16 december 2020

Astma är idag den vanligaste kroniska sjukdomen hos barn och medför både stort lidande för individen, samt stora samhällskostnader. Maria Jenmalm, en av årets mottagare av Joanna Cocozza stiftelsens anslag, vill i sin forskning studera utveckling av astma och allergisk sjukdom i relation till immunsvar och tarmflora hos mor och barn.

Mamma med nyfödd.
Är det möjligt att bekämpa barnallergi?

– Idag saknas verksamma förebyggande åtgärder som krävs för att allergier ska kunna bekämpas. I vår forskning vill vi kartlägga hur mikrober och kost påverkar det immunologiska samspelet mellan mor och barn, för att hitta allergiförebyggande åtgärder, säger Maria Jenmalm, professor vid Institutionen för biomedicinska och kliniska vetenskaper.

Dagens ökade förekomst av allergiska sjukdomar och astma anses till stor del orsakas av en minskad exponering för olika mikrobiella stimuli och en minskad kvot mellan intag av omega-3- och omega-6-fettsyror. Detta har visat sig kunna resultera i en onormal utmognad av immunsystemet tidigt i livet. Den gravida moderns mikrobiella omgivning och kost, samt de bakterier som överförs från mamman till barnet vid förlossningen, är av stor betydelse för programmering av barnets immunsystem.

Joanna Cocozzas projektanslag kommer stötta två olika randomiserade placebokontrollerade studier. Forskargruppen kommer dels att undersöka om tillförsel av normalflore-bakterier, probiotika, i kombination med omega-3-fettsyror före och efter födseln, kan förebygga allergisk sjukdom via påverkan av moderns och barnets immunsvar.

I den andra studien tittar man på om tillförsel av bakterier från mammans vagina och tarm till kejsarsnittsförlösta nyfödda kan öka mångfalden i barnens tarm- och munflora samt minska allergiutvecklingen, då dessa barn har setts ha en ökad risk för att utveckla allergier. Om allergiutvecklingen visar sig minska skulle denna metod kunna implementeras i förlossningsvården.

– Tack vare Joanna Cocozzas anslag kommer vi nu att kunna anställa fler personer i laboratoriet, som kan hjälpa till med forskningsprojekten, vilket naturligtvis är oerhört betydelsefullt! Forskningen är verkligen ett team-work, avslutar Maria Jenmalm.

Relaterat innehåll

Senaste nytt från LiU

Svartvit bild av en man på månen i rymddräkt

Hasselbladstiftelsen stödjer domfilm om månlandningarna

Visualiseringscenter C i Norrköping skapar en ny 3D-produktion i domformat som tar med publiken på en resa tillbaka till månlandningarna. Hasselbladstiftelsen ger anslag till filmen Once Upon the Moon.

bild på manlig forskare.

LiU-forskare studerar svensk biogas på export

Nu är det tid för att satsa på export av svensk biogas. Men det är kanske främst kunskapsöverföring och förståelse för hela avfallssystemet som Sverige ska exportera

Johan Niskanen, Ida Grundel och Kristina Trygg,

Över 63 miljoner i forskningsbidrag från Formas

Forskning om planering, återvinning och renovering inom byggsektorn får stora bidrag från det statliga forskningsrådet Formas. Sammanlagt får sju projekt dela på drygt 63 miljoner kronor.