12 november 2024

Professor Amy Loutfi blir ny programdirektör för Sveriges största forskningssatsning Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Program – WASP. Hon efterträder LiU-professorn Anders Ynnerman som går in i rollen som styrelseordförande för WASP. 

Porträtt (Amy Loutfi).
Amy Loutfi blir ny programdirektör för WASP. Hon har i flera år varit aktiv inom WASP, senast i sin roll som direktör för rekrytering. Fotograf: Jesper Eriksson/Örebro universitet

Amy Loutfi kommer att dela sin tid mellan en professur vid Linköpings universitet och uppdraget som programdirektör för WASP, samt sin nuvarande tjänst vid Örebro universitet där hon idag är professor i datavetenskap och vicerektor för AI och innovation.

– Jag är väldigt tacksam över förtroendet och är redo att axla rollen som programdirektör för WASP, Sveriges största forskningsinitiativ. Programmet har en transformerande möjlighet att driva meningsfulla framsteg inom AI, autonoma system och mjukvara genom excellent forskning, och genom att bygga broar mellan akademi och industri. Vi kan verkligen göra skillnad för samhället och näringslivet, säger Amy Loutfi.

Ny ordförande

Nuvarande programdirektör Anders Ynnerman, professor i vetenskaplig visualisering vid LiU, går vid årsskiftet i stället in i rollen som ordförande i styrelsen för WASP.

Anders Ynnerman.
Anders Ynnerman kliver in i rollen som ordförande för WASP. Fotograf: Thor Balkhed
– Det har varit otroligt givande att leda WASP under fem händelserika år. En växande forskarskola, ett stort antal forskarrekryteringar till Sverige och en kraftig satsning på starka forskarkonstellationer och samverkan med andra forskningsprogram är ett axplock av det vi åstadkommit. Vi ser nu hur WASP har blivit en stark aktör inom utvecklingen av AI i Sverige och katalyserar samverkan mellan akademi, industri och samhälle, säger Anders Ynnerman.

WASP är en forskningssatsning som finansieras med totalt 6,5 miljarder kronor fram till 2031. Knut och Alice Wallenbergs stiftelse har donerat 5,1 miljarder kronor och resten är medfinansiering från partneruniversiteten och svenskt näringsliv.

Satsningen har fem partneruniversitet – Chalmers tekniska högskola, Lunds universitet, Kungliga tekniska högskolan, Umeå universitet, samt Linköpings universitet som också är värduniversitet. Utöver dessa finns anslutna forskargrupper vid Örebro universitet, Uppsala universitet och Luleå tekniska universitet.

Kontakt

Sveriges största forskningssatsning

Senaste nytt från LiU

Samling av bilder på uppskjutning av raket, och man i laboratorium.

Han fick se sitt studentprojekt skjutas ut i rymden

I våras blev han färdig civilingenjör, bland annat efter ett projektarbete som skulle tåla en rymdfärd. Sent i november 2024 stod han på den svenska rymdbasen Esrange i Kiruna och fick se raketen lyfta.

Serverrum,data på svart skärm.

Maskinpsykologi – en brygga till generell AI

AI som är lika intelligent som människor kan bli möjlig tack vare psykologiska inlärningsmodeller, kombinerat med vissa typer av AI. Det menar Robert Johansson som i sin avhandling har utvecklat begreppet maskinpsykologi.

Forskning för hållbar framtid får nära 20 miljoner i bidrag

Ett oväntat samarbete mellan materialvetenskap och beteendevetenskap. Utveckling av bättre tjänster för att hantera klimatförändringarna. Det är två forskningsprojekt vid LiU som får stora stöd från Marianne och Marcus Wallenbergs stiftelse.