellan akademi och industri. Vi kan verkligen göra skillnad för samhället och näringslivet, säger Amy Loutfi.

Ny ordförande

Nuvarande programdirektör Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid LiU, går vid årsskiftet i stället in i rollen som ordförande i styrelsen för WASP.

Anders Ynnerman.
Anders Ynnerman kliver in i rollen som ordförande för WASP. Fotograf: Thor Balkhed
– Det har varit otroligt givande att leda WASP under fem händelserika år. En växande forskarskola, ett stort antal forskarrekryteringar till Sverige och en kraftig satsning på starka forskarkonstellationer och samverkan med andra forskningsprogram är ett axplock av det vi åstadkommit. Vi ser nu hur WASP har blivit en stark aktör inom utvecklingen av AI i Sverige och katalyserar samverkan mellan akademi, industri och samhälle, säger Anders Ynnerman.

WASP är en forskningssatsning som finansieras med totalt 6,5 miljarder kronor fram till 2031. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har donerat 5,1 miljarder kronor och resten är medfinansiering från partneruniversiteten och svenskt näringsliv.

Satsningen har fem partneruniversitet – Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Kungliga tekniska högskolan, Umeå universitet, samt Linköpings universitet som också är värduniversitet. Utöver dessa finns anslutna forskargrupper vid Örebro universitet, Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Sveriges största forskningssatsning

Senaste nytt från LiU

Florian Trybel

Samarbetet tänjer på fysikens gränser

Teoretikern Florian Trybel har en central roll i skapandet av nya material. Tillsammans med sin kollega inom experimentell forskning i Skottland siktar han på att utöka möjligheterna för material i extrema förhållanden.

Ung kvinna öppnar en dörr

Från teori till terapi

På Psykologmottagningen vid LiU får studenter på psykologprogrammet chans att göra skillnad på riktigt. Utöver en unik möjlighet att omsätta teori i praktik hjälper de patienter med allt från stresshantering, sömnbesvär, nedstämdhet, oro och fobier.

Kaiqian Wang.

Upptäckt om smärtsignalering kan bidra till bättre behandling

LiU-forskare har ringat in den exakta platsen på ett specifikt protein som finjusterar smärtsignalers styrka. Kunskapen kan användas för att utveckla läkemedel mot kronisk smärta som är mer effektiva och har färre biverkningar.